CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE - EDIŢIA A VII-A / ÎN EXERCIŢIUL BUGETAR 2014-2020Ministrul fondurilor europene nu admite absorbţie sub 100%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

Ministrul fondurilor europene nu admite absorbţie sub 100%

Toate programele operaţionale aferente exerciţiului bugetar 2014-2020 vor fi aprobate până la finalul lunii iulie, a anunţat Marius Nica, ministrul fondurilor europene, subliniind că nu există niciun pretext să nu avem un grad de absorbţie de 100% în 2020. Singurul program care nu va fi aprobat în această vară este cel de pescuit, acesta având o alocare financiară redusă şi aşteptând aprobarea în luna septembrie.

"Practic, la nivelul lunii iulie, România va avea toate programele aprobate şi, vă spun, nu există nicio scuză dacă în 2020 nu avem un grad de absorbţie de 100%. Nu există state care au cheltuit deja bani pe programul 2014-2020. Sunt state care au primit acele avansuri în urma aprobării programelor, avansuri pe care le-a primit şi România la Ministerul Finanţelor, după aprobarea programelor, şi pe care le va primi şi după aprobarea Programului Operaţional Infrastructură Mare şi a celui Regional. Practic, pornim cu acelaşi start cu toate statele Uniunii Europene", a precizat oficialul.

Marius Nica a spus că primele proiecte pentru absorbţia de fonduri europene vor putea fi depuse pentru Programul Operaţional Capital Uman şi pentru cel de Competitivitate.

La solicitarea Comisiei Europene, ministerul de resort are în vedere simplificarea procedurii de absorbţie a fondurilor UE, pentru următorul exerciţiu financiar urmărindu-se în special o simplificare în privinţa costurilor.

În acest sens, Ministerul Fondurilor Europene lucrează, împreună cu Institutul Naţional de Statistică, la stabilirea unor standarde de cost, care ar urma să fie finalizate până la sfârşitul anului în curs, astfel încât beneficiarii care se încadrează în aceste standarde să nu mai fie obligaţi să aducă documente justificative pentru achiziţiile realizate.

Printre altele, Marius Nica a precizat că, la finalul lunii iunie, va fi transmisă Comisiei Europene lista proiectelor aferente perioadei 2007-2013 care urmează să fie fazate (declate din exerciţiul actual către exerciţiul bugetar viitor), doar anumite proiecte putând beneficia de acest lucru.

"Lucrăm intens atât în privinţa fazării proiectelor, cât şi la ridicarea întreruperilor temporare aplicate de către CE la începutul acestui an ca urmare a unor verificări normale perioadei de final 2007-2013 şi vom putea observa rezultate pozitive în decembrie 2015", a conchis oficialul.

În prezent, autorităţile fac eforturi pentru realizarea unei absorbţii de 65%-80% din fondurile europene aferente exerciţiului financiar 2007-2013, gradul de absorbţie fiind, acum, de 58,16%.

Referitor la noua strategie privind achiziţiile publice, la finalul acestei luni vor avea loc întâlniri bilaterale cu reprezentanţii Comisiei Europene, astfel încât, în decembrie, atât strategia pe achiziţiile publice, cât şi transpunerea directivelor europene din domeniu să fie aprobate în Parlament.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConferinţa PPTT 'Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei'
Cabinet de avocatTMPS