DAN BARNA: "Pensiile speciale care nu pot fi eliminate vor fi impozitate cu 80% sau 90%"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 3 februarie 2021

"Pensiile speciale care nu pot fi eliminate vor fi impozitate cu 80% sau 90%"

Parlamentarii USR-PLUS doresc abordări specifice pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale, după ce vor elimina pensiile pentru deputaţi şi senatori, a precizat, ieri, vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al alianţei alcătuită din cele două formaţiuni politice.

"Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor. În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă. Pentru celelalte pensii speciale abordarea noastră este aceea de a avea iniţiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care CCR l-a punctat foarte clar, în care din cauza unui detalii sau a unei referinţe pentru o anumită categorie toată iniţiativa să fie respinsă. Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie unde se poate eliminarea, se va face eliminarea, iar unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de Curtea Constituţională, să venim cu o schemă de impozitare 80-90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate", a declarat Dan Barna.

Referitor la salarizarea din sectorul bugetar şi la evaluarea sporurilor acordate, vicepremierul a spus că este nevoie de o recalibrare şi reducere a cheltuielilor structurale.

"Avem sporuri de arhivă la instituţii care nu mai folosesc arhivele, unde serviciul este subcontractat, sporuri de antenă, sporul acela de Covid la persoane sau angajaţi care nu au niciun fel de interacţiune cu cetăţenii. Sunt mai multe situaţii cunoscute, menţionate, repetate de mai multe ori, se face o analiză în momentul acesta, vom vedea care va fi decizia în momentul în care vom veni cu bugetul în Parlament. (...) Văd că s-a rostogolit foarte mult ideea că focusul Guvernului este pe sporuri. Nici pe departe", a spus Dan Barna.

El a menţionat că Guvernul doreşte ca toate cheltuielile publice să rămână în 2021 în în zona anvelopelor bugetare şi limitelor agreate, iar pentru anii următori să existe o perspectivă de echilibrare şi de reducere a acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro