Consiliul Investitorilor Străini, dezamăgit de discursurile politice

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 21 decembrie 2018

Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) sunt dezamăgiţi de discursurile politice care "încearcă să sugereze că «străinii» doresc să facă rău României", şi care "antagonizează companiile mari cu cele mici, cele româneşti cu cele străine sau mediul privat cu cel public", a transmis FIC, ieri, prin intermediul unui comunicat.

Potrivit FIC, rolul în economie al companiilor româneşti cu capital străin este o temă care revine din ce în ce mai des în prim planul discursurilor publice şi politice, iar o ţară cu o societate dezbinată nu este o ţară mai uşor de condus, ci, pur şi simplu, una mai săracă.

FIC precizează că a cerut, în repetate rânduri, instituţiilor statului să pună în mod transparent, la dispoziţia opiniei publice, datele privind toate taxele plătite de companiile de stat şi private din România, precum şi analiza în urma căreia au apărut aceste semne de întrebare pe care politicienii le ridică din când în când.

Comunicatul mai notează: "Companiile străine din România angajează aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forţa totală de muncă a ţării, produc aproape jumătate din cifra de afaceri a României şi mai mult de jumătate din exporturi. Aceste companii au o contribuţie însemnată la veniturile statului român prin impozite pe venit, pe profit, contribuţii sociale, TVA, accize şi alte taxe speciale sau locale".

Deşi aceste informaţii sunt publice, "reproşurile complet nefondate în tonalităţi cu intensitate diferită ating aceeaşi temă, profiturile", susţin membrii Consiliului, adăugând: "Dacă firmele străine au profituri mici, li se reproşează că nu performează la nivelul aşteptărilor. Dacă au profituri mari, sunt acuzate că le fac în detrimentul angajaţilor şi atunci reproşul este că oferă salarii foarte mici. Dar sunt şi multe alte voci care acuză aceleaşi companii că oferă salarii prea mari absorbind toată forţa de muncă în detrimentul celor locale".

Conform acestora, acest tip de discurs ajunge să devină politică publică materializată în decizii care se iau pripit şi fără consultare şi dau ca exemplu, ultima Ordonanţă de Urgenţă, care urmează să modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) în ultima şedinţă de Guvern a anului.

Astfel, FIC atrage atenţia că "hazardul acestor măsuri, modificări de legi organice, prorogări de termene, derogări, sistarea plăţii unor drepturi băneşti, introducerea de noi taxe, înfiinţarea de noi scheme de ajutor şi crearea unor fonduri cu destinaţie incertă, va avea un impact profund în multe sectoare economice şi va pune la încercare răbdarea oamenilor de afaceri, dar şi a populaţiei. Menţionăm că, în ciuda rezilienţei şi adaptabilităţii celor mai multe companii şi a soluţiilor economice pe care ele le vor adopta, acestea nu pot să răspundă aşteptărilor unor decizii arbitrare luate fără transparenţă şi fără nicio consultare".

Consiliul Investitorilor Străini consideră că această Ordonanţă de Urgenţă nu trebuie promovată mai departe şi îşi exprimă deplina disponibilitate pentru un dialog pe această temă, pentru a pune capăt discursului politic coroziv care face rău atât companiilor şi angajaţilor lor, dar şi societăţii româneşti în general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro