CONFERINŢA SECURITATEA CIBERNETICĂ | ANDREI NICULAE, VICEPREŞEDINTE ADR:"Războaiele nu se mai poartă doar cu soldaţi pe câmpul de luptă, ci angrenează şi zona de IT şi comunicaţii"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 2 februarie

"Războaiele nu se mai poartă doar cu soldaţi pe câmpul de luptă, ci angrenează şi zona de IT şi comunicaţii"

Pe măsură ce platformele digitale au o prezenţă din ce în ce mai mare în viaţa noastră, componenta de cyber security trebuie să fie o prioritate, subliniază Andrei Niculae, vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

Acesta a adăugat că, întrucât ne confruntăm cu tot mai multe ameninţări în domeniul cyber, securitatea cibernetică este o necesitate din ce în ce mai mare şi mai reală, în contextul actual, în care avem inclusiv agresiuni dincolo de graniţă. Avem parte de ameninţări tot mai dese în acest domeniu, atât în mediul public, cât şi în cel privat, spune specialistul, atrăgând atenţia că războaiele "nu se mai poartă doar cu soldaţi pe câmpul de luptă, ci, acum, acestea sunt de tip hibrid, angrenând atât elemente conveţionale, cât şi elemente IT şi de comunicaţii".

Este foare important ca, de la debutul oricărei platforme informatice, să avem în vedere concepul de securitate cibernetică, subliniază domnul Niculae, apreciind: "Deşi trăim într-o zonă a tehnologiei care este în continuă mişcare, admitem faptul că nu putem fi în pas cu tehnologia în timp real, însă trebuie să avem capacitatea să prevedem suita de ameninţări care pot veni pe partea de cyber şi să dezvoltăm aplicaţii în această zonă".

Menţionând că inclusiv instituţia pe care o reprezintă a avut ameninţări de atacuri cibernetice, domnia sa spune că, împreună cu partenerii instituţionali şi cu cei din mediul privat, trebuie să se poată preveni aceste tipuri de atac. Totodată, necesităm investiţii în educaţie, întrucât statul nu a derulat multe programe pe partea de cyber security: "Trebuie să-i pregătim pe cei care administrează să înţeleagă, să recunoască şi să raporteze eventualele pericole cibernetice".

Potenţialele riscuri privitoare la atacurile cyber sunt reale şi trebuie să învăţăm să le prevenim şi să le gestionăm, a conchis domnia sa. ADR gestionează un program prin fonduri europene pentru sprijnirea IMM în antrenarea angajaţilor în tehnologii avansate. "Avem 36 de milioane de euro pe care îi gestionăm şi pe care dorim să îi investim în IMM-urile ale căror angajaţi vor învăţa cum funcţionează tehnologiile". Peste 2000 de IMM pot apela la acest program derulat de ADR.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5740
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6203
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.1510

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro