DE LA O PIERDERE DE 19,86 MILIOANE LEIPatria Bank - profit net de 5,83 milioane lei, în primele nouă luni

V.D.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Patria Bank a realizat un profit net de 5,83 milioane lei în primele nouă luni ale acestui an, de la o pierdere netă de 19,86 milioane lei în perioada similară a anului trecut, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Venitul net bancar a crescut cu 11%, la 127 milioane lei.

"Venitul net bancar înregistrează o creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2018 (+12,7 milioane lei), evoluţie pozitivă înregistrată pe toate categoriile de venituri, aceasta fiind susţinută de creşterea portofoliului de credite, diversificarea gamei de venituri din comisioane şi creşterea acestora (chiar în condiţiile diminuării numărului de sucursale)", arată raportul.

De asemenea, în primele nouă luni ale anului, activitatea de creditare a generat credite noi de circa 602 milioane lei, cu o dinamică superioară în zona de persoane juridice.

"Deşi a existat o anumită presiune generată de gradul de realizare a bugetului de vânzări, acest volum de credite noi a asigurat o creştere a soldului brut de credite comerciale performante de 152 milioane lei faţă de finalul anului 2018. Activitatea de creditare pe segmentul retail s-a concentrat în zona de credite ipotecare, urmărind strategia băncii de a echilibra portofoliul de produse garantate şi negarantate, respectiv de a creşte volumul expunerilor pe termen lung pe segmentul de persoane fizice", se mai arată în raport.

În primele nouă luni din acest an, Patria Bank a continuat acţiunile de valorificare a activelor neproductive pe care banca le deţine.

"Dinamica pozitivă a veniturilor bancare (bazată în principal pe creşterea veniturilor din dobânzi susţinută de creşterea activităţii de creditare în special pe segmentul de clienţi persoane juridice şi pe o diversificare a structurii veniturilor din comisioane), o gestionare eficientă a bazei de costuri operaţionale şi a costului riscului au condus la consolidarea performanţei financiare observată în prima jumătate a anului 2019. Astfel, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, în primele nouă luni din 2019 venitul net bancar a înregistrat o evoluţie pozitivă cu 11% (creşterea veniturilor nete din dobânzi cu 16,5% şi a veniturilor nete din comisioane cu 17,5%) pe fondul continuării acţiunilor menite să consolideze o structură bilanţieră optimă (îmbunătăţirea indicatorului credite brute/depozite - de la 57% la 31 decembrie 2018 la 65% la 30 septembrie 2019 şi o creştere a ponderii creditelor nete în total active - de la 45% la 31 decembrie 2018 la 51% la 30 septembrie 2019)", se precizează în raport.

De asemenea, baza de costuri operaţionale a înregistrat o scădere cu 11,6% (dacă se exclude impactul din creşterea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare de 3,9 milioane lei).

Patria Bank, entitate rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank, a raportat pentru primele şase luni ale anului curent un profit net de 2,8 milioane lei, faţă de o pierdere de 23,3 milioane lei, în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie