CONFERINTA "VIITORUL PIETEI DE CAPITAL ROMÂNESTI" - A VI-A EDITIE/GABRIEL DUMITRAŞCU, EXPERT ÎN ENERGIE:"Listările companiilor de stat au fost rodul unei conjuncturi şi al pariurilor personale"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2017

"Listările companiilor de stat au fost rodul unei conjuncturi şi al pariurilor personale"

"Oare la micul investitor se gândeşte cineva?"

"Creşterea pieţei de capital nu poate fi doar rodul întâmplării"

"Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pare o măsură ce va duce piaţa de capital într-o stare de amorţeală"

Statul nu a mai listat nicio companie de trei ani, iar trei guverne nici măcar nu au avansat în procedura de listare a vreunei societăţi, atrage atenţia Gabriel Dumitraşcu, expert în Energie, menţionând: "În acest caz, concluzia pentru un investitor este următoarea: listările anterioare nu au fost rodul unor politici structurale, al unei viziuni guvernamentale, ci al unei conjuncturi şi al pariurilor personale puse de unii, «că se poate»".

Domnia sa subliniază că, după fiecare listare de succes - precum Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica -, după moratoriul instituit în perioada pregătirii listării, autorităţile au luat măsuri care au estompat entuziasmul că România a devenit predictibilă: "introducerea taxei pe stâlp, pe construcţii speciale, imediat după listarea Nuclearelectrica, respectiv supraacciza pe gazul natural, după listarea Romgaz". Domnul Dumitraşcu aminteşte că măsurile represive au continuat, iar în perioada de pregătire a listărilor şi chiar a roadshow-urilor, ori după lansarea unei oferte publice iniţiale, au intervenit organele de anchetă. "Şi la Romgaz, şi Electrica, iar mai recent Digi, au apărut nişte dosare pe culpe anterioare. O fi bine, o fi rău? Oare aceste lucruri nu se puteau devoala mai devreme?", se întreabă Gabriel Dumitraşcu, atrăgând atenţia că toate acestea afectează încrederea micilor investitori.

Pe de altă parte, domnia sa aduce în atenţie nevoia de etică în administrarea afacerilor şi companiilor listate, menţionând că nu găseşte nicio explicaţie pentru "abdicarea de la principiile transparente de selectare pe baze profesionale demonstrate a managementului companiilor listate deţinute de stat". În aceste condiţii, spune domnia sa, "ce încredere mai pot avea micii investitori în piaţa de capital?"

Gabriel Dumitraşcu subliniază că această "contaminare cu lipsă de etică" a ajuns până la nivelul BVB: "Dacă operatorul pieţei se confruntă cu aceeaşi problemă, la nivelul de top al managementului, îmi pun problema: oare la micul investitor se gândeşte cineva? Are sens ca un astfel de investitor să investească în piaţa de capital?".

Domnul Dumitraşcu precizează că încă un semn de întrebare îl ridică lansarea conceptului încă "necopt" Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care "pare o măsură ce va duce piaţa de capital într-o stare de amorţeală".

Gabriel Dumitraşcu explică: "18 luni de acum încolo nu o să vedeţi pe piaţă, la listare, nicio companie cu capital majoritar de stat pentru că mandatul prin lege al consiliului de supraveghere şi al viitorului management al Fondului este unul clar: să organizeze, să creeze proceduri, să selecteze, nicidecum să listeze companiile din portofoliu".

Constatând toate aceste probleme de pe piaţă, domnul Dumitraşcu afirmă: "Până la urmă, piaţa de capital sau creşterea acesteia nu poate fi doar rodul întâmplării, al entuziasmului şi angajamentului unor actori din piaţa de capital, al abnegaţiei reglementatorului care şi-a făcut bine treaba în ultimii ani, ci este o consecinţă a politicilor structurate, programate, la care se angajează un guvern".

Gabriel Dumitraşcu a conchis: "Cumulând toate aceste constatări stau să mă gândesc dacă mai are rost ca un mic investitor să aducă în piaţa de capital o parte din banii economisiţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro