Creşterea salarială în companiile din Republica Moldova este în medie de 6,4% în acest an

M.I.A.
Internaţional / 11 noiembrie 2019

Creşterea salarială în companiile din Republica Moldova este în medie de 6,4% în acest an

Salariile brute în rândul companiilor din Republica Moldova au crescut în medie cu 6,4% în acest an, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell Moldova 2019 realizat de PwC, care arată că majorarea salarială raportată pentru 2019 se situează uşor sub nivelul de 6,82% estimat pentru acest an de către companiile respondente, transmite News.ro.

"Angajatorii din Republica Moldova din mediul privat şi din sectorul public se confruntă cu aceeaşi problemă ca în tot Estul Europei, migraţia forţei de muncă, în special a tinerilor care îşi doresc atât salarii mai mari, cât şi un nivel de trai la standarde occidentale. În acest context, Moldova are nevoie de o creştere economică susţinută pe termen lung pentru a recupera din decalaje şi pentru a deveni atractivă pentru proprii cetăţeni. Avansul Produsului Intern Brut de 4% înregistrat în 2018 şi de 3,4% estimat pentru acest an de Banca Mondială este un ritm insuficient pentru a ajunge din urmă statele dezvoltate. Din acest motiv autorităţile şi companiile trebuie să conlucreze pentru a identifica cel mai bun model de creştere economică", a declarat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România şi Republica Moldova.

Majorări ale salariilor peste media pieţei, dar şi peste nivelurile previzionate, au fost realizate în 2019 în sectorul IT, de 9,63%. Sectoarele FMCG & industrie, farmaceutic şi telecom au raportat creşteri sub media pieţei, niveluri situate la 4,48%, 5,65% şi, respectiv, 4,97%.

Pe categorii de angajaţi, cele mai mari creşteri au fost operate pentru specialişti 6,75%, personalul administrativ 6,36% şi operatori şi muncitori necalificaţi 6,09%. La polul opus, cu 6,06%, se află managementul, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte beneficiile, principalele zece beneficii acordate de companii tuturor angajaţilor sunt team building-uri, cafea şi/sau băuturi răcoritoare, divertisment, asigurare medicală facultativă, cursuri de limbi străine/lifestyle, abonament de telefonie mobil, reduceri la produsele companiei, regim flexibil de lucru, bonusuri pentru ocazii speciale, împrumuturi pentru angajaţi la dobânzi preferenţiale.

Companiile din Moldova anticipează o creştere medie a salariilor brute de 7,22% în 2020, potrivit studiului PayWell 2019. Cele mai mari creşteri de salarii în 2020 sunt estimate pentru IT, de 8,71%, FMCG şi industrie, de 6,21%, sectorul farmaceutic, 5,3% şi telecom, 5%.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell Moldova 2019 a fost realizat pe un eşantion de 41 companii private din sectoarele bancar, farmaceutic, FMCG & industrie, IT şi telecom şi analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare (de exemplu, creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza unui număr mare de beneficii extra-salariale oferite de către angajatori, informează aceaşi sursă.

De asemenea, studiul conţine analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante. PayWell este principala sursă de informaţii privind politica salarială şi de beneficii din Republica Moldova.

PwC este o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro