DANIEL CONSTANTIN: "Ceea ce face Guvernul tehnocrat este o ameninţare la adresa agriculturii"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2016

"Ceea ce face Guvernul tehnocrat este o ameninţare la adresa agriculturii"

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că legea care prevede o alocare de peste un miliard de euro pentru refacerea sistemului naţional de irigaţii, votată la finele lui 2015, reprezintă un prim pas necesar pentru a repara ceea ce s-a pierdut în ultimii 25 de ani, însă "ceea ce face astăzi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor români şi o ameninţare la adresa agriculturii româneşti".

"Legea votată în 2015 este un prim pas necesar pentru a repara ceea ce s-a pierdut în ultimii 25 de ani. Declaraţia de astăzi (joi - n.r.) a ministrului Irimescu (ministrul Agriculturii, Achim Irimescu - n.r.) arată nepăsare şi lipsa de responsabilitate pentru soarta fermierilor români", precizează Daniel Constantin într-o declaraţie citată de Agerpres.

Reacţia lui Constantin vine în contextul unei afirmaţii făcute de actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit căreia legea adoptată anul trecut de Parlament care prevede alocarea unor sume de bani pentru refacerea sistemului de irigaţii din România nu va produce efecte.

Potrivit fostului ministru al Agriculturii, în octombrie 2015, Parlamentul a votat o lege care prevedea o alocare totală de peste un miliard de euro, pe o perioadă de cinci ani (2016-2020), pentru investiţii în sistemul de irigaţii, iar una dintre cele mai importante prevederi viza plata de către fermieri a unui abonament anual de 20 de lei pentru irigarea culturilor.

Daniel Constantin susţine: "În octombrie 2015, Parlamentul a votat o lege de care agricultura românească are foarte mare nevoie. Actul normativ prevede o alocare totală de peste un miliard de euro, pe o perioadă de cinci ani (2016-2020), pentru a sprijini investiţiile în sistemul naţional de irigaţii. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestui act normativ se referă la plata de către fermieri a unui abonament anual de 20 de lei pentru irigarea culturilor. Guvernul din care făceam parte, prin Ministerul de Finanţe, şi-a dat acordul pentru alocarea întregii sume, respectiv 1 miliard de euro, începând cu 2016. La elaborarea bugetului, în decembrie 2015, Guvernul tehnocrat a alocat numai 35 de milioane de euro pentru aceste investiţii primordiale pentru agricultura românească".

Acesta susţine că nici cele 35 de milioane de euro alocate nu vor fi cheltuite, deoarece nu a fost aprobată Strategia pentru Reabilitarea Sistemelor de Irigaţii: "Grav este că nici măcar aceşti bani nu vor putea fi cheltuiţi, pentru că nu a fost aprobată Strategia pentru Reabilitarea Sistemelor de Irigaţii. Îi reamintesc domnului Irimescu că la moţiunea simplă din luna mai, a promis că va aproba strategia într-o săptămână, deşi trebuia să facă acest lucru din decembrie 2015. Iar de atunci au trecut două luni în care nu s-a ţinut de cuvânt".

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat joi, la Iaşi, că legea adoptată anul trecut de Parlament care prevede alocarea unor sume de bani pentru refacerea sistemului de irigaţii din România nu va produce efecte.

Acesta susţine că, din lipsă de resurse financiare, Ministerul Finanţelor nu va mai aloca, de anul viitor, fonduri pentru investiţii în infrastructura principală de irigaţii.

"În afară de fondurile pe care le-am prevăzut în bugetul pe acest an, în anii viitori nu vom avea niciun fel de ban, pentru că, la momentul adoptării Legii 269, Ministerul Finanţelor nu şi-a dat avizul pentru a avea acel miliard. Miliardul este pe hârtie, cu excepţia sumei prevăzute pentru acest an", a afirmat Achim Irimescu.

Potrivit Legii 269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4 din 25 martie 2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, "Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub condiţia asumării de către Guvern a Strategiei sectorului de irigaţii, va primi în perioada 2016- 2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, după cum urmează: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii multianual".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A se citi ex-ministru al agriculturii, trepadus al lui Dan Voiculescu, isi da cu parerea sa se afle in treaba. Sistemul comunist de irigatii costa enorm. Este mai simplu cel american - puturi locale actionate de eoliene, dar nu ies banii pentru marile companii. Iar de dat bani din aer, PSD si acoltii sunt maestri, uitand ca nici o masura/lege nu se poate aplica decat daca stabilesc in parlament si sursa financiara - pentru a putea fi inclusa in buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb