CONFERINŢA UNIUNEA BANCARĂ - DEZBATERE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA / DANIEL DĂIANU, ASF:"Zona euro va şchiopăta dacă nu se va ajunge la o mutualizare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Zona euro va şchiopăta dacă nu se va ajunge la o mutualizare"

Sistemul financiar pe care îl avem este defect, consideră Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a menţionat că face consideraţii pe această temă în nume personal. Domnia sa apreciază că, pentru o creştere economică sănătoasă, avem nevoie de sisteme financiare tot mai robuste.

În ultimele două decenii, robusteţea şi rezilienţa au scăzut, sistemele devenind mai vulnerabile, iar situaţia financiară - mai fragilă şi destabilizatoare pentru economie.

"Intermedierile financiare în economiile avansate au, încă, vicii majore", a mai spus domnia sa, subliniind că nu orice inovaţie financiară este bună şi că avem un sistem financiar supradimensionat.

Cu privire la criza din zona euro, designul este defectuos şi are discrepanţe foarte mari, opinează domnul Dăianu, apreciind: "Există o lipsă de împărţire a poverii (...). Zona euro va şchiopăta dacă nu se va ajunge la o mutualizare. O uniune nu poate fi autentică dacă nu există ideea de solidaritate".

Activitatea tradiţională şi raţională din bănci s-a denaturat, este de părere Daniel Dăianu, menţionând că se discută pe marginea unui model de bancă universală.

Domnia sa a adus în discuţie şi activitatea speculativă din bănci, subliniind că avem nevoie de un banking mult mai sigur.

"Uniunea Bancară reprezintă o încercare de adâncire a integrării în domeniul financiar", potrivit lui Daniel Dăianu, care consideră că bail-in-ul va creşte costurile de finanţare şi va accentua fragmentarea pieţelor în funcţie de performanţa economiilor.

Domnia sa susţine că nu poate fi ignorată criza din Răsărit, care va avea efecte asupra fluxurilor de capital şi a întregului domeniu bancar.

În ceea ce priveşte activitatea economică din ţara noastră, domnul Dăianu opinează că ar fi nevoie de o regândire a creşterii economice, de o economisire mai bună şi de încurajarea investiţiilor productive.

Relaţia dintre autorităţile autohtone şi cele europene capătă dimensiuni noi, apreciază domnia sa, militând pentru reglemenatrea supravegherii şi salutând apariţia băncilor autohtone pe piaţa financiar-bancară.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS