CORESPONDENŢĂ DIN STRASBOURGCioloş: "Din păcate, nu văd o ofensivă diplomatică a României pe tema intrării în Schengen"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 octombrie 2023

Sursa foto: facebook / Dacian Cioloş

Sursa foto: facebook / Dacian Cioloş

Fostul premier Dacian Cioloş, actual deputat european din partea REPER/Renew Europe, critică autorităţile de la Bucureşti pe care le acuză că nu au o poziţie proactivă în dosarul aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

Dacian Cioloş a spus ieri la Strasbourg, în cadrul unei discuţii cu jurnalişti din România: "Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu e o problemă bilaterală între România şi Austria sau între Bulgaria şi Olanda, ci este o problemă europeană. Dacă lăsăm să curgă această problemă fără a încerca rezolvarea ei, se poate întoarce împotriva Uniunii Europene. Şi atunci mă aştept ca unii dintre liderii europeni să caute să îşi folosească influenţa până la sfârşitul acestui an, ca să schimbe poziţia Austriei şi Olandei. (...) Din păcate, nu văd o ofensivă diplomatică a României, că, dacă ar fi pe sub masă, aş vedea-o. (...) Noi nu prea ştim să lucrăm în ofensivă politică fără să fim agresivi, fără să dăm cu barda sau cu bâta în baltă. Există modalităţi de a fi ofensivi diplomatic şi politic fără să agresezi".

Întrebat dacă el poate interveni, din calitatea de fost preşedinte al Renew Europe, pe lângă preşedintele francez Emmanuel Macron pentru ca acesta să pună presiune asupra guvernului Austriei, Dacian Cioloş a spus: "Franţa nu trebuie să reprezinte şi nu va reprezenta niciodată în Consiliu interesele României, ci propriile interese. În măsura în care interesul Franţei este ca România să intre în Schengen va face toate demersurile respective. (...) Dar noi, până să ajungem la jocurile astea de interese, avem reprezentanţi în Consiliu, suntem la masă. Mă aştept de la preşedintele Iohannis şi de la ministrul de interne să joace proactiv rolul pe care România îl are, pentru că ei reprezintă această ţară. Ei nu sunt acolo doar Iohannis de la PPE şi Cătălin Predoiu de la PNL".

Domnul Cioloş a afirmat că reprezentanţii guvernului de la Bucureşti ar trebui să nu aprobe priorităţile statelor puternice sau ale preşedinţiei rotative a Consiliului UE până când statele respective nu vor aproba prioritatea României, adică intrarea în spaţiul Schengen.

Dacian Cioloş a precizat: "Am folosit acest mecanism în 2016(n.red. - când era prim-ministru) pentru obţinerea de resurse financiare pentru Republica Moldova. Aşa se lucrează aici, în instituţiile europene. Schengen e un element mult mai vizibil decât ce am făcut eu în 2016, dar agenda de lucru a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne(JAI) se face în funcţie de statele membre care sunt pro-active la nivel european. Eu nu ştiu demersurile care se fac de reprezentanţii României în Consiliul UE pentru intrarea în Schengen. Nu am primit nicio informaţie despre demersurile oficiale şi nici despre demersurile neoficiale".

Criticile formulate de fostul premier Cioloş vin în contextul în care pe agenda şedinţei de astăzi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne(JAI) al UE, subiectul Schengen nu este prioritar, ci figurează la "diverse", aceasta fiind penultima şedinţă din acest an în care se mai putea discuta despre intrarea României în spaţiul Schengen. Ultima şedinţă a Consiliului JAI din 2023 va fi în luna decembrie. În cazul în care nici atunci nu se va lua o decizie privind România, este greu de crezut că în martie 2024 se va mai discuta despre acest subiect, dat fiind că în luna iunie vor avea loc alegerile europarlamentare şi instituţiile de la Bruxelles se vor ocupa de organizarea acestora şi vor evita abordarea unor teme sensibile pentru alegătorii din unele state membre din Europa Centrală şi de Vest.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Uite "savatorul" Romaniei,

    parca e mai slab decat cel ales cu texte slabe ;

    "Romania Educata" si "Romania lucrului bine facut" 

    Porneste-o tu! Sau te bati doar pt Franta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb