Datoria publică a scăzut uşor în iunie

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 august 2010

Datoria publică a României a scăzut în iunie faţă de mai, cu 1,45 miliarde lei şi a coborât la 34,66% din PIB, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat de la bănci mai puţini bani prin emisiuni interne de titluri de stat, anunţă Mediafax.

În termeni nominali, datoria a scăzut la 176,9 miliarde de lei, fiind formată în proporţie de 93,8% din datoria publică guvernamentală.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în iunie, doar 957 milioane de lei prin emisiuni de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, cu circa 1,5 miliarde lei mai puţin decât în luna anterioară, când valoarea împrumuturilor s-a ridicat la 2,53 miliarde de lei.

Începând cu luna mai a acestui an, Ministerul Finanţelor a vândut în cele mai multe cazuri titluri de stat sub valoarea indicativă, refuzând ofertele care au trecut de randament mai mare de 7% pe an.

În structură, datoria la finele lunii iunie era formată în proporţie de 41,7% din împrumuturi de stat, în timp ce emisiunile de obligaţiuni şi certificate aveau o pondere de 33,15%, iar eurobondurile de 8,26% din total.

Pe tipuri de valute, cea mai mare parte a datoriei publice, respectiv 43,44%, era în lei, iar 42,16% în euro. Împrumuturile în alte valute reprezantau aproximativ 15% din total.

Pentru următorii trei ani, Ministerul Finanţelor are în vedere contractarea unor împrumuturi de pe pieţele externe în cadrul unui program de finanţare pe termen mediu (Medium Term Notes) în valoare de 7 miliarde euro.

Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în luna martie, când România a împrumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

27 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9453
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4182
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7622
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9300
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.6976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro