DEZBATERE PARLAMENTARĂBugetul de stat, între austeritatea criticată de PSD şi bunăstarea proclamată de coaliţia PNL-USRPLUS-UDMR

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 02 martie

Bugetul de stat, între austeritatea criticată de PSD şi bunăstarea proclamată de coaliţia PNL-USRPLUS-UDMR

Dezbaterea bugetului de stat a iscat în Parlament o nouă dispută între coaliţia de guvernare şi opoziţia politică. Şirul acuzaţiilor care au curs dintr-o parte într-alta a fost deschis de premierul Florin Cîţu, care a criticat PSD pentru amendamentele depuse la proiectul legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Priorităţile guvernului, conturate şi în bugetul de stat, sunt reforma, investiţiile şi sănătatea, a afirmat premierul Florin Cîţu, la prezentarea proiectului bugetului de stat în plenul Parlamentului.

Referitor la reformă, şeful Guvernului a spus: "Vom tăia toate căile prin care se fura din bugetul statului şi asta este cea mai proastă veste pentru cei de la PSD, deoarece asta era singura sursă din care se putea îmbogăţi ilegal. PSD ţipă pentru că nu mai poate fura, e un ţipăt al disperării. Cei din PSD sunt interesaţi doar de căpuşarea bugetului.

(...). Bugetul are două elemente definitorii. Primul: începem reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt pesedist din buget, din bani publici. Al doilea reprezintă o declaraţie fermă că drumul României e în Uniunea Europeană şi alături de partenerii noştri din alianţa nord-atlantică".

Discursul premierului a fost întrerupt de scandările parlamentarilor social-democraţi, care au strigat "Alocaţii, alocaţii" şi care i-au înmânat două păpuşi.

Scandările pesediştilor nu l-au tulburat pe şeful Guvernului care şi-a continuat acuzaţiile la adresa principalului partid de opoziţie.

"Eliberăm bugetul de furtul pesedist. În primul rând, vom face reformă în administraţia locală şi centrală. Angajaţii sectorului public trebuie să îşi asume deciziile. Salariile mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate şi trebuie să se vadă în performanţă. Trebuie să existe responsabilitate şi răspundere şi să putem să restructurăm aparatul de stat în funcţie de nevoile curente ale societăţii. Veniturile în sectorul bugetar trebuie să fie transparente şi legate de performanţă. Este contraproductivă ideea că salariile din sectorul public cresc oricum. Ajunge, oprim mafia pesedistă care a destructurat ani de zile! Dispare sistemul de sporuri aşa cum e el implementat astăzi. Trebuie să ne asigurăm că funcţionarii publici care îşi fac treaba sunt cel mai bine remuneraţi", a spus Florin Cîţu.

Prim-ministrul i-a acuzat pe social-democraţi şi de falimentarea companiilor de stat.

"PSD e campion la distrus companii naţionale. Domnule Ciolacu, dumneavoastră sunteţi unul dintre beneficiari. Ar trebui să explicaţi cum l-aţi ajutat pe teroristul Omar Hayssam la privatizarea unor companii din judeţul Buzău. (...),. Companiile de stat cară de la un buget la altul arierate de miliarde de lei. Aruncăm bani în găuri negre, în loc să investim. Dacă nu sunt performante, tot în faliment ajung. Unele companii pot fi restructurate şi pot face profit, iar Tarom va fi restructurată. Românii nu mai pot finanţa din buzunarele lor furtul din aceste companii. De peste 30 de ani aţi fugit de reformă, de măsuri clare şi transparente. Nu trebuie să ne mai fie frică să cerem performanţă, profit, transparenţă şi responsabilitate la companiile de stat. În 30 de ani au tot fost şterse datorii, iar companiile au făcut datorii noi. Nu mai putem continua fără planuri de restructurare a acelor companii. Vom aveam mai puţini oameni în consiliile de administraţie a companiilor de stat", a spus şeful Guvernului.

El a menţionat că este nevoie de o reformă urgentă în administraţia locală, deoarece sunt mii de comune şi oraşe, în care primăriile nu pot plăti salariile angajaţilor, dar edilii au angajat din ce în ce mai mulţi oameni în ultimii patru ani.

În replică, la dezbaterile generale preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a spus că social-democraţii nu mai au niciun reprezentant în consiliile de administraţie ale companiilor de stat, unde se află "nepoatele, amantele şi politrucii" coaliţiei de guvernare.

"Am înţeles că PSD fură din buget. Eu imi amintesc de Unifarm. Nu era PSD formaţiunea politică care ne-a ţinut în case, în timp ce dumneavoastră furaţi din banii românilor. (...) Proiectul bugetului de stat este o ruşine pentru România, un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în educaţie şi sănătate sau să creşteţi alocaţiile şi pensiile conform legilor în vigoare. Atât puteţi, aceasta este viziunea dumneavoastră de austeritate pentru români", a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a menţionat că prin Anexa 7.03 din proiectul bugetului de stat, coaliţia de guvernare continuă să împartă discreţionar banii, în funcţie de interesele politice, ceea ce, în opinia sa, constituie infracţiune. "Nimeni nu şi-a permis niciodată aşa ceva. Asta este normalitatea promisă de preşedintele Klaus Iohannis pentru viitorul Românie. Cu ce sunt de vină locuitorii din Botoşani, Vaslui, din jumătate din ţară, din Mehedinţi, Călăraţi, Gorj, Tulcea, Olt? Acei oameni nu plătesc taxe? Cum să nu alocaţi bani şi să pedepsiţi administraţiile locale pentru că nu aţi câştigat acolo alegerile? Măcar nu-i mai puneţi să plătească taxe. PSD nu va vota bugetul în această formulă: totul pentru voi şi nimic pentru români. Dacă aici, în Parlament, nu veţi respecta românii din întreaga ţară, atunci eu şi colegii mei vom merge în stradă alături de ceilalţi români care ies zilnic", a spus Marcel Ciolacu.

Colega sa, senatorul Gabriela Firea a cerut majorarea alocaţiilor pentru copii, conform legii aprobată de preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce deputatul liberal Bogdan Huţucă, preşedintele comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a arătat că bugetul pentru anul în curs a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generată de pandemia Covid-19 şi al dezechilibrelor macro-economice majore acumulate în anii dinaintea crizei.

"Să nu uităm că politicile prociclice promovate de PSD în perioada 2016-2019 au eliminat orice spaţiu fiscal, orice rezervă care ar fi fost utilă României în perioada crizei. De altfel, în 2019, rapoartele Comisiei Europene şi ale agenţiilor de rating atrăgeau atenţia că România e statul european cel mai vulnerabil din punct de vedere economic în situaţia declanşării unei crize. Bugetul pentru anul 2021 reuşeşte să acopere toate obligaţiile financiare ale statului român: plata salariilor din sistemul public, plata pensiilor şi alocaţiilor majorate, plata campaniei de vaccinare, plata asistenţei sociale, etc.", a spus Bogdan Huţucă.

3466 de amendamente respinse

Reprezentantul USR-PLUS, Claudiu Mureşan a arătat că orice majorare a deficitului înseamnă datorii mai mari pentru generaţiile viitoare.

"Să nu le mai vindem oamenilor poveşti şi iluzii. 3466 de amendamente depuse de PSD, 3466 de gogoşi, fără niciun suport financiar, din ciclul «Nicule, mai dă-le măi 100 lei». (...) Asta înseamnă populism şi demagogie. Renunţaţi să le spuneţi administratorilor de bani publici că soluţia e în pixul dumneavoastră şi în bugetul de stat", a declarat Claudiu Mureşan.

Liderul Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion a menţionat că cele 3466 de amendamente respinse reprezintă o joacă la adresa democraţiei şi a parlamentarismului.

"Nu e corect faţă de o ţară care nu are nici şcoli, nici spitale, faţă de o ţară care nu mai produce nimic. Aţi vorbit despre mafia pesedistă. Peste un an, doi sau trei va veni un alt premier care va vorbi despre mafia penelistă. Nu putem continua aşa. Vorbiţi de politizare, de populism şi, din 380 de milioane lei alocaţi administraţiilor locale, 360 milioane lei merg către administraţiile conduse de PNL, USR-PLUS şi UDMR", a spus George Simion.

El a precizat că parlamentarii AUR vor vota bugetul propus de coaliţia de guvernare, dacă se vor tăia finanţările anuale pentru partidele parlamentare, iar banii respectivi vor fi alocaţi către educaţie şi sănătate.

Fostul premier social-democrat Sorin Grindeanu a afirmat că, în timp ce guvernul nu are bani pentru majorarea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor, a lăsat în buget fonduri pentru a-şi îndestula clientela de partid.

"Românii vă văd ca pe o fabrică unde se clonează tot mai mulţi fraţi Micula: grăsuţi şi gata să primească noi cadouri scumpe de la buget, iar pentru restul - medici, profesori, angajaţi la privat cu salariul minim - iese zilnic Cîţu să spună că nu sunt bani. Trecând acest buget care reinstaurează austeritatea vă dovediţi şi incompetenţi, şi anacronici. (...) Guvernul Cîţu propune decizii brutale, bazate pe o doctrină economică primitivă, ce vor duce la pierderea puterii de cumpărare. Acest buget confirmă pierderea întregii bunăstări acumulată în guvernările PSD pentru salariaţi şi seniori. Cei 9,1 milioane de români scoşi din starea de sărăcie extremă devin iar victime sigure", a spus Sorin Grindeanu.

Colegul său de partid, Alexandru Rafila a precizat că orice sumă alocată în plus în educaţie şi sănătate înseamnă nu o cheltuială în plus, ci o investiţie în dezvoltarea ţării.

În schimb, deputatul liberal Florin Roman a afirmat că banii necesari pentru majorarea alocaţiilor copiilor au fost furaţi de PSD şi a spus că o dovadă în acest sens este faptul că "singurul politician român condamnat de o instanţă românească pentru că a furat de la copii este Liviu Dragnea, care acum se odihneşte în puşcărie".

Cosette Chichirău, reprezentanta USR-PLUS, a arătat că formaţiunea politică din care face parte reprezintă garantul integrităţii şi reformelor în guvernul Cîţu şi că tot ce e menţionat în programul de guvernare şi în buget va fi îndeplinit.

Parlamentarii UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale au precizat că şi ei vor vota bugetul de stat în forma propusă de guvern.

Dezbaterile au continuat aseară pe fiecare articol şi se vor finaliza astăzi, când este programat în plenul Parlamentului votul asupra proiectelor legii bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul în curs.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Câțu e nebun. Masurile lor bazate pe calicie și lacomie extremă vor conduce la contracție economică severă în România. Se va muri efectiv de foame cu ăștia iar poporul va lua cu asalt palatul Cotroceni și sediul Guvernului pentru a cere socoteală acestor impostori.

    1. ACUMA , DE CE GANDESTI COMUNIST , TOVARASE CRISTIAN ??? ROMANIA , ARE UN BUGET AL TARII , O PLAPUMA , DE COLO , SI PANA COLO !!! ATAT !!! NU MAI ARE ALTI BANI !!! DE CE GANDESTI , CA GABRIELA FIREA , SI OLGUTA VASILESCU ??? LA ALEA , NU LE PASA DE BANII TARII !!! SI STII DE CE ??? FOARTE SIMPLU !!! PENTRU CA , NU SANT BANII LOR PERSONALI !!! SANT AI TARII , ADICA AI NIMANUI !!! AI NIMANUI , M-AI INTELES ??? NU CRED , CA M-AI INTELES !!! IN VIZIUNEA LOR , ROMANIA NU EXISTA !!! EXISTA , DOAR BUGETUL TARII , SI EI !!! SI OLGUTA , SI FIREA , A-SI NUMARA IN FIECARE DIMINEATA , FIRELE DE PAR DIN CHILOTI , DE FRICA SA NU PIARDA VREUNUL !!! ASTA , PENTRU CA E VORBA DE BANII LOR , PERSONALI !!! DE TARA ...... CARE TARA ??? CE-I AIA , TARA ??? NOI , SANTEM TARA !!! ADICA EI !!! ADICA , ELE !!! FIII SI FIICELE COMUNISTILOR !!! STIU CA SANT AGATATI , IN FIECARE PARTID , DAR PREA S-A ADUNAT FLOAREA PCR-ului , AICI , IN PSD !!! CA , NUMAI DEMOCRATI , NU SANT !!! LOR , NU LE PASA , SI NU LE-A PASAT NICIODATA , DACA SANT BANI DESTUI LA BUGET , S-AU NU !!! EI , AU POLITICA LOR : SA SE DEA !!! SA FIE !!! SA EXISTE BANI INDEAJUNS !!! AAAAAAA , NU SANT BANI ??? ISARESCU , SA FACA BINE , SI SA-I SCOATA DIN JOBEN !!! CA , DE AIA , E GUVERNATOR LA BNR !!! DE PARCA , ISARESCU AR FI CREATORUL CERULUI , SI PAMANTULUI !!! SI , BINENTELES , AL BANILOR !!! JUDECATI , TEMBELE , SI COMUNISTE !!! DAR , CA PRIN MINUNE , DE SECTORUL PRIVAT , SINGURUL CARE MAI TINE ROMANIA IN PICIOARE , NU SUFLA NICI UN COMUNIST !!! PE EI , AI DOARE DE BUGETARI , SI DE BIROURI !!! UNDE SANT NEAMURILE !!! SI AMANTELE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9171
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5687
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7547
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.4651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro