Creşterea economică a SUA - estimată la peste 35%, în trimestrul al treilea

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2020

Creşterea economică a SUA - estimată la peste 35%, în trimestrul al treilea

Economia Statelor Unite, cea mai mare a lumii, ar urma să înregistreze o creştere trimestrială a PIB de 35,2% în trimestrul al treilea 2020, conform celei mai recente rate anualizate calculate pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate de Federal Reserve Bank of Atlanta în cadrul modelului GDPNow.

Estimarea evidenţiază o relansare robustă după declinul anualizat record de 31,4% al PIB din trimestrul al doilea din acest an, cauzat de lockdown-ul economic şi social aplicat pentru protejarea populaţiei de infectarea cu Covid-19. Creşterea din trimestrul al treilea nu presupune însă recuperarea completă a declinului PIB cauzat de lockdown.

Prognoza privind creşterea PIB reprezintă o îmbunătăţire cât de cât mare a avansului PIB estimat pentru T3 2020 la jumătatea lunii septembrie: atunci prognoza arăta un plus probabil al PIB în T3 2020 de 29,6%.

În ultima perioadă s-au intensificat negocierile pentru implementarea unui nou program de susţinere a economiei, fapt ce a antrenat optimismul şi implicit mişcările ascendente din piaţa bursieră americană.

Investitorii se confruntă însă în continuare cu un nor de incertitudini, dintre cele mai importante fiind evoluţia epidemiologică îngrijorătoare şi alegerile prezidenţiale americane, respectiv cum s-ar transpune rezultatul acestora asupra economiei americane şi asupra scenei geopolitice. Alegerile par totuşi să se apropie de o tranşare în favoarea candidatului democrat Joe Biden, care cu mai puţin de o lună înainte de scrutin se bucură de o diferenţă favorabilă de peste 10 puncte procentuale în preferinţele de vot.

"Cu toate acestea, pieţele nu par să reflecte aceste riscuri", scriu într-un raport analiştii BT Asset Management, care notează scăderea indicelui de volatilitate VIX şi stabilitatea preţului petrolului şi aurului, evoluţii "care nu reflectă acumularea de risc".

Apetitul de risc al investitorilor pare ridicat, la fel ca încrederea investitorilor în faptul că nu se vor materializa evenimente adverse.

În prezent au început raportările financiare pentru trimestrul al treilea din acest an, banca JP Morgan Chase anunţând ieri un profit net de 2.92 de dolari/acţiune (9,44 miliarde de dolari în T3), mult peste estimarea din piaţă de 2.32 de dolari/acţiune. Economia SUA a scăzut cu 4,6% în S1 2020 vs. S1 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro