De ce trebuie să continue farsa macabră a Europei Unite?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

De ce trebuie să continue farsa macabră a Europei Unite?
CĂLIN RECHEA

Poate că mai există cetăţeni europeni care cred că această criză se va sfârşi cu bine pentru visul de aur al Europei Unite. Între aceştia nu se regăsesc, însă, nici autorităţile de la Bruxelles şi nici conducătorii "marilor puteri" europene.

Şi totuşi, farsa macabră a evitării unor falimente demult anunţate continuă, deoarece, pentru această categorie specială, criza trebuie să se termine conform Planului.

Nu ştiu în ce categorie a umorului negru s-ar încadra ultima emisiune de obligaţiuni a Greciei, care a fost posibilă doar prin repornirea circuitului BCE - Banca Greciei - băncile comerciale din Grecia - "bani" pentru bugetul Greciei - BCE, dar este sigur că fără un nou default suveran, de data aceasta "involuntar", ţara nu mai poate func-ţiona mult timp.

Cât mai continuă circul? Oare are vreo "legătură" cu starea deplorabilă a sistemului bancar din Germania?

Articole recente din revista Euromoney arată că Germania este tot mai ameninţată de "o criză bancară ascunsă", deoarece acolo se află "Goliatul creditelor neperformante".

Autorii arată că, în aceste condiţii, nu trebuie să ne suprindă opoziţia Germaniei faţă de crearea unei instituţii europene de supraveghere bancară. Conform datelor de la PricewaterhouseCoopers citate în articole, creditele neperformante au ajuns la 196 de miliarde de euro în iulie 2012, iar Germania ocupă primul loc în Europa din acest punct de vedere.

Amintind de presiunile uriaşe la care sunt supuse băncile din Irlanda şi Spania pentru a-şi reduce bilanţurile şi gradul de îndatorare, articolele din Euromoney mai arată că procesul de restructurare a sistemului bancar din Germania este aproape inexis-tent, în afara transferului activelor neperformante către "bănci rele". Fruntaşe pe ramură sunt băncile WestLB şi Hypo Real Estate, care au transferat deja active în valoare de 273 de miliarde de euro către băncile rele.

Situaţia celor două bănci este explicabilă prin expunerile masive faţă de creditele subprime din Statele Unite şi a celor imobiliare din Irlanda. Dincolo de aceasta, "cerul albas-tru" al sistemului bancar din Germania este ameninţat tot mai mult de norii negri ai datoriilor populaţiei.

O ştire recentă a agenţiei de presă DPA arată că "aproape unu din zece germani nu poate să îşi plătească facturile", conform datelor de la agenţia de credit Creditreform. Motivul nu îl constituie povara creditelor ipotecare, ci a celor de consum. "Anumite companii, în special producătorii de automobile, oferă prea uşor credite - adesea cu perioade de graţie de până la trei luni", a declarat Michael Bretz, purtătorul de cuvânt al Credit-reform.

Nici agenţia de ştiri DPA şi nici ziarele germane care au preluat ştirea nu se întreabă, însă, de ce este nevoie de o asemenea îndatorare într-o societate invidiată în întreaga Europă. Să fie, oare, şi prosperitatea Germaniei doar o iluzie? Este posibil, deoarece DPA mai scrie că "cel mai şocant aspect, pentru spiritul auster al germanilor, este creşterea «considerabilă» a datoriilor clasei de mijloc".

În aceste condiţii, nu trebuie să ne surprindă faptul că "sistemul bancar al Germaniei nu este într-o formă prea bună şi nu doreşte povara susţinerii băncilor din alte ţări", după cum a declarat un bancher german pentru Euromoney. Rămâne de văzut cum se va împăca dorinţa bancherilor germani cu necesitatea opririi fenomenului de "balcanizare a sistemului bancar european".

Peter Lee scrie despre acest fenomen tot în Euromoney, observând că "urgenţa subită pentru realizarea uniunii bancare provine din realizarea faptului că autorităţile naţionale de reglementare au promovat o acţiune contrară reducerii gradului de leverage: capturarea capitalului bancar şi a lichidităţii în interiorul graniţelor pentru conservarea creditului local".

Concluzia lui Lee îl împiedică, probabil, pe Draghi să doarmă bine şi îi afectează capacitatea de evaluare corectă a efectelor secundare ale tipăririi nelimitate: "Balcanizarea va face irelevantă politica monetară a BCE, va agrava criza creditării de la periferie şi va creşte probabilitatea unei recesiuni la nivelul nucleului zonei euro".

Ultimele date statistice arată că recesiunea pare inevitabilă şi în cazul Germaniei, pe fondul scăderii semnificative a producţiei industriale şi a consumului, iar ultimul lucru de care mai are nevoie pilonul tot mai şubred al Europei este o uniune bancară.

Pentru Sebastian Mallaby, membru marcant al Council on Foreign Relations, uniunea bancară europeană nu reprezintă decât un "combustibil pentru furia germană". Într-un articol din Financial Times, Mallaby scrie că "dacă structura de guvernare a BCE va împiedica Germania să prevină crizele bancare, pentru care germanii vor trebui oricum să plătească, nefericirea se va transforma în furie".

Nefericirea de care vorbeşte Sebastian Mallaby se referă, de fapt, la ură, un sentiment mult mai puternic al germanilor faţă de politica adoptată de către Banca Centrală Europeană. "Încercaţi să vă imaginaţi furia americanilor sau a britanicilor faţă de bailout-ul bancherilor plutocraţi", iar apoi "încercaţi să vă imaginaţi sentimentele lor dacă bancherii ar fi străini", mai arată Sebastian Mallaby. După cum se vede, prosperitatea este "garantată" într-o Uniune Europeană unde fericirea comună este dată de împărţirea echitabilă a unor datorii care nu mai pot fi plătite.

Poetul englez John Donne scria, în secolul al XVII-lea, că "niciun om nu este o insulă; fiecare om este o parte a continentului, o parte a întregului" şi de aceea nu trebuie să întrebăm niciodată pentru cine bat clopotele.

Ceea ce fac în prezent autorităţile germane este un exerciţiu disperat în ale neputinţei, pentru a împiedica clopotarul să-şi exercite meseria.

Stadiul în care a ajuns criza morală şi financiară a Europei nu mai permite urmarea perceptelor lui Donne. Fiecare ţară europeană este o insulă legată, împotriva voinţei propriilor cetăţeni, de un continent care nu le mai aparţine, iar salvarea nu poate veni decât prin tăierea acestor legături artificiale.

Departe de a însemna o derivă în necunoscut, distrugerea artificialului edificiu european postbelic înseamnă o şansă nebănuită pentru reconstruirea punţilor europene. Iar pentru a fi durabile, aceste punţi nu trebuie să respecte nicio normă de siguranţă, în special cele recomandate de "Uniunea Europeană".

-------------

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

"Moartea oricărui om mă diminuează, deoarece fac parte din omenire, şi de aceea nu întreba niciodată pentru cine bat clopotele; bat pentru tine". (John Donne)

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Se contureaza oare o "greva a datornicilor"?

  Ce se va intampla daca toti cei cu credite la banci se vor solidariza si vor refuza sa-si mai plateasca ratele? 

  naivitatea nu este cu siguranta o caracteristica a dumneavoastra. " Rămâne de văzut cum se va împăca dorinţa bancherilor germani cu necesitatea opririi fenomenului de "balcanizare a sistemului bancar european". Stiti cumva care este raportul Costuri/Venituri la o banca in Romania, raportat la echivalentul sau in Germania. Stiti cumva care a fost procentul din castig pe care o banca cu multe filiale in Europa de Est l-a avut in bilantul concernului. Mai mult de 80%. Stiti ca fara ajutorul remarcabil al unui good will Abschreibung in Europa de Est o alta banca internationala trebuia sa se straduie mai mult pentru a respecta criteriile EBA. Fara a incerca sa fiu in contradictie cu dumneavoastra , dupa parerea mea motivul pentru care Germania nu-si doreste o supraveghere unitara este ca din acel moment atunci drumul spre EUROBONDS este deja pavat. Cat despre Creditreform trebuie doar sa stiti ca este o firma ca oricare pentru care publicitatea este importanta in achizitionarea de clienti. Este un fel de chihuahua in comparatie cu SCHUFA pe segmentul de retail, pe cel al intreprinderilor are intr-adevar semnificatie." O ştire recentă a agenţiei de presă DPA arată că "aproape unu din zece germani nu poate să îşi plătească facturile", conform datelor de la agenţia de credit Creditreform"- in afirmatia dvs. nu vad nici o relatie cu intreprinderile, ci doar persoane fizice. Euromoney este de asemenea o publicatie care prezinta o anumita parte a monedei. Cititi daca doriti: Handelsblatt, FTD, Euro am Sonntag, Der Aktionär, Börse-online si nu in ultimul rand tizul Bursei: Börse Zeitung. Articolul dvs. nu face altceva decat sa induce o atmosfera contrara ideilor europene, care asa cum spunea cu doar cateva zile in urma domnul Theo Waigl, problema pe care o resimtim astazi este de fapt incapacitatea de a ne fi respectat propriile norme pe care le stabilisem prin tratatul de la Maastricht s.a.m.d. Ca un rezumat ar trebui sa ne gandim mai bine cum sa-i facem pe cei de pe puntea de comanda sa ne inteleaga problemele cu care ne confruntam si sa le oferim solutii , nu sa incepem cu drept de veto pe care in cel mult 10 minute nu il vom mai putea sustine. De ce ? Simplul. Vrem bani mai multi ? Nu vrem sa intram in zona Euro. Vrem sa obtinem un pret bun pe firmele de stat? Am primit aprobare DES la Oltchim. O tratam cu indiferenta si in loc sa transformam 250 datorii in capital propriu ne milogim la 20 de milioane. Nu considerati putin anost acest cadru? Toata populatia tarii a tras din greu in acesti ani si acum ce facem? Ne facem mici si punem botul pe labe. De aceea nu ma mir ca suntem tratati in acest mod. Cat despre doamna Gheorghe si a ei competitivitate se pare ca este de alta planeta. De ce nu prezinta cat sunt Pensionrückstellungen la concernul OMV si care este valoarea acestora la Petrom. Iar mai apoi vrem performanta, nu-i asa.:-) Care este diferenta din anii totalitarismului cand faceam munca patriotica si care este diferenta astazi. Ne batem joc de orice tanar care vrea sa invete, sa devina ceva si dupa aceea ne plangem de mila cand pleaca. Iar noul BARBAT din conducerea PETROM le spune tinerilor sa nu plece din tara ca au si aici oportunitati. Aceasta este Romania IMPERFECTA domnule Rechea pentru ca fiecare atunci cand ajunge intr-o pozitie incepe sa dea sfaturi foarte utile pe care el insusi le-ar considera hilare. Insa asa cum stiti si dumneavoastra: Asa-i in tenis. Avantaj serviciu :-(

  1. Ne trezim, asta facem si ne intindem cat ne este plapuma. Perseverenta nu e semn de sanatate mintala cand intelegi ca duce la ceva mai rau. Si magarul se opreste la marginea santului, dar a prapastiei?

   Maastricht a fost praf in ochii idealistilor si visatorilor. 

   Nu cu banii lor se construieste tara ci cu ai nostri, cu oamenii tarii si cu mult bun simt dublat de multa munca.

   Intrati in detalii ca in scenariul cu: "da-i ceva de facut sa fie ocupat". 

  1 , numai o economie europeana unita va putea rezista americi si chinei .nu mai fiti naivi si credeti ca e mai bine singur decit impreuna .

  1. dac taceai poet ramneai !!!

   No comments :-) :-) :-)

   Sa reziste la ce? Ce ai Dumneata nevoie de la ei? N-ai nevoie, domnule si poti face schimb direct.

   "Nevoia" este falsa, indusa aiurea spre acumularea materiala. 

   Nu vreau sa spun despre de-cerebrarea generatiilor prin "transa" in care se arunca cei mai multi cand isi irosesc viata in fata TV si calculatoarelor.

   Spune ce ai nevoie din America si iti trimit eu, ca intre frati...  

  Asa stau lucrurile si nu se rezolva cu marionete - sef-de-stat supunindu-se intereslor financiare trans-frontaliere si globalizatoare.

  Drumul spre pierderea identitatii prin tentatarea materialista si propaganda vicleana a papistasilor se va incheia cu durere si deziluzia celor imbatati de aceasta civilizatie occidentala, pretins evoluata. 

  In realitate este involutia omului si re-personalizarea (inregimentarea mecanicista) sa. 

  Cu creditari mincinoase (nu exista bani in spatele lor si cand exista bani nu exista valoare reala ci doar impulsuri electronice care creeaza din nimic cifre) presiunea creste in acest cazan plin de natiuni in degradare morala. 

  Chestiile numite: "economie", "business", "finante", "buget" ... sint constructii mentale pentru a tine fraierii ocupati si minciunile cat si manipularea bine ascunse.  

  Programarea mentala spre idealuri materialiste, toate legate de acumularea prin orice mijloc de bani nu avea unde sa duca. 

  Macar nu s-a trecut la Euro in Romania. Mai bine ar face sa si iasa din aceasta asociere criminala care a devenit UE. 

  La peste 200 de ani de la formarea uniunii SUA, in peste jumatate din state s-au initiat liste de iesire din asociere, tocmai pentru ca politica federala este potrivnica celei statale, tot asa cum politica UE este potrivnica natiunilor europene. 

  Chiar nu se "vede" ca acest mariaj programat (nu e din dragoste..) aduce alta lege departata de spiritualitatea care ne-a tinut uniti?, aduce alta organizare decat cea care ne-a fost proprie mii de ani?, alte directii decat familia, neamul, tara? 

  Idiot sa fii (si sint prea multi, din pacate, amagiti de promisiunea bunastarii viitoare!) si tot poti intelege. 

  Intr-o corporatie/soc. comerciala, statul trebuie sa produca profit care sa insemne imbunatatirea vietii dar dupa indatorare nu numai ca nu mai face profit dar daca il are se trezeste ca nu ii ajunge sa plateasca dobanzile... 

  Scufundare programata economica si cedarea independentei si suveranitatii, deci a libertatii.  

  De catre cine? este facuta? 

  De catre presedinte, guvern si parlament.  

  Asta se intampla cand te conduc masonii, ateii, ne-crestinii si agentii "facatorilor de bani".

  Nu mai este secret pentru nimeni si jocurile se fac pentru alt tip de conducere unica, stapana a turmelor imense de nemutumiti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie