Confruntarea cu SUA va fi un dezastru insuportabil pentru lume, spune ministrul chinez al apărării

A.F.
Internaţional / 5 iunie

Confruntarea cu SUA va fi un dezastru insuportabil pentru lume, spune ministrul chinez al apărării

Ministrul chinez al apărării, generalul Li Shangfu, a declarat că un război cu SUA va fi "dezastru insuportabil" pentru lume, în primul său discurs important de când a preluat această funcţie, după ce anterior SUA afirmaseră că un distrugător chinez a efectuat manevre "nesigure" în apropierea unei nave de război americane în strâmtoarea Taiwan, relatează BBC.

Generalul Li Shangfu a avertizat că "unele ţări" intensifică o cursă a înarmării în Asia, dar consideră că lumea este suficient de mare atât pentru China, cât şi pentru SUA, iar cele două superputeri ar trebui să caute un teren comun.

Sâmbătă, marina americană a declarat că un distrugător chinez a navigat "într-o manieră nesigură" în apropierea unei nave de război americane în timp ce aceasta tranzita strâmtoarea Taiwan împreună cu nave canadiene. China a criticat ambele ţări pentru "provocarea deliberată a riscurilor", în timp ce SUA şi Canada au spus că navigau acolo unde le permite dreptul internaţional.

Generalul Li Shangfu, care a devenit ministru al apărării în luna martie, a acuzat SUA de "mentalitate de Război Rece" şi a declarat că acest lucru "sporeşte considerabil riscurile de securitate".

În discursul său, el a declarat că Beijingul nu va permite ca patrulele navale ale SUA şi ale aliaţilor săi să fie "un pretext pentru a exercita hegemonia în domeniul navigaţiei". Întrebat despre incidentul din strâmtoarea Taiwan, el a spus doar că ţări din afara regiunii sunt responsabile pentru creşterea tensiunilor.

Ministrul chinez a vorbit la Dialogul Shangri-La din Singapore, singura reuniune anuală de securitate din regiunea Asia-Pacific. Beijingul a respins o solicitare anterioară a SUA pentru o întâlnire directă cu această ocazie între el şi şeful Pentagonului, care să dezamorseze tensiunile. China a refuzat întâlnirea în semn de protest faţă de sancţiunile impuse generalului Li de către SUA în 2018 din cauza achiziţiilor de arme din Rusia.

La rândul său, la summitul din Singapore, secretarul american al apărării Lloyd Austin a reproşat Chinei că refuză să poarte discuţii în domeniul militar.

Totuşi, generalul Austin şi generalul Li şi-au dat mâna şi au vorbit pentru scurt timp la dineul de deschidere a evenimentului, care a avut loc vineri, dar nu a avut loc niciun schimb substanţial de replici.

Tonul "moderat" al ministrului chinez al apărării semnalează faptul că discuţiile cu omologul său american sunt posibile, însă Washingtonul trebuie să ridice mai întâi sancţiunile împotriva oficialului chinez, a declarat Zhou Bo, un ofiţer în retragere din Armata Populară de Eliberare a Chinei.

Generalul Li a fost sancţionat în 2018 din cauza achiziţionării de echipamente militare din Rusia. Mandatul său de cinci ani în calitate de ministru al apărării a început la începutul anului, dar sancţiunile îl împiedică să călătorească în SUA şi, de asemenea, îi îngreunează posibilitatea de a-l invita pe generalul Austin în China, a explicat Zhou. "Dacă sancţiunea rămâne, cum putem vorbi? Sancţiunile au foarte multe consecinţe", a declarat Zhou, în prezent cercetător senior la Centrul pentru Securitate şi Strategie Internaţională al Universităţii Tsinghua din Beijing.

Pe de altă parte, oficiali de rang înalt din domeniul serviciilor de informaţii au participat la o reuniune a şefilor de spionaj în cadrul summitului din Singapore, potrivit Reuters.

În ciuda disputei diplomatice, un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a sosit la Beijing pentru a avea discuţii ample, timp de o săptămână.

Relaţiile dintre Washington şi Beijing au fost tensionate în ultimii ani din cauza mai multor probleme, inclusiv pretenţiile Chinei asupra Taiwanului şi disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Un oficial de rang înalt al armatei chineze, generalul-locotenent Jing Jianfeng, a declarat că nu există loc de compromis în privinţa Taiwanului, acuzând SUA de amestec în regiune. Decizia Washingtonului de a creşte numărul de trupe desfăşurate prin rotaţie în regiune ar putea creşte riscul unei confruntări, a declarat el reporterilor în marja summitului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb