Desfăşurare de trupe şi tancuri americane în Lituania

A.M.
Internaţional / 22 octombrie 2019

Desfăşurare de trupe şi tancuri americane în Lituania

Statele Unite desfăşoară, în Lituania, un batalion de militari şi zeci de tancuri, printr-o rotaţie fără precedent de şase luni, în cadrul unei operaţiuni de disuasiune vizând Rusia, informează News.ro.

Zeci de tancuri de tip Abrams şi de blindate de tip Bradley au fost aduse, luni, cu trenul la un poligon de exerciţii la Pabrade, în apropiere de Vilnuis.

Ministrul lituanian al Apărării Raimundas Karoblis a anunţat că desfăşurarea celor aproximativ 500 de militari americani, care urmează să rămână toată iarna, arată că o prezenţa militară americană pe flancul de est al NATO "nu mai este tabu".

"Mai întâi acesta este un mesaj din partea Lituaniei şi ţărilor vecine din NATO (care spune) că aliaţii sunt alături de noi", a declarat ministrul pentru AFP.

"Este totodată un mesaj adresat Rusiei (care spune) că Statele Unite sunt angajate, este un element de disuasiune suplimentar", a adăugat el.

Ben Hodges, un fost comandant al forţelor armate americane în Europa, a declarat că această desfăşurare este "o manifestare a angajamentului american de a continua disuasiunea pe flancul de est al NATO", în momentul în care Statele Unite îşi retrag trupele din Siria şi îşi abandonează aliaţii kurzi.

"Nimeni, inclusiv ruşii, nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul americanilor în NATO, în pofida faptului că eu cred că este o greşeală să se iasă din Siria", a declarat Ben Hodges la telefon pentru AFP.

NATO a desfăşurat în urmă cu doi ani un batalion de aproape 1.000 de militari în Litiania, o ţară cu 2,8 milioane de locuitori.

Alianţa Nord-Atlantică a instalat batalioane similare în Estonia şi Letonia, dar şi în Polonia, măsuri care reprezintă un mijloc de contracarare a unei eventuale aventurări ruse în această regiune, după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Întreaga regiune a rămas sub dominaţia Uniunii Soevietice timp de peste 40 de ani după al Doilea Război Mondial.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb