DECIZIE DEFINITIVĂ PENTRU UN ÎMPRUMUTAT ÎN CHF:Tribunalul Alba a declarat "nulitatea absolută parţială" a unui contract cu OTP Bank

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2015

Tribunalul Alba a declarat "nulitatea absolută parţială" a unui contract cu OTP Bank

Tribunalul Alba a declarat, ieri, "nulitatea absolută parţială" a unui contract de credit în franci elveţieni (CHF) de la OTP Bank.

Tribunalul Alba a declarat, ieri, "nulitatea absolută parţială" a unui contract de credit în franci elveţieni (CHF) de la OTP Bank.

Potrivit portalului instanţei, decizia, care este definitivă, stabileşte: "Admite apelul declarat de reclamanţii Mocu Nicolae şi Mocu Angela Simona împotriva sentinţei civile (...) pronunţată de Judecătoria Alba Iulia (...) Admite în parte cererea formulată de reclamanţi (...) în contradictoriu cu pârâtele SC OTP BANK NYRT, prin OTP Bank România SA şi OTP Bank România SA - Sucursala Alba Iulia. Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută parţială a contractului de credit ipotecar (...) încheiat la data de 30.08.2007, în privinţa următoarelor clauze: «Pentru creditul acordat, clientul datorează şi va plăti băncii o rată de dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii. (...) Banca îşi rezervă dreptul să revizuiască periodic rata dobânzii, în funcţie de evoluţia indicatorilor de referinţă pentru fiecare valută (ex: EURIBOR pentru Euro, LIBOR pentru USD, BUBOR pentru RON etc.), modificările ratei de dobândă fiind aplicabile fără a fi necesar consimţământul clientului. (...) Pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica unilateral nivelul comisioanelor şi taxelor fără consimţământul clientului. Noul nivel al comisioanelor va fi publicat în tariful de taxe şi comisioane şi va fi afişat la sediile băncii». Desfiinţează clauzele constatate ca fiind abuzive din cuprinsul contractului de credit ipotecar (...) . Constată nulă şi nedatorată orice dobândă percepută de către pârâtele OTP începând cu data încheierii contractului de credit (...) şi care nu respectă următorul mod de calcul: marja fixă a băncii de la momentul încheierii contractului + valoarea indicelui de referinţă Libor la 3 luni. Dispune recalcularea dobânzii în funcţie de Libor din momentul acordării creditului după următoarea formulă: marja fixă a băncii de la momentul contractării de 2,988 p.p. (calculată ca diferenţă între dobânda de 5,5 % şi Libor august 2007 de 2,512) + indicele LIBOR CHF 3M. Obligă pârâtele să restituie reclamanţilor orice sume percepute şi care nu respectă modul de calcul de mai sus, începând cu data de 30.08.2007, precum şi la plata dobânzii legale aferente sumelor menţionate începând cu data perceperii sumelor şi până la restituirea efectivă. Obligă pârâtele să pună la dispoziţia reclamanţilor actul adiţional la convenţie şi să refacă planul de rambursare în sensul celor stabilite prin prezenta hotărâre. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate".

Reprezentanţii OTP Bank ne-au transmis că banca respectă toate deciziile definitive ale instanţei, precizând că sunt întotdeauna angajaţi în identificarea celor mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor pe care le au clienţii instituţiei de credit.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. astia au fost capii creditului in chf, pe ei ma , pe mama lor

    o tara hoti si talhari sr vede clar ca totti clienti bancilor sunt jecmaniti si alesi nostri dorm in parlament nu fac nimic .rusine

    1. parlamentul romaniei merita toti pusi la zid ca ceausescu astia sunt mai hoti ca impuscatu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro