CORESPONDENŢĂ DIN ATENA Aktor vrea să-şi dubleze cifra de afaceri în România, până la 850 milioane euro, în 2024

Alexandra Fogor
Ziarul BURSA #Companii / 19 iunie

Aktor vrea să-şi dubleze cifra de afaceri în România, până la 850 milioane euro, în 2024

Intrakat, un grup din piaţa de construcţii cu un portofoliu vast de activităţi şi o prezenţă semnificativă în Europa de Sud-Est, derulează proiectul Ellinikon, - unul dintre cele mai ambiţioase pe care le are. Prin acest proiect îşi propune să transforme fostul aeroport internaţional din Atena într-un complex urban modern şi inovator. În centrul acestei investiţii se află Riviera Tower, cel mai înalt turn din Grecia, situat pe malul mării din Atena. Proiectat de firma de arhitectură Foster + Partners, Riviera Tower este un turn rezidenţial de 200 de metri şi face parte din cel mai mare program de regenerare urbană din Europa, cunoscut sub numele "The Ellinikon", dezvoltat de Lamda Development şi evaluat la 334 milioane de euro.

Pe lângă Riviera Tower, proiectul Ellinikon include reamenajarea unei părţi a fostului aeroport într-un parc public, cu o valoare de 75 milioane de euro. Acest spaţiu va implica peisagistică şi crearea de facilităţi şi amenităţi cheie pentru comunitate. De asemenea, Intrakat este parte a consorţiului care a preluat construcţia Parcului Sportiv Ellinikon, un complex sportiv cu o capacitate de 124 de camere, evaluat la 80 milioane de euro.

Grupul Intrakat are şi alte proiecte majore în desfăşurare, inclusiv construcţia liniei principale de metrou din Salonic, evaluată la 1,35 miliarde de euro, şi noua linie de metrou din Salonic - extinderea Kalamaria, cu o valoare de 424 milioane de euro. De asemenea, sunt în curs de realizare autostrada Patra - Pyrgos, secţiunea Kareika - Gastouni (300 milioane de euro), noul tunel feroviar din Atena (151 milioane de euro), autostrada din Creta de Nord, secţiunea Neapolis - Ag. Nikolaos (186 milioane de euro) şi proiectele EASA pentru aeroporturile din Clusterul Fraport Grecia (91 milioane de euro).

În faza de construcţie sau în curs de semnare sunt incluse proiecte precum autostrada Kalamata - Pylos - Methoni PPP (311 milioane de euro), autostrada din Creta de Nord PPP, secţiunea Chersonissos - Heraklion (290 milioane de euro), campusurile studenţeşti ale Universităţii din Creta şi Universităţii din Thessaly (195 milioane de euro şi, respectiv, 94 milioane de euro) şi noile sedii ale Ministerului Infrastructurii şi Transporturilor (55 milioane de euro).

Grupul Intrakat are şi contracte active, cum ar fi concesiunea autostrăzii Moreas - Korinthos - Tripoli - Kalamata (844 milioane de euro), reţeaua broadband rurală PPP (60 milioane de euro), sistemul de telematică şi management al flotei de transport din Atena PPP (48 milioane de euro) şi fabrica de gestionare a deşeurilor din Serres PPP (25 milioane de euro).

Compania îşi extinde activitatea internaţională prin proiectul Ecomar Storage Solutions din Fujairah (EAU), în valoare de 382 milioane de dolari, care vizează construcţia unui nou terminal de stocare a petrolului cu o capacitate de 1,3 milioane de metri cubi. Proiectul va include 34 de rezervoare noi construite cu materiale tehnologice moderne şi se preconizează a fi finalizat în patru ani, marcând intrarea Intrakat în domeniul proiectelor de petrol şi gaze.

Grupul Intrakat şi Aktor sunt activi în gestionarea deşeurilor şi apei uzate, precum şi în proiectele de telecomunicaţii şi clădiri moderne. Aktor gestionează staţia de tratare biologică a Atenei situată pe insula Psyttalia.

Alexandros Exarchou, CEO al companiei Intrakat, a anunţat planuri de investiţii în proiecte de construcţii atât în Grecia, cât şi în România, evidenţiind interesul crescut pentru piaţa românească. Alexandros Exarchou a subliniat intenţia de a transforma Aktor România într-o companie de sine stătătoare, cu un accent puternic pe implicarea şi dezvoltarea resurselor locale. România este a doua piaţă ca importanţă pentru Aktor în Europa de Sud-Est, deşi compania are activităţi şi în Bulgaria, Serbia şi Albania.

CEO-ul companiei a declarat, în cadrul unei întâlniri cu presa la Atena, că Aktor vizează dublarea cifrei de afaceri în România. În 2023, aceasta a fost de 412 milioane de euro, iar în 2024 se aşteaptă să atingă aproximativ 850 milioane de euro. Creşterea va fi susţinută de numărul mare de proiecte de infrastructură licitate de autorităţile române şi de reorganizarea planificată pentru toamna acestui an.

Şeful Intrakat a discutat şi despre intenţia de a dezvolta parteneriate public-private în România. Cu toate acestea, Alexandros Exarchou este optimist în privinţa potenţialului acestor parteneriate şi consideră că vor juca un rol crucial în strategia de expansiune a companiei.

Aktor este implicată în construcţia subsecţiunii II a liniei de cale ferată Apaţa-Caţa, un proiect tehnic complex, fiind unul dintre puţinele din Europa în care se utilizează simultan patru maşini de forat tuneluri.

"Cauzele întârzierilor nu au fost singulare, ci au cuprins o multitudine de aspecte, incluzând finanţarea. Nu uitaţi că acestea au fost ultimele două proiecte ce au primit finanţare adiţională. Alt motiv a fost faptul că proiectul a fost vechi de 15 ani, iar Apaţa - Caţa a fost unul dintre cele mai dificile proiecte din Europa, similar cu metroul din Qatar. Tunelurile vor fi finalizate în 2026, dar sectoarele I si III vor fi definitivate mai târziu, primul va fi în 2026, dar sectorul al III-lea va fi realizat şi mai târziu, pentru că sunt probleme cu exproprierile, cu mediul, deci va fi în 2027", a declarat Alexandros Exarchou, CEO Intrakat.

Antonis Kyriakos, directorul general al Aktor România, a afirmat că firma elenă este interesată de toate proiectele ce vor fi licitate în perioada următoare în România, inclusiv de calea ferată Craiova - Drobeta Turnu Severin - Caransebeş.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In Romania se fac cele mai bune businessuri...

    Calitatea proasta, preturi maxime,.Valabil pentru toti constructorii. 

    Sunt de acord cu obiectivul lor. Le ofer si un sfat, ca sa il atinga mai usor: să se apuce de munca, fiind ca au numai intarzieri pe toate santierele! Sa vezi cum o sa vina banutii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb