CSA - DA, CSSPP ŞI CNVM - NUCompensaţiile pentru foştii supraveghetori ai pieţelor financiare - pe sărite

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 mai 2013

Carmen Negoiţă: "La CNVM nu s-au încasat nici un fel de salarii compensatorii, pe durata mandatului meu".

Carmen Negoiţă: "La CNVM nu s-au încasat nici un fel de salarii compensatorii, pe durata mandatului meu".

Reprezentanţii ASF spun că salariile compensatorii au fost achitate de către entităţile predecesoare Autorităţii

Carmen Negoiţă: "CNVM nu a plătit salarii compensatorii foştilor comisari"

Compensaţiile enorme cuvenite foştilor supraveghetori ai pieţei de capital, ai pensiilor private şi ai asigurărilor (CNVM, CSA şi CSSPP) - de până la 19 ori remuneraţia lunară - este subiectul "fierbinte" cu care şi-a început activitatea Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), succesorul celor trei.

Reprezentanţii ASF au trans-mis, ieri, printr-un comunicat, că Autoritatea este în curs de implementare a unei noi politici salariale, care prevede, printre altele, plăţi compensatorii zero în cazul întreruperii mandatului membrilor conducerii înainte de termen, după ce şi vicepreşedintele Autorităţii Mircea Ursache a subliniat "ciudăţenia" existenţei acestor prevederi în actele normative interne ale fiecărei instituţii, într-un interviu acordat, marţi, în presă.

"Salariile compensatorii achitate foştilor conducători ai autorităţilor comasate în ASF (până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA) au fost plătite de către fostele entităţi conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea", se arată în comunicatul ASF de ieri.

Reprezentanţii Autorităţii mai precizează că, de la data funcţionării ASF (29 aprilie 2013) şi până în prezent, ASF nu a plătit niciun salariu compensatoriu, politica ASF eliminând orice compensaţie în cazul în care un membru (executiv sau neexecutiv al conducerii) îşi va întrerupe mandatul înainte de termen.

Fostul preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, doamna Carmen Negoiţă, ne-a spus însă că, în mandatul său, încheiat la 29 aprilie, nu au fost plătite niciun fel de salarii compensatorii.

"Nu ştiu dacă la CSA sau la CSSPP s-au acordat sau nu astfel de plăţi, însă la CNVM nu s-au încasat nici un fel de salarii compensatorii, pe durata mandatului meu", ne-a declarat, ieri, Carmen Negoiţă.

Mircea Ursache a lăsat să se înţeleagă că foşti comisari ai CNVM au primit compensaţii, deşi îşi încheiaseră mandatele la termen.

Domnia sa a spus, în interviul de marţi: "Sunt două categorii de foşti comisari: cei care au rămas în execuţie şi sunt consilieri în cadrul ASF, respectiv Bogdan Chetreanu, Gabriela Anghelache, Cătălina Sava, şi alţii care s-au regăsit în actuala structură ca membri neexecutivi, respectiv Lorand Kralik, Gheorghe Albu, Dorina Mihăilescu.

Este o ciudăţenie pentru că aceste domenii au fost scăpate de sub control. Eu înţeleg să dai salarii compensatorii atunci când întrerupi la jumătate mandatul, însă nu trebuie date salarii compensatorii atunci când mandatul s-a încheiat".

Carmen Negoiţă a ţinut să precizeze însă că cei trei comisari care şi-au încheiat mandatul, anul trecut, Bogdan Chetreanu, Gabriela Anghelache şi Cătălina Sava, nu au primit nicio sumă drept compensaţie.

În normele interne CSSPP, nu există stipulate salarii compansatorii, potrivit informaţiilor de la fosta Comisie.

Astfel, foştii comisari CSA, care şi-au încheiat mandatul la 29 aprilie, sunt singurii care au încasat plăţi compensatorii, potrivit unor surse din piaţă.

ASF vrea cheltuieli salariale mai mici cu 15%

ASF intenţionează să reducă cu 15% numărul de personal (până la aproximativ 460 de persoane), potrivit comunicatului transmis ieri de Autoritate, care mai precizează că efectul va fi o reducere a cheltuielilor de personal cel puţin echivalentă cu cea a reducerii nominale de personal.

"Ca şi până acum, personalul Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi plătit din veniturile proprii ale Autorităţii, ASF funcţionând fără aport bugetar, autofinanţată", se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, ASF a adoptat o politică de trans-parentizare în privinţa cheltuielilor salariale: "Cel mai mare salariu din cadrul ASF este cel al Preşedintelui ASF, echivalentul a 14.000 de euro/lună. Salariul pentru poziţia de Preşedinte al ASF a fost stabilit evaluând 3 criterii: -nivelul salarizării din Banca Naţională a României; -nivelul de salarizare al managementului companiilor reglementate din piaţă (societăţi de asigurări, organisme de plasament colectiv, fonduri de pensii private); - nivelul de salarizare al autorităţilor similare din Uniunea Europeană".

Noua politică salarială a ASF prevede eliminarea tuturor sporurilor acordate membrilor conducerii "de natură să distorsioneze politica salarială şi care au contribuit la exagerările salariale în fostele autorităţi (spre exemplu indemnizaţia pentru fiecare şedinţă de Consiliu)".

Totodată, conform comunicatului citat, conducerea ASF nu are dreptul la nicio altă activitate remunerată în afara celor didactice.

Inconsistenţa intenţiilor anunţate de ASF, în raport cu declaraţiile conducătorilor fostei CNVM , ne face să aplaudăm noua politică salarială inaugurată de Autoritate, întrucât cea nouă pare să fie aceeaşi cu cea veche.

A fost nevoie de o întreagă inves-tigaţie ca să putem afla că, da, există printre predecesoarele ASF, o instituţie - CSA - care, într-adevăr, a plătit salarii compensatorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ciudatenii pe banii nostri !

    Salarii ca in Europa cum spune purtatorul de cuvant al lui Sima transferat acum la ASF, iar pietele mici sa te uiti cu lupa la ele, Ponderati salariile cu salariul minim in Romania si cu marimea pietelor supravegheate !

    Sufocati piata de capital cu salariile si cheltuielile voastre ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

05 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9254
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1035
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7030
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.7735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro