CONFERINŢA BURSA - "ANTREPRENORIATUL FEMININ: FEMEIA LA PUTERE - O LUME MAI BUNĂ""Medierea, singura metodă prin care poţi scăpa elegant de insolvenţă"

Ziarul BURSA #Companii / 24 aprilie 2013

"Medierea, singura metodă prin care poţi scăpa elegant de insolvenţă"

Interviu cu Nicoleta Munteanu, Ambasador al Antreprenoriatului Feminin

Reporter: Cât de greu/uşor este să înfiinţezi o firmă în România, în prezent?

Nicoleta Munteanu: Acum este mult mai uşor. Încă din 2012, legislaţia în ceea ce priveşte înfiinţarea unei societăţi s-a simplificat. Chiar şi timpul este mult mai scurt. Acum obţii certificatul de înregistrare în mai puţin de 5 zile. Mai mult decât atât, un succes în acest sens îl reprezintă SRL-D-urile, deoarece acest tip de societăţi comerciale prezintă un set de avantaje. Practic, tineri întreprinzători, care au vârsta mai mică de 35 de ani, îşi pot înfiinţa acest tip de societate, beneficiind de avantajul de a fi scutit de taxele de înfiinţare, pot primi şi o finanţare care să aibă valoarea a 50% din proiectul finanţat, dar fără a depăşi suma de 10.000 euro. Trebuie avut în vedere că una dintre cerinţe este ca tânărul întreprinzător să nu fi avut o altă societate comercială anterior celei înfiinţate, într-un cuvânt să fie debutant în afaceri.

Reporter: Ce ar trebui să cântărească în luarea deciziei înfiinţării unei afaceri?

Nicoleta Munteanu: Determinarea de a deveni un om de afaceri reprezintă esenţa în luarea acestei decizii. Degeaba înfiinţezi o societate, care aşa cum am spus mai sus este foarte uşor de înfiinţat, dacă nu eşti determinat să porneşti şi să menţii pe piaţă o afacere. Înfiinţarea unei societăţi comerciale presupune nişte cheltuieli lunare pe care nu are rost să ţi le asumi şi aici mă refer la un contabil, la taxe şi impozite etc.

Aş putea aici să vorbesc şi despre avantajele devenirii unui om de afaceri, avantaje pe care le-am tot prezentat în cadrul conferinţelor la care am participat în calitate de Ambasador şi Mentor al Antreprenoriatului feminin şi aici aş aminti că antreprenoriatul îţi oferă posibilitatea să creşti financiar pe măsură ce te vei dezvolta. Nu vei mai depinde de un salariu fix încasat o dată sau de două ori pe lună. Antreprenoriatul îţi oferă posibilitatea de a aprecia libertatea în luarea deciziilor. Nu vei mai fi subalternul cuiva, de cele mai multe ori incapabil sau slab pregătit pentru funcţia pe care o deţine. Antreprenoriatul îţi oferă posibilitatea de a nu avea un program fix. Orele suplimentare nu vor mai fi obligatorii. Îţi vei gestiona timpul conform nevoilor tale. Antreprenoriatul îţi oferă confortul dat de satisfacţia pe care o ai când realizezi ceva, datorită propriilor tale idei. Dacă eşti o persoană căreia îi place să rişte, antreprenoriatul nu te va priva de responsabilitatea acţiunilor tale, crescând astfel adrenalina. Deciziile îţi vor aparţine în totalitate. Şi, în final, vei reuşi să fii apreciat la adevărata ta valoare. Vei fi catalogat ca o persoană cu iniţiativă.

Reporter: Care ar fi trei măsuri legislative care consideraţi că ar trebui luate pentru încurajarea înfiinţării de IMM-uri?

Nicoleta Munteanu: Cel mai important obiectiv al nostru este să reglementăm situaţia taxelor şi a impozitelor. Ştiu că în viaţă mergem de obicei pe premisa că totul se învârte foarte repede, că schimbările trebuie îmbrăţişate cu entuziasm, dar parcă atunci când vorbim de fiscalitate schimbările au fost prea rapide şi prea drastice, aş spune. Rapiditatea aceasta bulversează. Nici nu apuci să te acomodezi cu o schimbare de lege, că a şi intervenit următoarea.

Un al doilea obiectiv ar fi simplificarea proiectelor în ceea ce priveşte finanţările. Şi aici mă refer în special la fondurile europene.

A treia propunere ar fi legată de avantajele pe care o societate comercială le poate avea dacă îndeplineşte anumite condiţii în ceea ce priveşte angajaţii. Codul fiscal prevede în acest moment astfel de avantaje, dar ele nu sunt cunoscute suficient. O mai bună promovare este necesară.

Reporter: Foarte multe afaceri au intrat în insolvenţă sau chiar au dispărut, după declanşarea crizei. Ce ar trebui să facă managerii în dificultate pentru a evita aceste situaţii?

Nicoleta Munteanu: Mă bucur foarte tare că mi-aţi adresat această întrebare. Este în tandem cu proiecte pe care eu, în calitate de mediator şi fondator al Centrului Internaţional de Mediere, le promovez acum. Cred că orice om de afaceri ar trebui să aibă cunoştinţe elementare despre ce înseamnă o mediere. În alte state şi mai nou şi în România, medierea este o unealtă des folosită în ceea ce priveşte rezolvarea conflictelor de natură economică. Mi-aş dori ca, în foarte scurt timp, antreprenorii să înţeleagă avantajul uriaş pe care îl conferă un mediator în rezolvarea conflictelor şi să adopte acest nou trend de a înfiinţa în propriile lor societăţi un departament specializat condus de un mediator autorizat. Exact cum există departament financiar-contabil, departament de consultanţă juridică, să existe şi un departament de mediere. Este cam singura metodă prin care poţi "scăpa" elegant de insolvenţă.

Reporter: Există diverse programe europene de susţinere a antreprenoriatului feminin. A crescut, în ultimii ani, numărul IMM-urilor înfiinţate de femei?

Nicoleta Munteanu: Din păcate, chiar dacă numărul este în creştere, acesta este insignifiant, făcând comparaţie cu alte state europene. Tocmai de aceea atât Asociaţia Naţională a Antreprenorilor cât şi Şcoala de Business al cărui membru fondator sunt, alături de Cristina Chiriac, îşi focusează şi îşi oferă serviciile de voluntariat în sprijinul tinerilor, atât femei cât şi bărbaţi, acordându-le consultanţă în toate domeniile, tocmai pentru a reuşi să creştem acest număr.

Reporter: Există domenii preferate de femei?

Nicoleta Munteanu: În toată cariera mea, şi aici vorbim de aproximativ 12 ani numai de antreprenoriat, la care putem adăuga 10 ani de avocatură cu specializare în avocatura de business, am avut ocazia să întâlnesc foarte multe femei pasionate de ceea ce fac. Nu de puţine ori am întâlnit doamne ce conduc afaceri ce le putem considera destinate bărbaţilor, iar plaja de domenii de activitate este foarte întinsă de la construcţii până la bucătărie. Important este că toate au adăugat ingredientul principal pentru a conduce o afacere de succes şi anume: pasiunea.

Reporter: Ce calităţi ar trebui să aibă femeile care se gândesc să îşi deschidă o afacere?

Nicoleta Munteanu: Aşa cum am spus şi mai sus, determinarea. Este principala calitate. La care mai adăugăm pasiunea, tenacitatea, persuasiunea, capacitatea de a comunica şi de a negocia, flerul şi gata avem o afacere de succes.

Reporter: Ce femei de afaceri admiraţi, de la noi sau din străinătate?

Nicoleta Munteanu: Oportunitatea de a deveni Ambasador şi Mentor al Antreprenoriatului Feminin mi-a oferit cea mai bună lecţie despre afaceri de până acum. Şi aceasta a fost predată de nişte doamne deosebite, care au acumulat o experienţă vastă şi care au avut bunătatea şi timpul necesar de a o împărtăşi celorlalţi participanţi la proiect. Toţi cei implicaţi au contribuit în mod semnificativ la antreprenoriatul feminin. Echipa a fost formată din persoane incredibil de pricepute în a clădi o reţea de susţinere pentru femeile ce îşi doresc să cunoască succesul în afaceri.

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro