DIN CAUZA COSTURILOR CU ENERGIA VERDE,Dobra, Alro: "Avem pierderi de 15.000 de dolari pe oră"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 12 martie 2014

Dobra, Alro: "Avem pierderi de 15.000 de dolari pe oră"

Compania analizează diverse scenarii de reducere a producţiei

Producătorul de aluminiu cere scutirea marilor consumatori de plata a 85% din certificatele verzi

Conducerea Alro Slatina susţine că producătorul de aluminiu pierde 15.000 dolari pe oră şi va mai rezista doar câteva luni, dacă nu este exceptat de la plata sprijinului pentru energia regenerabilă.

Gheorghe Dobra, directorul general al Alro, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că analizează diverse scenarii de reducere a producţiei în acest an: "Cerem autorităţilor reducerea eco-taxelor pentru energie. Produsele cu valoare adăugată mare şi foarte mare pe care le fabricăm nu acoperă pierderile cu electroliza care este cel mai mare consumator de energie. Unul dintre scenarii vizează închiderea electrolizei. Vrem să supravieţuim şi să avem un tratament echitabil. România are în continuare cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia regenerabilă, iar aceste costuri nu le putem transfera cumpărătorilor pentru că activăm pe o piaţă globală".

Domnia sa susţine că cei de la Comisia Europeană au publicat şi urmează să adopte "Orientări privind ajutoarele pentru mediu şi energie 2014-2020", document ce permite statelor membre să ofere exceptări de la plata a 80-85% din costurile cu schema de sprijin pentru energia regenerabilă. Potrivit estimărilor Alro, în România peste 200 de unităţi economice din industrie ar avea de câştigat în urma unei astfel de măsuri.

Oficialul Alro a subliniat: "Închiderea definită a Alro ar însemna scăderea consumului de energie al României cu 3 TWh. Acest lucru ar aduce creşterea cotei de certificate verzi cu 7% pentru restul consumatorilor. Implementarea exceptării marilor consumatori de la plata a 85% a certificatelor verzi ar conduce la o scădere a costurilor cu energia verde cu 46% pentru ceilalţi consumatori. Certificatele verzi se tranzacţionează pe o piaţă liberă şi orice surplus de ofertă peste cerere conduce la scăderea preţurilor".

Conducerea Alro a mai declarat că societatea compania a plătit, anul trecut, 33 de milioane de euro pe certificate verzi, la care se adaugă încă şase milioane de euro din regularizarea recentă a cotei. Reprezentanţii Alro susţin că cel mai mare consumator de electricitate din ţara noastră a investit peste 100 milioane de dolari în măsuri de eficienţă energetică, în urma cărora consumul de energie pe tona de aluminiu s-a diminuat cu 75%.

Săptămâna trecută, Alro Slatina a anunţat, pe Bursa de Valori Bucureşti, că va elabora un plan de închidere pentru o parte importantă a capacităţilor-cheie în care produce aluminiu primar, ceea ce ar putea duce la o scădere semnificativă a numărului de angajaţi ai companiei: "Consiliul de Administraţie al combinatului nu mai susţine bugetul de venituri şi cheltuieli propus pentru 2014, din cauza noii cote majorate pentru certificatele verzi, care ar presupune cheltuieli suplimentare de cel puţin 80 milioane lei".

Gheorghe Dobra susţine că Alro a avut, anul trecut, un cost cu energia de 1.100 de dolari pe tona de aluminiu, din care 320 de dolari reprezintă costurile cu eco-taxele (energia verde şi bonusul pentru cogenerare). Cotaţia aluminiului la Bursa de la Londra (LME) a fost, în februarie, de 1.700 de dolari pe tonă.

Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers arată că intensitatea sprijinului pentru eoliene în România este cea mai mare din Europa, anul trecut situându-se la 224% faţă de media Uniunii Europene.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro