CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE/ACHIM IRIMESCU, MINISTERUL AGRICULTURII:Sperăm să avem 21 miliarde euro pentru agricultură, din următorul buget

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 mai 2012

Sperăm să avem 21 miliarde euro pentru agricultură, din următorul buget

Din bugetul european 2014- 2020, ţara noastră speră să beneficieze de fonduri mai multe pentru agricultură, de până la 21 miliarde euro, din care cei mai mulţi bani vor fi utilizaţi pentru plăţile directe, a precizat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca, pe partea de dezvoltare rurală, să fie menţinută suma de circa 8 miliarde euro: "Sperăm ca sumele din fonduri europene pentru sectorul agricol să se menţină. Dacă se vor menţine, însă, şi corecţiile de 10% pentru toată perioada, aceste sume vor fi afectate".

Reprezentantul MADR a subliniat că gradul de absorbţie a fondurilor în agricultură este redus din mai multe motive, printre care se numără lipsa de finanţare şi de proiecte în domeniu.

În cadrul Pilonului I al Politicii Agrare Comune, ţara noastră a beneficiat de plăţi directe de 3,5 miliarde de euro. Achim Irimescu a declarat că, per total, sectorul agricol a atras aproape 7 miliarde de euro din care dezvoltarea rurală reprezintă 3,5 miliarde de euro.

Domnia sa a precizat că pe Pilonul I rata de absorbţie este de 97% dar România a înregistrat penalităţi din cauza erorilor şi a plăţilor întârziate. În total, din 2007 şi până în prezent, penalităţile plătite sunt de 170 milioa-ne euro, dar rata acestor erori a scăzut de la 10% în 2007 la 3% în prezent.

Potrivit secretarului de stat Irimescu, pe Pilonul II avem o rată de absorbţie de 40%, dar suntem pe ultimul loc din Europa, alături de Bulgaria. Proiectele contractate pe acest pilon sunt de 5 miliarde de euro.

Programul Operaţional pentru Pescuit beneficiază de fonduri de 230 milioane euro din bugetul european, la care se adaugă 300 milioane de euro contribuţia naţională. Plăţile sunt întrerupte din ianuarie şi Minis-terul Agriculturii face eforturi să le deblocheze, stabilind deja un plan de corectare a deficienţelor. Achim Irimescu afirmă că acuzaţiile aduse de oficialii europeni cu privire la implementarea acestui program nu sunt grave, că nu este vorba de fraude şi că Ministerul a transmis la Bruxelles documentele necesare ca să demonstreze acest lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

25 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9440
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3816
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7642
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9008
Gram de aur (XAU)Gram de aur258.9166

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro