CONFERINŢA UNIUNEA BANCARĂ - DEZBATERE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA / CĂLIN RECHEA:"Uniunea Bancară nu este o soluţie pentru problema instabilităţii financiare"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Uniunea Bancară nu este o soluţie pentru problema instabilităţii financiare"

Uniunea Bancară nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei cauzate de instabilitatea financiară, iar aderarea ţării noastre la această structură ar trebui să fie amânată cel puţin până la intrarea în zona euro, a afirmat analistul economic Călin Rechea.

Abordarea graduală a creării Uniunii nu contribuie la creşterea stabilităţii, ci, dimpotrivă, sumele puse la dispoziţia Fondului Unic de Rezoluţie sunt insuficiente, iar costurile împrumuturilor pe care aceasta le-ar contracta ar fi relativ mari în absenţa unei garantări comune la nivel european, arată domnia sa.

Sistemul de stabilire a contribuţiilor favorizează băncile mari, iar centralizarea supravegherii şi a controlului pentru un sistem complex duce la creşterea fragilităţii, din cauza eliminării capacităţii de autoreglementare a respectivului sistem, a mai precizat Călin Rechea. Domnia sa a atras atenţia asupra rolului tot mai mare pe care sistemul bancar din umbră îl joacă în finanţarea economiei, ca urmare a lipsei reglementărilor.

O alternativă la crearea unei uniuni bancare o reprezintă fragmentarea sistemului bancar, este de părere analistul economic.

Motivele pentru care statele membre ale UE, dar care nu fac parte din zona euro, nu ar trebui să participe la Uniunea Bancară includ, în opinia lui Călin Rechea, incertitudinea contribuţiilor acestora la Fondul Unic de Rezoluţie şi influenţa redusă pe care ar avea-o la Mecanismul Unic de Rezoluţie, imposibilitatea stopării fenomenului de dezintermediere financiară, precum şi perspectiva responsabilităţii fiscale pentru crize externe.

Apartanenţa la Uniunea Bancară ar creşte costurile de finanţare pentru ţara noastră, ar crea dezavantaje competitive pentru băncile locale, însă nu ar elimina necesitatea intervenţiei Guvernului pentru finanţarea băncilor cu probleme, potrivit economistului.

"Nu putem adera la Uniunea Bancară doar din spirit de solidaritate", a concluzionat Călin Rechea.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. OPINIA A FOST MUTATĂ ÎN FORUM.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS