CUPA MONDIALĂ BIENALĂProiectul FIFA poate păgubi fotbalul european cu miliarde de euro anual

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 25 noiembrie

Proiectul FIFA poate păgubi fotbalul european cu miliarde de euro anual

Ideea FIFA de organizare din doi în doi ani a Cupei Mondiale şi modificarea formatului Cupei Mondiale a Cluburilor ar putea produce o pagubă pentru campionatele europene şi Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) de circa opt miliarde de euro pe sezon, din cauza diminuării drepturilor de televizare, a veniturilor din ziua de meci şi a contractelor comerciale. Aceasta este concluzia unui raport comandat de ligile europene. Creşterea numărului de competiţii internaţionale, precum şi a numărului de meciuri internaţionale la nivel de club vor produce modificări majore în campionatele naţionale, inclusiv o reducere a numărului de echipe participante, o trecere de la meciurile din weekend la cele din timpul săptămânii şi o diminuare a numărului de meciuri interne, conform raportului realizat de firmele de consultanţă financiară KPMG şi Delta Partners din cadrul FTI Consulting Group Company. Toate acestea vor conduce la diminuarea veniturilor care ajung la cluburi. În plus, interesul sponsorilor în fotbalul autohton se va diminua, ceea ce va avea ca efect tensiuni la nivelul jucătorilor, iar calitatea jocului va avea de suferit.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat în octombrie că forul mondial analizează propunerea unei Cupe Mondiale bienale, în locul tradiţionalei competiţii din patru în patru ani. Fostul antrenor Arsene Wenger, directorul de dezvoltare al fotbalului la FIFA, a propus un nou calendar cu o reducere a numărului de ferestre internaţionale pentru preliminarii, cu una-două ferestre mai lungi, care să comprime procesul de calificare. El a sugerat ca Mondialul să se dispute în ani alternativi cu alte campionate continentale, precum EURO şi Copa America, solicitând şi perioade obligatorii de odihnă pentru evitarea suprasolicitării jucătorilor. Aceste propuneri s-au lovit de o puternică opoziţie a UEFA. Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, susţine că organizarea din doi în doi ani va dilua valoarea Cupei Mondiale şi va afecta alte competiţii. Slovenul a ameninţat cu un boicot al Europei o Cupă Mondială la doi ani. Raportul, care a luat în considerare şi ligile din SUA, Mexic, Japonia şi Africa de Sud, inclusiv cele in Top 5 european, consideră că noul calendar va aduce pierderi de miliarde în fiecare an. Cel mai mult vor avea de suferit drepturile de televizare. Conform unui calcul, în cele mai importante 40 de ligi din lume şi competiţiile organizate de UEFA, inclusiv Liga Campionilor, pierderile se vor ridica la 5 miliarde euro pe sezon, adică mai mult de 30% din ce câştigă în prezent aceste ligi din drepturile TV.

Studiul estimează că ligile vor pierde peste un miliard de euro anual din drepturile de televizare din cauza reducerii numărului de meciuri, 1,75 miliarde din scurtarea calendarului şi alte 901 milioane de euro prin modificarea programului, meciurile din weekend fiind transferate la mijlocul săptămânii. Totalul veniturilor din drepturile audiovizuale ale cluburilor vor scădea de la peste 14 miliarde de euro la circa 9 miliarde de euro, conform studiului. În plus, drepturile comerciale ale cluburilor vor scădea cu 25% pe sezon, adică o pierdere de 2,16 miliarde de euro, în timp ce veniturile din ziua de meci se vor diminua tot cu 25%, cu 1,2 miliarde de euro anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

26 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3869
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7398
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8407
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.1246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro