CONFERINŢA BURSA - FONDURILE EUROPENE - O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE Leonard Orban: Vrem să externalizăm unele activităţi către bănci

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 mai 2012

Leonard Orban: Vrem să externalizăm unele activităţi către bănci

Peste 120 de oameni de afaceri, bancheri, reprezentanţi ai autorităţilor şi jurnalişti au abordat, ieri, în cadrul Conferinţei "Fondurile europene - O şansă a economiei noastre", organizată de ziarul BURSA, teme de actualitate, dar şi detalii tehnice despre modul în care se derulează la noi procesul de absorbţie a banilor europeni.

Ajuns la cea de-a patra ediţie, evenimentul a scos în evidenţă atât problemele cu care se confruntă beneficiarii în cadrul procesului de absorb-ţie a fondurilor UE, cât şi soluţiile propuse de mediul de afaceri pentru rezolvarea acestora.

La finalul conferinţei, întreprinzătorii au avut posibilitatea să discute cu specialiştii, în cadrul unor work shop-uri, pe marginea obstacolelor întâlnite în accesarea de bani europeni sau despre posibilitatea de a absorbi astfel de fonduri.

Prezent la conferinţă, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a precizat că lipsa de coordonare între autorităţi a condus la situaţia în care se află ţara noastră în domeniul absorb-ţiei fondurilor europene.

Oficialul a adăugat că intenţionează să externalizeze anumite activităţi: "Vrem ca anumite activităţi care, în momentul de faţă, nu pot fi bine efectuate de către autorităţile de stat să fie supuse unei licitaţii şi să fie preluate de bănci, de organizaţiile nebancare, pentru a fi mai bine ges-tionate. Totuşi, activitatea va rămâne în mâinile autorităţilor de management".

Domnia sa a ţinut să sublinieze că ţara noastră nu este contributor net la bugetul Uniunii Europene: "România a primit mai mult de 13 miliarde euro, în perioada 2007-2012 (sfârşitul primului trimestru) şi a plătit circa şapte miliarde euro contribuţie la bugetul UE. Deci, avem un beneficiu de aproape 6 miliarde euro".

Gradul mic de absorbţie a fondurilor europene este determinat, în primul rând, de construcţia defectuoasă a întregului sistem, este de părere Ionel Blănculescu, secretar executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA), care a declarat: "România se deplasează în sens giratoriu pe drumul fondurilor europene, din cauza evoluţiei foarte lente a absorbţiei. România evită să intre pe un drum cu sens unic".

CCMA a propus mai multe măsuri pentru ridicarea gradului de absorbţie, printre acestea numărându-se restructurarea totală a sistemului de management şi crearea unui sistem de finanţare punte.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, consideră că fondurile europene, agricultura şi infrastructura reprezintă adevărata şansă de dezvoltare a ţării noastre: "Fondurile europene, care sunt într-un anumit moment epuizabile, plus agricultura, care este, în opinia mea, inepuizabilă, la care s-ar adăuga nevoia de dezvoltare a infrastructurii, aceste elemente reprezintă adevărata şansă României".

Domnia sa apreciază că, pe măsură ce, la nivel european, se vor clarifica lucrurile, băncile îşi vor îndrepta din nou atenţia către creditare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu a existat o strategie de investitii a Romaniei, in care sa fie utilizati banii europeni alaturi de cei nationali sau din alte surse externe.l Binenteles ca in timpul stagiului meu la Comisie in 2007, am criticat si facut lobby in acest sens cu fiecare prilej. Constat ca Noul Cadru Strategic Comunitar a tinut seama de propunerea facuta de mine si sustinuta si alti co-nationali. daca regiunile ar crea moneda pentru dezvoltare regionala si in sens mai larg teritoriala atunci am avea sanse sa asiguram coeziune economica, sociala si teritoriala...Daca BCE ar capata dreptul regalian de a crea moneda, am putea discuta despre coeziune...altfel ne imbatam cu apa rece si vom constata o fragmentare sociala a spatiului european, o concentrare a bogatiei in insulitele oceanului periiferic si ale marii semiperiferice europene. E timpul ca europa sa devina o entitate independenta, autonoma, suverana si acest lucru nu se poate intampla fara dreptul suveran de a bate moneda. De ce o entitate suverana trebuie sa imprumute bani de la privati? Care este diferenta intre noi persoane private care nu avem voie sa printam bancnote pentru ca ar fi ilegal si bancile comerciale ce creeaza bani virtuali din neant doar ca sa ni-i imprumute noua state "suverane" sau persoane suverane. Se pare ca unii si-au arogat drept divin de a zamisli moneda din nimic si e perfect legal...este escrocheria cea mai mare a veacului.

    1. Absolut corect!

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb