Revista BURSA Construcţiilor

DUPĂ 11 ANI DE PIERDERITarom revine pe profit, în acest an

Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 06 iulie 2018

Tarom revine pe profit, în acest an

Compania naţională de transport aerian Tarom va ajunge pe profit în acest an, după 11 ani de pierderi, deşi preţul în creştere al petrolului îngreunează planurile companiei, potrivit directorului general Werner Wolff, numit în noiembrie anul trecut la conducerea transportatorului aerian, citat de News.ro.

Reprezentantul Tarom a început să taie din cheltuieli şi să renegocieze toate contractele. De asemenea, salariile a jumătate dintre angajaţi cresc cu 10%.

Werner Wolff a precizat că ieşirea din rezultatele negative reprezintă cea mai mare provocare a sa, însă subliniază că "este mai greu este să te menţii acolo sus".

Strategia de redresare la care se lucrează va fi trecută prin Consiliul de Administraţie şi apoi va fi aprobată în Guvern.

Costurile cu kerosenul reprezintă 22% din cheltuielile companiei, însă contractele care au ca obiect furnizarea de carburanţi de aviaţie pentru Tarom vor fi renegociate.

Directorul Tarom a declarat: "Chiar dacă acum preţul kerosenului este ridicat, noi ne menţinem planurile de a aduce compania Tarom pe profit în acest an. Dacă anul trecut aveam un preţ de 570 de dolari pe tona de kerosen, acum a urcat la 752 de dolari, ceea ce ne îngreunează planurile. Or, noi previzionasem o valoare de 700 de dolari/t, care a fost deja depăşită".

Domnia sa a mai spus că acesta este singurul preţ oscilant pe care nu îl poate influenţa, însă subliniază că s-a tăiat masiv din cheltuieli.

"Tedinţa este clar una pozitivă, în sensul că suntem şi acum pe minus, dar acest lucru se va redresa până la sfârşitul anului. Există lumină pentru Tarom. Am tăiat din cheltuieli şi, în plus, aeronavele noi cumpărate vor avea un impact pozitiv în rezultatele financiare. De exemplu, cele două aeronave Boeing 737-800 Next Generation, recent achiziţionate, au transportat deja aproape 15.000 de pasageri de la integrarea în flota Tarom", a adăugat Werner Wolff.

Reprezentantul Tarom spune că s-a început operarea acestor noi avioane la numai două zile după ce au fost achiziţionate. El estimează că noile aeronave vor produce 70 milioane dolari în următorii doi ani, din care se scad cheltuielile aferente.

"Am scăzut şi cheltuielile de transport ale angajaţilor, de la 713.000 euro în doi ani la 440.000 euro în doi ani. În plus, am renunţat la spaţiile închiriate pentru personalul companiei şi ne-am mutat într-o clădire deţinută de Tarom, lucru care ne aduce o economie de 1,3 milioane euro pe an", a declarat Werner Wolff.

A fost totodată încheiat primul contract de asigurare medicală privată pentru tot personalul Tarom, ceea ce a adus o economie de 3,44 milioane euro faţă de contractul de asigurare anterior, care nu prevedea niciun fel de serviciu medical gratuit în regim privat pentru angajaţi şi acoperea numai personalul navigant şi tehnic navigant din companie.

Compania a redus şi chetuielile cu telecomunicaţiile PNRGOV. Informaţiile cu privire la pasageri sunt transmise de la origine la destinaţie, iar taxarea de către furnizor se face la mesaj. Pe vechiul contract compania era taxată la caracter, dezvoltând astfel sume imense pentru Tarom. Această măsură a generat o economie de la 54.000 dolari/lună, respectiv 648.000 dolari/an (aproximativ 2,5 milioane lei) la 52.000 dolari/an.

A fost renegociat şi contractul de comunicaţii cu SITA, iar economia propusă este de 2,7 milioane dolari în cinci ani (aproximativ 10,3 milioane lei/5 ani).

Tarom a obţinut totodată venituri de 5,48 milioane dolari prin vânzarea celor două aeronave Airbus A310 care, prin reintroducerea în operarea comercială, ar fi generat cheltuieli de 26 milioane de dolari în doi ani.

Tarom a achiziţionat recent două aparate Boeing 737-800 Next Generation, pentru care în primii doi ani nu plăteşte nimic. Perioada de plată este de şapte ani, din 2020 Tarom va plăti către Boeing suma lunară de 304.000 dolari, cu peste 70.000 de dolari mai puţin decât ultimul dry lease încheiat cu constructorul american.

Compania va continua, totodată, renegocierile pentru cele aproximativ 2.000 de contracte în vigoare, "pentru diminuarea costurilor şi achiziţionarea unor produse şi servicii la preţuri corecte de piaţă".

"Vor fi reziliate mai multe contracte pentru neexecutarea culpabilă a obligaţiilor contractuale de către cealaltă parte. De asemenea, vor fi denunţate anumite contracte încheiate în condiţii dezavantajoase pentru companie", a subliniat directorul general al Tarom.

Mai mult, salariile a 1.000 de angajaţi din cei 1.852 de salariaţi vor creşte cu 10% din 1 august, dar nu şi pentru management. 51% din personal are acum sub 3.000 lei brut, afirmă oficialul Tarom.

"Pentru şefi, nu vor creşte salariile. În ultimii zece ani, la Tarom nu au mai crescut salariile angajaţilor. Mulţi aveau sub pragul mediu calculat pe Bucureşti, de 3.000 lei brut, ceea ce duce la nişte inadvertenţe, pentru că este o mare concurenţă în sector", spune Wolff.

Tarom operează în prezent pe zborurile externe şi interne cu o flotă compusă din 25 aeronave.

Numărul pasagerilor transportaţi de Tarom a crescut în primul trimestru din acest an cu 22%, comparativ cu T1 2017. În acelaşi timp, factorul de încărcare al aeronavelor a crescut cu circa 11%. Compania realizează un plus de venituri de 18% faţă de T1 2017.

Pentru acest an, compania a prevăzut o sumă de 440,24 milioane lei pentru investiţii, din care peste 10% sunt fonduri destinate investiţiilor pe sectorul IT. Creşterea totală la capitolul investiţii este de 64,4%, faţă de bugetul companiei pentru anul 2017.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. profitul de anul asta vine din vanzarea aeronavelor Airbus 310 catre Armenia Airways, sa nu fim naivi. Daca si la anul se va mentine pe profit, atunci va fi ceva notabil.

    Contracte re negociate? Oare unde sunt cei care au intocmit si "aranjat" caietele de sarcini ale licitatiilor? Tot ei le pregatesc si acum... Sa nu mai vorbim de lipsa de transparenta a licitatiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro