DECIZIE ISTORICĂ PENTRU PIAŢA DE CAPITALCadou de Crăciun pentru investitori: prag de 5% la SIF-uri

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2011

Cadou de Crăciun pentru investitori: prag de 5% la SIF-uri

Plus de 10,06% pentru BET-FI

Farmache: "Pragul nu este singurul factor care influenţează lichiditatea"

O dorinţă arzătoare a investitorilor - ridicarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri - a fost îndeplinită, ieri, după o aşteptare de aproximativ doi ani.

Deputaţii au dezbătut, ieri diminea-ţă, în plen, proiectul de creştere a pragului la SIF-uri, de la 1% la 5%, astfel că Bursa de Valori Bucureşti a decis să suspende titlurile SIF de la tranzacţionare la debutul şedinţei. Cu puţin înainte de ora 11, Camera Deputaţilor a trecut la vot, iar iniţiativa legislativă a trecut, cu 170 de voturi pentru şi 63 împotrivă.

Imediat ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii au reintrat la tranzacţionare (n.r. la ora 11.35), cotaţiile au urcat rapid cu până la 15%, iar BVB a ridicat limita superioară de variaţie la 25%. Până la finalul şedinţei, însă, creşterile s-au mai temperat, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, încheind ziua la 19.943 puncte, cu 10,06% peste cotaţia de miercuri.

Mai mulţi investitori au susţinut că ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri reprezintă una dintre soluţiile pentru dezvoltarea pieţei de capital.

Dan Paul: Consiliul Bursei nu a susţinut proiectul de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri

Dan Paul, preşedintele "Asociaţiei Brokerilor", consideră că un beneficiu important al acestui proiect de lege este creşterea lichidităţii pe piaţă. "Prin ridicarea pragului de deţinere piaţa va creşte, iar investitorii instituţionali vor putea cumpăra pachete mai mari".

În schimb, Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat că ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri nu va avea un impact foarte mare asupra lichidităţii de pe bursă. "Pragul nu este singurul factor care influenţează lichiditatea", a subliniat domnia sa.

Preşedintele Bursei de Valori a ţinut să precizeze: "Este important ca ridicarea pragului la SIF-uri să nu conducă la o concentrare excesivă a acţiunilor în detrimentul acţiunilor liber tranzacţionabile, având în vedere că pachetele de 5% nu au o mobilitate prea mare".

Dan Paul nu este de aceeaşi părere. Potrivit preşedintelui "Asociaţiei Brokerilor", "Consiliul Bursei nu a susţinut proiectul de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri, deşi putea şi trebuia să o facă".

Mihai Fercală, SIF3: Lichiditatea ar trebui să crească, însă Bursa ar trebui să se bazeze mai puţin pe SIF-uri

Mihai Fercală, preşedintele SIF3-Transilvania, este de părere că, în principiu, lichiditatea ar trebui să crească, considerând că numărul tranzacţiilor se va amplifica cu 45%.

Totuşi, Mihai Fercală consideră că soluţia pentru dezvoltarea pieţei de capital nu este ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri. "Salvarea pieţei se face prin stabilizarea economiei şi prin cosolidarea companiilor, nicidecum prin artificii legislative", ne-a declarat domnia sa, adăugând că Bursa ar trebui să îşi reducă dependenţa de SIF-uri.

În ultima perioadă, lichiditatea pieţei a fost redusă, brokerii punând acestă problemă pe seama incertitudinii investitorilor cu privire la evoluţia bursei în acest final de an.

Mihai Fercală ne-a mai declarat că, deşi este de acord cu ridicarea pragului de deţinere, iniţiativa nu ar fi trebuit să vină din partea parlamentarilor, ci din partea acţionarilor. "Decizia de ridicare a pragului la SIF-uri ar fi trebuit să se ia în Adunarea Generală a Acţionarilor, aşa cum s-a stabilit, la înfiinţarea societăţiilor de investiţii, limita de 1%", ne-a spus domnia sa.

Mihai Fercală ne-a declarat că problema ridicării pragului de deţinere a fost dezbătută de acţionarii reuniţi în Adunarea Generală, însă propunerea nu a fost aprobată de Comisia Naţională a Mobiliare (CNVM), pe motiv că încălca prevederile legislaţiei din domeniu.

Conducerea SIF2: Proiectul reprezintă un beneficiu pentru dezvoltarea SIF-urilor

Consiliul de Administraţie al SIF2 "Moldova" apreciază că aprobarea proiectului privind ridicarea pragului de deţinere la 5% reprezintă un beneficiu, atât pentru dezvoltarea pieţei de capital, cât şi a societăţilor de investiţii financiare, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Conducerea SIF2 consideră că posibilitatea crescută de implicare a investitorilor instituţionali în cadrul acţionariatului SIF2 creează premise favorabile pentru implementarea politicilor investituţionale, modificarea actului constitutiv şi dezvoltarea societăţii în acord cu principiile de guvernanţă corporativă, se mai arată în comunicatul citat.

Ovidiu Marian: Parlamentul a dat dovadă că este interesat de dezvoltarea corporativă şi de drepturile investitorilor

Ovidiu Marian, iniţiatorul proiectului, ne-a declarat că, Parlamentul a dat dovadă că este interesat de dezvoltarea corporativă şi de drepturile investitorilor. Domnia sa a ţinut să precizeze că înainte de adoptarea proiectului, eram singura ţară din Europa în care, un fond de investiţii era obligat să cumpere doar 1% din acţiunile societăţilor de investiţii.

Ovidiu Marian ne-a mai spus că, în funcţie de evoluţia pieţei, va iniţia un nou proiect prin care va propune, pentru a doua oară, eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri.

Senatorul PDL Ovidiu Marian a propus, în 2009, eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă Senatul a impus o majorare a acestuia la 5%.

După doi ani, timp în care deputaţii păreau că au uitat de iniţiativa senatorului Ovidiu Marian, proiectul a primit, pe 7 noiembrie, avizul Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

La acel moment investitorii au fost încântaţi de avizul favorabil pentru ridicarea pragului limită de deţinere la SIF-uri, astfel că au săltat cotaţiile acţiunilor cu aproximativ 10 procente.

Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei în fiecare săptămână începând cu 21 noiembrie iar preţurile acţiunilor SIF-urilor au variat în funcţie de declaraţiile facute pe piaţă.

Victor Cionga, AZ Capital Advisors: Un pas înainte

Ridicarea pragului la SIF-uri reprezintă un pas înainte, care însă ar fi avut o influenţă mult mai pozitivă asupra pieţei de capital locale şi asupra economiei româneşti dacă ar fi fost făcut cu zece ani în urmă, este de părere Victor Cionga, managing partner la "AZ Capital Advisors".

Domnia sa ne-a declarat: " Trebuie urmat de alte reforme care sunt la mâna CNVM şi a BVB, reforme menite să facă piaţa noastră de capital mai competitivă în concurenţă acerbă de a atrage investitori instituţionali. Mă refer la micşorarea costurilor de tranzacţionare, introducerea unui "genuine global account", simplificarea formularisticii de deschidere de cont, tranzacţii OTC etc. Multe din reforme depind indirect de brokerii locali".

Lucian Anghel, BCR: Bursa are un potenţial mult peste cel al sistemului bancar

Lucian Anghel, economistul şef al BCR, ne-a spus că prin decizia deputaţilor se elimină una dintre barierele pe care investitorii, atât români cât şi internaţionali, le aveau atunci când intenţionau să realizeze investiţii de portofoliu la Bursa de Valori Bucureşti. "Mă aştept ca măsura să aibă ca efect imediat o creştere a volumelor tranzacţionate şi a încrederii în Bursă", ne-a declarat Lucian Anghel. Potrivit domniei sale, Bursa de Valori Bucureşti are un potenţial de dezvoltare pe termen lung mult peste cel al sistemului bancar, dacă toţi actorii importanţi pentru această piaţă reuşesc să-şi unească forţele pentru o viziune pe termen mediu şi lung. "Există o fereastră de oportunitate unică pentru Bursa de Valori în 2012 pe care nu avem dreptul s-o ratăm, dacă dorim să dezvoltăm în România şi alte instrumente de finanţare decât cele bancare", ne-a precizat economistul BCR.

Mihai Chişu: Decizie istorică

"Astăzi (n.r. ieri) s-a luat o decizie istorică în cazul societăţilor de investiţii financiare corectându-se o mare nedreptate care s-a făcut acţionarilor acestor companii în ultimii 12 ani", ne-a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest. Domnia sa opinează că, prin ridicarea pragului, aceste companii păşesc într-o nouă eră evolutivă în care acţionarii se vor putea implica activ în dezvoltarea acestor companii. "Trendul reformator este unul care se va contura pe termen mediu şi va conduce de bună seamă la schimbări majore în managementul şi calitatea administrării acestor companii", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Putem spune că de azi (n.r. ieri) înainte SIF-urile pornesc în sfârşit pe un drum în care abuzurile, interesele mărunte şi managementul slab vor fi înlăturate pentru a face loc calităţii, transparenţei şi implementării principiilor de guvernanţă corporativă".

Dumitru Beze, AIPC

"În sfârşit sunt create premisele pentru dezvoltarea pieţei de capital în România", este de părere Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

"Sperăm ca piaţa de capital din România să îşi câştige rolul de a forma capitalul românesc, de a finanţa antreprenorii români şi de a ne transforma dintr-un popor de plătitori de dobânzi într-un popor independent şi dezvoltat economic, care să aibă valorile adevăratei clase de mijloc", ne-a spus domnia sa.

Florin Ilie, ING: Impactul ştirii ar putea fi supraestimat de investitori

Ştirea a fost intens discutată în ultima lună, astfel că, parţial, ea era deja inclusă în preţul acţiunilor, arată Florin Ilie, director pieţe de capital în cadrul ING Bank România, în cadrul unui raport. "Totuşi, mai putem vedea creşteri de preţ pe termen scurt, ceea ce ar putea supraestima impactul practic al ridicării pragului", este de părere domnia sa.

Gabriel Aldea, Intercapital Invest: Interes sporit datorită dividendelor

"Decizia de creştere a pragului de deţinere poate fi catalogată fără să greşim ca fiind una istorică pentru bursa românească, dat fiind faptul că este aşteptată de către investitori de ani buni", ne-a declarat Gabriel Aldea, Director Departament Front Office la SSIF Intercapital Invest SA. Potrivit domniei sale, este un pas important spre maturizarea pieţei noastre de capital şi pentru o intrare în normalitate a acesteia, principalii câştigatori fiind în cele din urmă investitorii, aceştia putând în acest fel să-şi exercite drepturile de acţionari şi în cazul SIF-urilor.

"Ridicarea pragului la SIF-uri va antrena cel mai probabil creşteri pe termen mediu ale cotaţiei acestora, miza creşterii participaţiilor determinând investitorii importanţi să adopte poziţii de cumpărare în perioada următoare", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Dacă în plus, ţinem cont de faptul că SIF-urile vor înregistra anul acesta profituri substanţiale din vânzarea pachetului la BCR, este de aşteptat ca interesul să fie şi mai ridicat decât în mod normal prin prisma dividendelor care ar putea fi distribuite de acestea anul viitor.

Totuşi, pe termen scurt, iau în calcul volatilităţi însemnate pe segmentul societăţilor de investiţii financiare, creşterea rapidă a cotaţiilor determinând mulţi speculatori să-şi marcheze profiturile înregistrate în condiţiile unui context extern mai degrabă negativ". (ADINA ARDELEANU)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Preşedintele Bursei de Valori a ţinut să precizeze: "Este important ca ridicarea pragului la SIF-uri să nu conducă la o concentrare excesivă a acţiunilor în detrimentul acţiunilor liber tranzacţionabile, având în vedere că pachetele de 5% nu au o mobilitate prea mare". !!?!!?!

    Poate mi-o explica si mie odata cineva ce-o fi in mintea lui Farmache. Cum gandeste omul asta pentru bursa, ce viziune are, daca are. Ce e mai important pentru el, sa se tranzactioneze SIF-urile la fel ca pana acum sau sa se dezvolte ca fonduri, sa adune bani din piata,sa inceapa sa-si listeze din portofolii si sa faca noi achizitii. Pe scurt, sa fie preluate si gestionate ca lumea, nu manevrate ca pana acum. 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro