DANIEL DĂIANU: "România ar pierde enorm dacă s-ar destrăma proiectul European"

G.F.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

 "România ar pierde enorm dacă s-ar destrăma proiectul European"

România ar pierde enorm dacă s-ar destrăma proiectul European, dar a fi în UE nu înseamnă să nu îţi aperi interese economice legitime, a subliniat Daniel Dăianu, în cadrul unei analize publicate pe platforma opiniibnr.ro.

"Mi se par neinspirate declaraţiile unora că Brexit-ul poate însemna oportunităţi pentru România. Aceasta denotă o neînţelegere a situaţiei foarte dificile din Uniune, a consecinţelor Brexit-ului. Când vremurile sunt oricum tare tulburi, când Europa rămâne o regiune intens suferindă economic, când tendinţe de fragmentare sunt tot mai puternice, să vorbeşti despre şanse sună ridicol. România ar pierde enorm dacă s-ar destrăma proiectul European. Dar a fi în UE nu înseamnă să nu îţi aperi interese economice legitime, să nu încerci să dezvolţi avantaje competitive, să sprijini capitalul authoton. România are nevoie de rădăcini interne mai puternice. Dar pentru ca acestea să capete forţă este nevoie de un sector public mai performant, cu mai puţină risipă şi producţie eficientă de bunuri publice. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue în mod ferm. Trebuie să reuşim să colectăm mai bine impozite şi taxe pentru a finanţa mai bine educaţia, sănătatea şi infrastructură. Într-o lume atât de incertă şi complicată trebuie să valorificăm reserve interne, să clădim robusteţe", a precizat economistul Daniel Dăianu.

Potrivit acestuia, o politică bugetară nu îşi poate permite derapaje majore în condiţiile în care deficitul pentru 2016 este programat la aproape 2,9%, care este o cvadruplare faţă de cel din 2015 (potrivit metodologiei ESA a Comisiei Europene).

"Atenţie deci la proiectul de buget pentru 2017. Este esenţial să realizăm o colectare mai bună a veniturilor fiscale în anii ce vin. Mai ales că este nevoie de bunuri publice de bază în cantitate mai mare pentru modernizare", a precizat, de asemenea, Daniel Dăianu.

Acesta a subliniat faptul că ţară noastră nu trebuie să slăbească cooperarea strategică cu UK şi să fie loială proiectului European, sprijinind, totodată, reformarea Uniunii pentru a se răspunde la provocări imense.

Referitor la efectele globale ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Daniel Dăianu a precizat că Brexit-ul nu echivalează cu destrămarea Uniunii, dar accentuează tendinţe centrifuge, de fragmentare, alimentează instabilitatea.

"Brexit-ul nu echivalează cu destrămarea Uniunii; dar accentuează tendinţe centrifuge, de fragmentare, alimentează instabilitatea. Etienne Davignon, un vechi comiliton al lui Jacques Delors, spunea "că au fost pierduţi cetăţenii"; o exprimare cu multiple semnficatii, care sugerează un deficit nu numai de comunicare, ci şi democratic - între Bruxelles (instituţii europene) şi statele membre; între guverne naţionale şi cetăţeni. Iar generaţiile mai tinere nu cunosc ororile războiului pentru a înţelege ce a însemnat proiectul european în Europa postbelică; este ce nu contenea a aminti fostul cancelar Helmut Schmidt, care a fost un înţelept între înţelepţi."

În privinţa cauzelor ieşirii Marii Britanie din Uniunea Europeană, economistul Daniel Dăianu a explicat că Brexitul face parte dintr-o naraţiune mai amplă care implică fenomene specifice societăţílor puternic industrializate precum: chestiunea distribuţională, globalizarea sau relocalizarea producţiei.

"În UK, ca peste tot în lumea industrializată (poate mai puţin în Japonia, ce merită o analiză aparte), chestiunea distribuţională (a veniturilor) a devenit acută. Multe analize se concentrează acum pe repartizarea pe vârste şi regiuni a votului în UK remarcându-se că persoane mai în vârstă au votat pentru Brexit. Dar evidenţă nu este suficient de lămuritoare. De pildă, un radical de dreapta şi unul de stânga au dominat anul electoral în SUA, iar între votanţii democraţi care l-au sprijinit pe Bernie Sanders sunt mulţi tineri, sunt numeroase femei! În ţări europene, sunt numeroşi tineri care votează împotriva partidelor tradiţionale (drept este că mai ales unde şomajul este foarte mare). Există cifre ce ilustrează în mod grăitor problema distribuţiei veniturilor. În SUA, din anii 70s s-a adâncit o falie între evoluţia ascendentă a venitului mediu/loc şi stagnarea venitului median; dacă în anii 70s, 1% din populaţie câştigă 10% din veniturile totale, în 2013 acelaşi procent ajunsese la 20% (comparabil cu 18% în anul 1915)", a precizat Daniel Dăianu.

În privinţa globalizării acesta a precizat că fenomenul a avut un efect de boomerang asupra ţărilor industrializate, iar ascensiunea economică a Chinei a provocat o schimbare tectonică în spaţiul global în timp ce Relocalizarea producţiei (că expresie a globalizariii) în ţări asiatice şi chiar în economii central şi est-europene a produs dislocări masive în lanţuri de producţie din ţările dezvoltate.

De asemenea economistul Daniel Dăianu a subliniat că la nivel naţional, stabilizatori automaţi, politici distribuţionale trebuie să ţină cont de asimetrii de tot felul (nu numai informaţionale), să protejeze pe cei mai vulnerabili, să încerce să egalizeze "şanse" (ceea ce nu înseamnă situaţii material automat). "Există deci o combinaţie între şocul distribuţional pe plan internaţional - cu ţări dezvoltate ce pierd teren în competiţia globală - cu un şoc pe plan intern, din cauza unor politici publice ce au neglijat aspecte de coeziune economică şi socială", a concluzionat economistul Daniel Daianul.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. ...suntem conduși de nevertebrați, proști cu studii multe, care au memorat citate și formule peste puterea lor de a înțelege și utiliza informația.

  "Dacă X face așa, avem de pierdut. Dacă Y face altfel, avem de câștigat" - asta este gândire de victimă, de om sau de popor care nu are niciodată un plan și care stă și se uită cum îi fac alții viitorul.

  Inteligenților , aveți un plan A pentru varianta X și un plan B pentru varianta Y? Aveți de gând să și faceți ceva, sau doar să priviți cum fac alții jocurile și să sperați la pomană? 

  1. Intrarea Romaniei in Uniunea Eurpeana cu bunele si rele a dat cale libera romanilor in Uniunea Europeana inclusiv in Marea britanie ( conforma cord dupa 7 ani, in 2014). ce ainsemnat si cum au inteles romanii care s-au dus sa lucreze in UE inclusiv in U.K.dar nefericirea a factu ca in regatul Unit sa apara o categorie d eromani(stiu ei care sunt ) care nu aveau nici in clin nici in maneca cu munca. Acolo societatea este extrem de solida si Nu accepta hot, pungasi,care literlamente i-au calcat pe nervi pe britanici. Cine nu-i cunoaste pe britanici trebuie sa stie ca accepta pe oricine care munceste cinstit si Nu-si bate joc de valorile lor.De aici a pelcat si s-a indus in soeciateta britnaica ca din sutele d emii de imigranti multi erau paralel cu vlaorile lor. de aici s-a ajuns la xenofobie si britanicii au inceput sa respinga tot ce isnemna imigrant fie el si de buna credinta. Guvernul conservator a lui David cameron a facut o promisiune electorala cu care de altfel a si castigat alegerile ca odata ajunsi la guvernare v-a propune britanicilor un REFEREDUM CARE SA SPUNA CLAR MAI VOR SAU NU IN UNIUNEA EUROPEANA! Ca au fost sau nu minititi britanici este o alta poveste si acum este tardiva probelma. Ca u fost sau mintiti ca li s-a spus cu totul altceva si multi ditnre cei care au votat BREXIT habar nu aveau ce isneamna in plan economic. Desi este un amre contributor la bugetul Uniunii Europene, Marea britanie se bucura de o sumendenie d efonduri cu care isi asigura o aprte din necestiati si care contribuia intr-un fel la bunastarea britanicilor. Cum spuneam britnaicilor doresc sa traiasca intr-o soceitate care sa nu le fie impusa de afara.Si ca fosta amre putere coloniala britanii au simtit pe pielea lor ce isneamna sa-ti pierzi dintr-o data din avantajele trecute si care cu greu se pot uita. Cred ca acesta este unul din motivele pricipale de au luiat decizia parasirii Uniunii Europene.sa nu le ducem grija britnaicilor trebuie sa vedem noi Romania cum putem contrabalansa efectele iesirii U.K. din Uniunea Europeana, pentru ca in coemrtul bilteral cu U.K. ,Romania are o balanta comerciala pozitiva si iesirea lor din Uniune Nu este d ebuna ugur pentru tara noastra.Romania trebuiie sa aiba intelepciunea sa gaseasca metode alternative pentru a-si asigura echilibru econoimic de care are atata envoie. Fondurile europene trebuie mult mai mutl accesate in aceasta stituatie ca realemtne sa folosim avnatjale de a fi membru in Comunitatea Euroepana. Totuld e pidne exclusiv de actualii si viitorii guverannti de a compensa cat mai rapid efectele iesirii a celei de-a doua economii europene dupa germania !

  Tov Daianu,in primul rand pierdeti voi,copiii vostri,nepotii ,verii etc,care sunteti conectati la fonduri UE si la tot felul de afaceri.In rest va doare la basca de restul lumii.S-a vazut cat de mult ati facut pana acum de la revolutie.Nu ati fost in stare sa terminati nici macar niste autostrazi ,restul e gargara de 2 lei...

  1. Asa este.

   Ii doare de salariile babane. 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro