DRAGOŞ NEACŞU, ERSTE ASSET MANAGEMENT:"Piaţa fondurilor de investiţii are nevoie de competiţie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iunie 2015

"Piaţa fondurilor de investiţii are nevoie de competiţie"

Piaţa fondurilor de investiţii are nevoie de competiţie, potrivit lui Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management, care a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Noi ne asumăm rolul de lider de piaţă, dar nu putem fi şi propriii noştri competitori. Avem cinci ani de când ocupăm 40% din piaţă. Este obositor. În mod normal, nu ar trebui să se întâmple asta. Este nevoie de competiţie. Ca să atingem media din regiune (n.r. care se situează la 15-20%), este nevoie de încă patru-cinci jucători cu forţe sensibil egale, pentru a ridica piaţa".

În ultimii 3-4 ani, clientul cu profil de retail a început să înţeleagă ce importantă este zona de economisire, a adăugat Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv BCR pe retail şi private banking.

Potrivit domniei sale, pe zona de retail se observă o creştere a apetitului clienţilor pentru investiţii, produsele de investiţii începând să se dezvolte, în aceşti ani, volumul lor crescând cu circa 30%.

"Clienţii încep să investească tot mai mult în zona de fonduri şi să ruleze din ce în ce mai des disponibilităţile", a precizat doamna Demetrian, adăugând că, din totalul disponibilităţilor, 76% reprezintă depozite la termen.

În aceste condiţii, până la finalul deceniului vom avea o structură a fondurilor de investiţii comparabilă cu alte pieţe, în care fondurile multi asset, cu structură diversificată, vor reprezenta 15%-18%, iar fondurile de acţiuni pure vor avea şi ele o pondere cu două cifre, astfel încât, împreună, să cumuleze în jur de 25% din piaţă.

"Altul va fi modul în care economia reală se va finanţa prin Bursă. Într-un deceniu, noi recuperăm trei decenii", este de părere Dragoş Neacşu.

Potrivit domniei sale, "piaţa de profil se află în plină volatilitate, stârnită de valuri pe care nu le putem controla", existând o serie de măsuri "care nu sunt în pas cu vremea" şi care ar trebui corectate.

Activele totale administrate de Erste Asset Management se ridică la 2 miliarde euro, în condiţiile în care piaţa de profil cumulează active de 4,5 miliarde euro.

Dragoş Necşu a spus că, anul acesta, Erste Asset Management încearcă să intre pe zona online.

În ceea ce priveşte segmentele pe care le acoperă managerul de fonduri (mass market, privat banking şi mass-affluent), potenţialul pentru ultimele două era de 23%, în 2011, acum ajungând la 56%.

În primele cinci luni ale acestui an, a fost observată o predominanţă clară a fondurilor denominate în euro (circa 70% din totalul vânzărilor, comparativ cu anul trecut, când ponderea fondurilor în euro era de 45% şi cea a fondurilor în lei - de 55%).

Erste Asset Management estimează că, în 2015, va ajunge la active de peste 100 de milioane de euro pe segmentul fondurilor cu alocare în acţiuni, de la 40 de milioane de euro la finalul lunii mai, după cum a spus Dragoş Neacşu.

Domnia sa a subliniat: "Anul trecut, fondurile cu acţiuni în structura de portofoliu reprezentau circa 1%. Între timp, s-a produs o schimbare de atitudine şi orientare a clienţilor către fondurile cu risc mai ridicat. Avem peste 40 milioane euro, în primele cinci luni, în fonduri cu acţiuni în portofoliu, acestea ajungând să aibă o pondere de aproximativ 6%".

"Suntem la o penetrare de sub 5% din totalul populaţiei. Steaua este Suedia, unde fondurile de investiţii au intrat în 75% din gospodării", a mai spus domnul Neacşu.

Fondurile cu plasări în acţiuni includ cele şase fonduri din familia You Invest, lansate în primăvara anului trecut, şi alte două fonduri, respectiv Erste Balanced RON şi Erste Equity România.

Pe partea de fonduri You Invest (3 în euro şi 3 în lei), cu grad scăzut de risc (pentru care investiţiile în acţiuni merg până la 10%), risc mediu (până la 30%) şi cu risc ridicat (până la 50% plasare în acţiuni), Erste Asset Management a ajuns, într-un an de la lansare, la active de 79,8 milioane euro, din care 62,3 milioane euro au reprezentat vânzările nete realizate prin reţeaua BCR. În ceea ce priveşte randamentele obţinute de cele şase fonduri din familia You Invest, acestea se plasează între 2,76%, pentru perioada mai 2014 - mai 2015, în cazul fondului în euro cu risc scăzut, şi 5,95%, pentru fondul în lei cu risc ridicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

25 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9417
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6288
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8055
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7906
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.5001

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro