Copiii se distrează învăţând oina, sportul nostru naţional

T.B.
Comunicate de presă / 12 aprilie

Copiii se distrează învăţând oina, sportul nostru naţional

Pentru a revitaliza interesul şi participarea la oină în rândul tinerilor, acest sport a fost introdus in calendarul competitional national, în cadrul olimpiadei naţionale a sportului şcolar (ONSŞ), se arată într-un comunicat de presă, remis redacţiei.

Vineri, 12 aprilie, are loc prima etapă, faza pe sector, la Şcoala Gimnazială Nr. 162

Domnul Ciprian Grosu, profesor coordonator pentru această probă în Şcoala nr. 11 "Ion Heliade Rădulescu", declară, potrivit sursei: "Oina este mai mult decât un sport, este o parte a istoriei noastre. Prin fiecare pas pe teren, redescoperim spiritul de echipă care ne defineşte ca popor şi care iese la iveală mai mult în jocurile de echipă. Vă invit să mergeţi la Cupa Regelui la Oină din luna mai să vedeţi cu ochii voştri cât de captivant şi plin de viaţă este acest sport. Vă promit că, odată ce veţi simţi energia şi bucuria care învăluie acest joc, veţi dori ca şi copiii voştri să înveţe sau măcar să încerce acest sport. Fiecare meci de oină este o sărbătoare, mai ales Cupa Reginei şi Cupa Regelui la Oină, iar pentru copii jocul de oină este şi o şansă de a crea legături noi şi de a împărtăşi momente unice cu colegii de echipă. Chiar dacă oina nu a fost până acum printre sporturile preferate ale copiilor, am văzut cum entuziasmul lor creşte odată ce descoperă acest joc vechi, dar plin de bucurie, valoare şi tradiţie. Originar din satele noastre româneşti şi creat de păstori, oina este astăzi ca un pod către joaca plină de învăţături valoroase pentru tineri. În fiecare zi la ora de sport, văd cum copiii se transformă: iniţial timizi şi nehotărâţi, devin curajoşi şi plini de energie, dornici să înveţe mai mult şi să colaboreze. Aceasta ne arată puterea extraordinară a oinei nu doar ca sport, ci ca instrument de educaţie şi formare a caracterului. Este un joc care schimbă perspectiva tinerilor despre sport şi colaborare". Dl. Grosu Ciprian este optimist pentru viitor, el continuând să promoveze oina prin intermediul şcolii unde este profesor.

Din partea şcolii participă o echipă la masculin şi o echipă la feminin, conform sursei.

Istoria Oinei

Oina este un sport cu o istorie bogată şi profund înrădăcinată în cultura românească, reflectând tradiţiile şi stilul de viaţă pastoral ale poporului român. Acest sport naţional, recunoscut oficial în 2014, a fost jucat pe teritoriul României încă din secolul al XIV-lea, cu prima menţiune documentară datând din 1364. Importanţa oinei în educaţia fizică şi în promovarea spiritului de echipă a fost subliniată de Spiru Haret, Ministrul Educaţiei între 1897 şi 1910, care a introdus competiţiile şcolare de oină, marcând astfel începutul organizării sportive a acestui joc, se mai arată în comunicat.

Primele reguli oficiale ale oinei au fost stabilite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, cu publicarea regulilor în Monitorul Oficial al României în 1912 [5][6]. Aceasta a fost o etapă crucială în formalizarea oinei ca sport naţional şi în promovarea sa în rândul populaţiei. Primul campionat naţional de oină a fost organizat la Bucureşti în 1899, marcând începutul competiţiilor la nivel naţional. Federaţia Română de Oină, înfiinţată în 1932, a jucat un rol esenţial în organizarea şi promovarea acestor competiţii, contribuind la creşterea popularităţii sportului, relatează sursa.

Cum Să Învăţăm Copiii Să Joace Oină

Învăţarea jocului de oină pentru copii poate fi abordată printr-o metodologie combinată, care să încurajeze atât dezvoltarea abilităţilor tehnice, cât şi participarea activă şi entuziasmul. Având în vedere că jocul se desfăşoară între două echipe de câte 11/8/6 jucători, fiecare, cu o echipă la bătaie şi cealaltă la apărare, transmite sursa indicată.

Practicarea oinei aduce o serie de beneficii semnificative pentru dezvoltarea fizică şi emoţională a copiilor, arată datele comunicatului:

Dezvoltarea abilităţilor fizice: Oina implică alergarea, aruncarea şi lovirea mingii, ceea ce contribuie la dezvoltarea coordonării, agilităţii şi puterii fizice.

Echipa şi spiritul de camaraderie: Oina este un sport de echipă care încurajează colaborarea şi comunicarea în cadrul unei echipe. Elevii vor învăţa să lucreze împreună şi să dezvolte legături strânse cu colegii lor.

Îmbunătăţirea concentrării şi luarea deciziilor rapide: Oina implică luarea de decizii rapide şi strategii pentru a câştiga jocul. Elevii vor dezvolta abilităţi de concentrare şi vor învăţa să ia decizii rapide în timpul jocului.

Promovarea unei vieţi sănătoase: Participarea la sport promovează un stil de viaţă activ şi sănătos, contribuind la menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi la reducerea riscului de boli legate de sedentarism.

Echipamentul Necesar:

oMingea de oină, realizată din piele, cu un diametru de 8 cm şi o greutate de 180 de grame.

oBâta de oină, confecţionată din lemn tare, cu lungimea de aproximativ 1 metru şi un diametru de 3-5-6 cm.

oEchipamentul jucătorilor: încălţăminte sport uşoară, pantaloni scurţi şi tricou sportiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb