DNA:Urmărire penală extinsă pentru Moisescu, Semenescu şi foşti directori ai Apa Nova, Roche şi Lalague

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 octombrie 2015

Urmărire penală extinsă pentru Moisescu, Semenescu şi foşti directori ai Apa Nova, Roche şi Lalague

Procurorii au extins acuzaţiile şi asupra Apa Nova

Actualizare 14:17

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Apa Nova Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, cumpărare de influenţă, favorizarea infractorului, violarea vieţii private, evaziune fiscală, spălare de bani.

În acelaşi comunicat se arată că au fost extinse acţiunile penale faţă de Bruno Roche, director general al Apa Nova, acuzat de evaziune fiscală, spălare a banilor, violarea vieţii private; omul de afaceri Ovidiu Semenescu şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare a banilor.

De asemenea, s-a dispus continuarea urmăririi penale a lui Laurent Lalague, fost director general al Apa Nova Bucureşti şi pentru alte infracţiuni decât cea iniţial reţinută în sarcina sa şi anume pentru

luare de mită, evaziune fiscală, spălare a banilor, violarea vieţii private.

În ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale întocmită de procurori menţionează următoarea stare de fapt:

"Apa Nova Bucureşti S.A. care face parte Grupul de firme VEOLIA Franţa este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare a municipiului Bucureşti pe o perioada de 25 ani, începând cu anul 2000. Printre acţionarii societăţii se află şi municipiul Bucureşti, cu un procent de 16,31%, din capitalul societăţii şi are ca domeniu de activitate gestiunea serviciului public de alimentare cu apă şi a serviciului de canalizare în Municipiul Bucureşti.

Apa Nova Bucureşti S.A. este prima societate din România în acest domeniu care s-a constituit pe baza unui parteneriat public-privat.

S.C. APA NOVA Bucureşti S.A furnizează un serviciu public astfel încât selectarea furnizorilor trebuie făcută obligatoriu prin procedura de achiziţie publică prevăzută de lege.

Cu toate acestea, În perioada 2008-2015, firmele controlate de inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin au obţinut contracte în mod preferenţial şi direct, fără derularea procedurilor legale. Cea mai mare parte a serviciilor prevăzute în contracte nu ar fi fost prestate.

Contractele au fost încheiate de APA NOVA Bucureşti S.A cu firmele controlate direct de cei sus menţionaţi sau prin persoane interpuse, tocmai ca şi contraprestaţie a influenţei şi intervenţiilor făcute de aceştia, în interesul firmelor din Grupul VEOLIA, în speţă S.C. APA NOVA Bucureşti S.A, pe lângă instituţiile publice (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti).

"Căpuşarea" activităţii APA NOVA Bucureşti S.A cu diferite firme prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal, ar fi avut ca efect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii municipiului Bucureşti", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, "în perioada 2008 - 2015, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, suspectul Laurent Lalague şi inculpata Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de administratori ai S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, au dat sume importante de bani, urmare unei înţelegeri prealabile, lui Semenescu Ovidiu-Traian, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Banii au fost daţi pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme VEOLIA Franţa, din care face parte şi S.C. APA NOVA SA Bucureşti. Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de administratorii şi directorii S.C. APA NOVA SA Bucureşti fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.

În perioada anilor 2011 - 2013, suspectul Lalague Laurent, în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, a pretins directorului general al unei firme şi a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro) în total minim 1.000.000 euro, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună atribuirea de lucrări respectivei firme, de către S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti. Banii astfel pretinşi erau remişi în numerar, prin intermediul lui TEODOR STERIAN, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague. TEODOR STERIAN este finul lui Semenescu Ovidiu Traian şi administrator al unei alte societăţi comerciale.

În cursul anului 2015 angajaţilor S.C. APA NOVA SA li s-a impus de către directorul general Săniuţă Lavinia Teodora să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, în interesul firmelor din grupul VEOLIA. Probele administrate au relevat acţiuni de ascunderea unor documente în baza cărora au fost efectuate plăţi nelegale.. Astfel, directorul general Săniuţă Lavinia Teodora a solicitat directorului financiar să ascundă un contract în baza căruia Semenescu Ovidiu Traian a primit suma de 4.000.000 lei, sprijinind astfel activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.

La nivelul S.C. APA NOVA Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate.

Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS STRATEGY SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, urmat în perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau S.C. APA NOVA SA Bucureşti, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague şi Săniuţă Lavinia Teodora.

Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic.

În perioada anilor 2011 - 2015, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, suspectul Lalague Laurent şi inculpata Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de administratori ai S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA, cu complicitatea inculpaţilor Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian şi a inculpatei Soare Giovana Maria au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme. Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale »tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia "achiziţii mărfuri", s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri".

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor, este in suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

(A.L.)

------

Actualizare 12:23 Surse: Apa Nova, umărită penal pentru evaziune fiscală, mită şi interceptări ilegale

Compania Apa Nova Bucureşti a fost pusă sub acuzare, fiind urmărită penal de procurorii DNA Ploieşti pentru mai multe infracţiuni, între care evaziune fiscală, dare de mită şi interceptări ilegale, au declarat, astăzi, surse judiciare, citate de agenţiile de presă.

Conform surselor citate, societatea în cauză este suspectată de evaziune fiscală, spălare de bani, dare de mită, cumpărare de influenţă şi interceptarea ilegală a angajaţilor.

(A.L.)

------

Procurorii DNA Ploieşti au extins urmărirea penală în cazul foştilor directori generali ai Apa Nova Laurent Lalague şi Bruno Roche, dar şi pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, noile acuzaţii fiind evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, procurorii DNA Ploieşti, care instrumentează dosarul de corupţie în care este vizată compania Apa Nova, au dispus extinderea urmăririi penale faţă de mai multe dintre persoanele cercetate în acest dosar, noile acuzaţii fiind de evaziune fiscală, spălare de bani sau complicitate la săvârşirea acestor infracţiuni şi interceptări ilegale.

Joi dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti a venit fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, cercetat pentru trafic de influenţă în acest dosar. La ieşire, Moisescu le-a declarat jurnaliştilor că procurorii i-au adus la cunoştinţă că este suspectat şi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot joi, la DNA Ploieşti, au ajuns şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, cercetat pentru trafic şi cumpărare de influenţă, dar şi fostul director general al Apa Nova Bucureşti, Bruno Roche, în cazul căruia procurorii fac cercetări pentru cumpărare de influenţă, cercetările fiind extinse şi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

La DNA a fost citat şi un alt fost director general al Apa Nova Laurent Lalague, care însă nu s-a prezentat, trimiţându-şi avocaţii. Şi în cazul său urmărirea penală a fost extinsă pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Miercuri, la sediul DNA Ploieşti au fost audiaţi omul de afaceri Teodor Sterian, administrator al SC SIS Strategy SRL şi finul lui Ovidiu Semenescu, precum şi directoarea Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, şi directoarea adjunctă Giovana Soare. Cei trei au fost puşi sub control judiciar.

În acest dosar este cercetat pentru cumpărare şi trafic de influenţă şi Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008-2015, Ovidiu-Traian Semenescu, Vlad-Octavian Moisescu şi Costin Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franţa, obţinând în schimb, de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani. Banii erau plătiţi sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de cele trei persoane, fără ca în realitate, serviciile prevăzute în contracte să fi fost prestate.

În perioada 2014 - 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general adjunct la Veolia România, şi începând cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova Bucureşti, a dat sume importante de bani lui Semenescu, în urma unei înţelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

"Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme Veolia Franţa, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti. Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, respectiv director general adjunct la Veolia România, în perioada menţionată. Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale municipiului Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a S.C. Apa Nova SA Bucureşti", arăta DNA.

În ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale se menţionează că angajaţilor SC Apa Nova SA li s-a impus de către directorul general Lavinia Săniuţă să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de Ovidiu Semenescu, în interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Săniuţă ar solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de 4.000.000 lei.

"La nivelul S.C. Apa Nova Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care fac filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate", potrivit DNA.

Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010, a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat în perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucureşti, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, potrivit DNA.

Săniuţă a relaţionat cu Sterian începând cu 15 iunie, de când a îndeplinit funcţia de director general al Apa Nova Bucureşti, privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei, primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor şi interceptării ilegale a angajaţilor companiei.

În perioada 2010 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de directori ai Apa Nova Bucureşti, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor companiei, exercitate în baza unor contracte încheiate între furnizorul de apă şi SC SIS Strategy S.R.L., societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, "modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegal derulate de aceasta".

"Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, după demararea cercetărilor în prezenţa cauză, respectiv după ce lucrătorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au ridicat prima dată documente de la sediul SC Apa Nova SA, a fost provocat în mod intenţionat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea Apa Nova, potenţiali martori în cauză au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizaţi prin interceptarea convorbirilor şi filaj, situaţie care le-a accentuat starea de teamă", mai arăta DNA.

Totodată, în perioada 2011 - 2013, suspectul Lalague Laurent - în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti a pretins directorului general al unei societăţi comerciale şi a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro) în total minimum un milion de euro, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună ca Apa Nova Bucureşti să atribuie lucrări respectivei societăţi.

"Banii astfel pretinşi erau remişi în numerar, prin intermediul lui Teodor Sterian, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague", arătau procurorii.

În perioada 2011 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de administratori ai Apa Nova Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea lui Ovidiu Semenescu, Vlad Miosescu şi Giovanei Soare, au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea Apa Nova Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme.

"Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale «tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia «achiziţii mărfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri", preciza DNA.

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA - 14.815.188 lei. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

În 24 septembrie, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro