Retail

DE LA ÎNFIINŢARE ŞI PÂNĂ LA FINELE LUNII SEPTEMBRIE 2019Fondurile de pensii private au făcut plăţi de 454,7 milioane lei

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 06 noiembrie 2019

Fondurile de pensii private au făcut plăţi de 454,7 milioane lei

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2019, plăţi în valoare de 454,7 milioane lei (95,7 milioane euro) către un număr de 63.153 de participanţi şi moştenitori, potrivit statisticilor centralizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Sumele sunt aproximativ egal împărţite între fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative (226 milioane lei la Pilonul II, 228 milioane lei la Pilonul III), în timp ce cazurile de plată sunt mai multe la Pilonul III (peste 38.000, faţă de 25.000 la Pilonul II).

Potrivit legislaţiei, ca dispoziţie tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private sub formă de anuităţi (viagere), participanţii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult cinci ani, mai arată comunicatul citat.

Conform Codului fiscal în vigoare, singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 lei lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public.

Surca citată menţionează: "Fondurile de pensii fac plăţi în următoarele situaţii:

1) Decesul participantului

În această situaţie, moştenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat şi pot revendică activul acestuia.

La Pilonul II, moştenitorii care sunt la rândul lor participanţi la fondurile de pensii, vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanţi pot beneficia direct de bani.

APAPR a întreprins în ultimii ani o serie de demersuri pe lângă Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), pentru o mai bună informare a moştenitorilor participanţilor. Aceştia ar urma să fie informaţi de către notari despre existenţa acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moştenitor şi, deci, în masă succesorală, astfel încât eventualii moştenitori să poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, moştenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere şi după completarea documentaţiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate

În această situaţie, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conţină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

3) Pensionare

La Pilonul II, participanţii care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condiţiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, participanţii care au împlinit vârstă de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro