DENIS IVANOV, BANCA INTERNAŢIONALĂ DE INVESTIŢII:"Potenţialul băncilor comerciale să finanţeze IMM-uri a scăzut, după criză"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 octombrie 2016

"Potenţialul băncilor comerciale să finanţeze IMM-uri a scăzut, după criză"

"Trendul de înfiinţare a instituţiilor financiare internaţionale, în creştere rapidă"

"IIB este în afara politicii"

(Interviu cu domnii Denis Ivanov, vicepreşedinte la Banca Internaţională de Investiţii, şi Alexandru Florescu, vicepreşedinte al conducerii executive a băncii)

International Investment Bank (IIB) este gata să analizeze, spre finanţare, proiecte care sunt prioritare pentru Guvernul României, după ce a atras, recent, 300 de milioane de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, după cum ne-a spus Alexandru Florescu, vicepreşedinte al conducerii executive a băncii, în cadrul unui interviu acordat, în exclusivitate, ziarului "BURSA".

Denis Ivanov, vicepreşedinte IIB, este de părere că trendul de înfiinţare a instituţiilor financiare internaţionale este în creştere, întrucât potenţialul băncilor comerciale să finanţeze IMM-uri a scăzut, după criza din 2008.

IIB a emis, recent, obligaţiuni cu o dobândă de 3,4% pe an, plătibilă anual.

Aceasta este a treia emisiune de obligaţiuni IIB în Uniunea Europeană şi al doilea plasament în România, în lei.

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre evoluţia sistemului bancar internaţional?

Denis Ivanov: Din punctul de vedere al instituţiilor financiare, pot spune că, per total, după criza din 2008, am văzut o reglementare în creştere asupra băncilor comerciale. Din nefericire, am văzut scăderea potenţialului băncilor comerciale să închidă deficitul de finanţare, în special în relaţie cu sectoare precum IMM-urile, infrastructura.

Credem că este misiunea instituţiilor financiare internaţionale, aşa cum este IIB, să închidă aceste deficite şi să intensifice activitatea, pentru ca aceste domenii să fie susţinute.

Trendul de creare a instituţiilor financiare internaţionale creşte rapid - vedem înfiinţarea New Development Bank, Asian Infrastructure Investment Bank. Sunt instituţii cu potenţial enorm.

Reporter: Care sunt planurile IIB în România, în urma emisiunii de obligaţiuni de 300 de milioane de lei?

Denis Ivanov: Suntem foarte mulţumiţi de adâncimea pieţei, de profesionalismul stakeholderilor de aici - atât pe partea intermediarilor emisiunii, cât şi a investitorilor. Am dori să ne sporim şi mai mult prezenţa pe piaţa românească de capital. Desigur, acest lucru va depinde de cât de bine utilizăm fondurile atrase prin aceste emisiuni de obligaţiuni. Împreună cu reglementatorul, cu Ministerul de Finanţe, care susţine IIB, am vrea să dezvoltăm piaţa şi mai mult. Ne gândim să mai facem o ofertă de obligaţiuni, în lei. Desigur, nu pot să promit că o vom face anul viitor. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea unei emisiuni în euro, pe piaţa locală. Suntem interesaţi măcar să avem o astfel de oportunitate. În acest sens, discutăm cu reglementatorii, cu furnizorii de infrastructură, cu Depozitarul Central. Cred că un asemenea produs poate fi promiţător.

Reporter: Ce companii plănuiţi să finanţaţi cu banii atraşi prin această emisiune de obligaţiuni?

Alexandru Florescu: Vom continua strategia noastră să finanţăm IMM-uri, indirect, prin intermediari locali. În prezent, vedem o cerere bună de finanţare din partea companiilor medii. În principal, ţintim zonele de producţie, companii care produc bunuri care generează valoare adăugată şi, de asemenea, dorim să stimulăm exporturile, în special între statele membre IIB. Acestea ar fi proiectele prioritare pentru noi. De asemenea, suntem gata să analizăm proiecte care sunt prioritare pentru Guvernul României, pentru autorităţile locale. Parteneriatele public private ar reprezenta proiecte interesante pentru noi.

Reporter: Domnul Vladimir Liventsev, vicepreşendinte al Board-ului instituţiei, a menţionat, recent, că IIB este în discuţii pentru finanţarea Grup Servicii Petroliere.

Alexandru Florescu: Au existat discuţii, împrumutul a fost în analiză, dar nu le-am finalizat până acum.

Reporter: Vă gândiţi să vă adresaţi, pe viitor, şi investitorilor persoane fizice, cu aceste emisiuni de obligaţiuni?

Denis Ivanov: Există potenţial, dar este unul îndepărtat, pentru moment. Nu avem asemenea planuri, deşi am auzit că Ministerul Finanţelor din România a făcut o emisiune pentru retail.

Reporter: Ce părere aveţi despre mediul de afaceri din România, după experienţa cu societăţile pe care le-aţi finanţat deja?

Alexandru Florescu: Am fost bucuroşi să găsim în România antreprenori maturi, cu strategii de afaceri clare. Aceştia au deja relaţii bune cu sistemul bancar, afacerile sunt aşezate şi urmează regulile. Avem încredere în economia românească şi în creşterea sa. De aceea, România este una din direcţiile noastre prioritare.

Reporter: Aţi menţionat că aţi finanţat acţionarul Euroins, Eurohold, din Bulgaria. La noi, sunt turbulenţe pe piaţa asigurărilor. Aveţi încredere în această companie?

Alexandru Florescu: Eurohold este un grup din Europa Centrală şi de Est, este foarte diversificat şi are investiţii în multe ţări din regiune. De aceea, suntem încrezători în afacerea lor în România.

Reporter: Aşadar, chiar dacă Euroins din România se va confrunta cu probleme, vă veţi recupera împrumultul...

Alexandru Florescu: Cu siguranţă. Noi avem expunere pe compania mamă din Bulgaria, dar obiectul împrumutului a fost stimularea majorării de capital a companiei din România.

Reporter: Cum aţi caracteriza activitatea din România, comparativ cu alte ţări?

Denis Ivanov: Per total, pe Uniunea Europeană avem cea mai mare expunere, din punctul de vedere al activităţii noastre de bază. Până acum, pe România nu este în topul expunerii, dacă ne uităm în situaţiile financiare, dar credem că are potenţial şi merită un loc mult mai bun în activitatea noastră.

Reporter: Care sunt planurile IIB de extindere în alte ţări?

Denis Ivanov: Actul constitutiv al IIB prevede posibilitatea de extindere, de acceptare de noi membri. Nu suntem ca alte instituţii, legaţi de o anumită regiune. Avem deja membri de pe mai multe continente. Orice ţară care ne susţine valorile este un posibil candidat. Avem un astfel de dialog cu câteva ţări. Din păcate, nu pot dezvăluzi numele. Acestea sunt din zona euroasiatică.

Reporter: Cu câte ţări discutaţi?

Denis Ivanov: Cel puţin trei ţări şi-au exprimat interesul (n.r. să fie membre IIB). Ungaria este un membru nou, care a fost admis acum doi ani, şi, astfel, avem mecanismele pentru admiterea de noi membri.

Reporter: A fost activitatea IIB afectată de sancţiunile impuse Rusiei, la nivel european?

Denis Ivanov: Nu. Uniunea Europeană exclude, explicit, IIB de la sancţiuni. Desigur, a fost afectat nivelul de comeţ între unele din ţările membre IIB. Dar nu a fost afectată IIB, ca instituţie, sau susţinerea acţionarilor pentru IIB. Avem contacte regulate cu acţionarii noştri şi discutăm viitorul instituţiei. IIB este în afara politicii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. lansati si obligatiuni pentru populatie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb