DELOITTE:Piaţa de fuziuni şi achiziţii în T3, estimată între 650 şi 850 milioane euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2019

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers & acquisitions - M&A) a fost în trimes­trul trei al acestui an, conform estimărilor, între 650 şi 850 milioane de euro, cifră care include şi tranzacţiile cu valoare necomunicată, în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, fuziunile şi achiziţiile au avut o valoare cuprinsă între 1,4 şi 1,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor Deloitte.

"Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers & acquisitions - M&A) s-a situat la un nivel semnificativ în al treilea trimestru al acestui an, când s-au anunţat 29 de tranzacţii, cu una mai mult faţă de perioada similară din 2018. Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a acestora, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 650-850 milioane de euro (1,4 - 1,6 miliarde de euro în al treilea trimestru din 2018), în timp ce tranzacţiile comunicate au totalizat 343 de milioane de euro (814 milioane de euro în perioada similară din 2018)", precizează sursa citată, potrivit Agerpres.

Potrivit consultanţilor, doar o singură tranzacţie de peste 100 de milioane de euro a fost anunţată în această perioadă, în condiţiile în care, în al doilea trimestru, au fost anunţate patru tranzacţii cu valoare declarată sau estimată peste acest prag, inclusiv o mega tranzacţie (de peste 500 de milioane de euro), în timp ce în al treilea trimestru din 2018, numărul tranzacţiilor mai mari de 100 de milioane de euro a fost de şase. 

Din totalul tranzacţiilor contabilizate, numai şapte au avut valoare comunicată. 

Cele mai mari tranzacţii din al treilea trimestru al anului 2019 au fost: preluarea de către Ingka Group (care deţine magazinele IKEA) a unui pachet de 80% în şapte parcuri eoliene, de la Vestas (valoare: 136 de milioane de euro); achiziţia clădirii de birouri America House din Piaţa Victoriei de către Morgan Stanley Real Estate Investing, în parteneriat cu David Hay (în cadrul aceleiaşi tranzacţii, grupul Indotek a achiziţionat Promenada Mall din Târgu-Mureş - valoare necomunicată); achiziţia de către Holcim România a întregului pachet de acţiuni ale Somaco Grup Prefabricate, de la Oresa (valoare necomunicată); achiziţia de către Gardenica Limited (parte din Grupul China CEE) a companiilor Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet şi, indirect, a unor active ale Agrozootehnica Pietroiu SA (valoare necomunicată); preluarea de către Greenbridge a unui pachet de 75% din acţiunile grupului de companii Rus Savitar - Casa Rusu (valoare necomunicată).

"În al treilea trimestru al acestui an, activitatea de M&A a fost semnificativă, după un trimestru atipic, în care accelerase puternic. Pentru restul anului, anticipăm că piaţa va rămâne activă, un număr semnificativ de proiecte de M&A fiind în derulare în diverse industrii", a arătat Ioana Filipescu Stamboli, partener Corporate Finance, Deloitte România.

Consultanţii companiei amintesc despre activitatea intensă din T3 a fondurilor de investiţii pe partea de cumpărare. Astfel, Innova a fost implicat în două tranzacţii (OptiBlu şi Optiplaza), Abris a preluat Global Technical Group, Highlander a achiziţionat Ares, CEE Equity a preluat Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet şi active ale Agrozootehnica Pietroiu SA, iar Morphosis a achiziţionat DocProcess. De asemenea, Greenbridge a intrat pe piaţa locală prin preluarea Casa Rusu.

"Semnalăm un apetit crescut pentru achiziţii din partea fondurilor de private equity active local, în special în domenii precum retail specializat, servicii medicale sau producţie, precum şi o scădere considerabilă a numărului de tranzacţii care au valoare comunicată. Spre exemplu, în primele nouă luni ale acestui an, doar 19 tranzacţii au avut valoare comunicată, faţă de 28 în perioada similară a anului trecut şi 44 în aceeaşi perioadă din 2017", a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro