Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Croaţia majorează cu 7% salariile în sectorul sanitar

A.I.
Internaţional /

Croaţia majorează cu 7% salariile în sectorul sanitar

Guvernul croat şi principalele sindicate din sectorul sănătăţii au ajuns, vineri, la un acord ce prevede o creştere medie cu 7% a salariilor, evitându-se astfel greva cu care au ameninţat doctorii şi asistentele în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

Acordul vine după o serie de proteste recente în care angajaţii din sistemul medical au stat în faţa spitalelor în timpul pauzelor, informează Agerpres.

"Ambele părţi au trebuit să facă o serie de concesii faţă de poziţiile lor iniţiale. Creşterea cu 7% ar putea să nu fie suficientă pentru ei, dar într-adevăr nu este uşor pentru Guvern să pună deoparte 400 de milioane de kuna (60,05 milioane de dolari) anual", a afirmat ministrul Sănătăţii, Milan Kujundzic.

Iniţial, sindicatele din sectorul sănătăţii au cerut o majorare salarială de 10%.

În ultimele săptămâni, sindicatele din învăţământ şi transport public au făcut presiuni asupra autorităţilor de la Zagreb pentru a obţine salarii mai ridicate.

Profesorii au ameninţat că vor intra în grevă dacă remuneraţiile lor nu vor fi majorate cu 6%. Premierul Andrej Plenkovic a promis să ia în considerare cererile lor şi a anunţat că negocierile vor continua săptămâna viitoare.

În ultimii doi ani, Croaţia şi-a îmbunătăţit considerabil situaţia finanţelor publice, raportând excedente ridicate, după aproape două decenii în care a înregistrat deficit. În primul semestru din acest an, Zagrebul a avut un excedent bugetar general de 0,3% din PIB.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS