DUPĂ ANUNŢUL DE INTENŢIE AL ALOCĂRII DE ACŢIUNI GRATUITETitlurile Purcari Wineries ating maximul istoric de 26,5 lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 05 martie

Titlurile Purcari Wineries ating maximul istoric de 26,5 lei

Marcel Murgoci, Estinvest: "În general s-a dovedit că după data de înregistrare, corecţia preţului acţiunilor a fost mai mică decât echivalentul alocării"

Titlurile Purcari Wineries (WINE) au atins ieri maximul istoric intra-day de 26,5 lei, după ce compania a anunţat intenţia de a realiza o majorare de capital social prin distribuirea a 20 de milioane de acţiuni gratuite, investitorii fiind convocaţi pentru aprobarea operaţiunii în data de 29 martie.

În prezent, capitalul social al producătorului de vinuri din Republica Moldova este format din 20 milioane de acţiuni, ceea ce înseamnă că la o acţiune deţinută un investitor va primi o acţiune gratuită, dacă propunerea va primi undă verde din partea acţionarilor.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Faptul că este vorba despre acţiuni primite gratuit îi face probabil pe anumiţi investitori să intre la cumpărare. Iar istoric s-a dovedit că după data de înregistrare, corecţia preţului acţiunilor a fost mai mică decât echivalentul alocării. Este o premisă pe care se bazează cei care cumpără acţiuni după astfel de anunţuri. Sigur că, dacă corecţia apare într-un mediu de piaţă cu scăderi puternice, atunci poate fi mai mare decât echivalentul distribuţiei".

Ieri, acţiunile WINE au urcat cu 6,25%, la preţul de 25,5 lei, pe fondul unei valori tranzacţionate de 1,54 milioane de lei, în condiţiile în care rulajul zilnic al titlurilor producătorului de vinuri, care sunt incluse în indicele BET, depăşeşte destul de rar borna de un milion de lei.

"Bineînţeles că pentru evoluţia companiei la bursă, distribuirea de acţiuni gratuite este un eveniment de bun augur, ceea ce s-a văzut şi în lichiditate. Dar pentru a creşte atractivitatea este de dorit ca astfel de decizii favorabile acţionarilor, cum sunt distribuţiile de dividende sau de acţiuni gratuite, să fie luate în mod constant, bineînţeles dacă este posibil, astfel încât investitorii să fie tot timpul aproape de societate", a adăugat Marcel Murgoci.

Purcari Wineries s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti la începutul anului 2018, după ce a derulat o ofertă publică de vânzare, prin care şi-a plasat în piaţă 9,8 milioane de titluri (reprezentând 49% din acţiunile societăţii), operaţiune ce s-a încheiat la preţul de 19 lei/titlu. Începând cu 2019 acţiunile WINE au dezvoltat un trend ascendent al cărui maxim, de 25,9 lei/titlu, a fost atins în data de 20 februarie 2020, înainte de şocul Covid-19.

Pentru anul trecut, producătorul de vinuri a raportat un profit net de 60,44 milioane de lei, cu 49% faţă de cel din 2019, rezultat impulsionat inclusiv de câştigurile generate prin vânzarea participaţiei în Glass Container Company (GCC) către Vetropack în decembrie 2020. Veniturile s-au ridicat la 203,36 milioane de lei, cu 2% peste cele din anul anterior, în timp ce costul vânzărilor a fost de 104,97 milioane lei, în creştere cu 4,8%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. Cele mai mari vânzări, de 101,5 milioane de lei au fost înregistrate în piaţa din România, în timp ce veniturile din vânzări în Republica Moldova au fost de 27,79 milioane de lei, iar cele din piaţa poloneză de 23,58 milioane de lei.

Purcari Wineries, ce deţine brand-urile Purcari, Crama Ceptura, Bostavan şi Bardar, gestionează în jur de 1.400 de hectare de podgorii şi operează patru platforme de producţie în România şi  Moldova.

Victor Bostan, fondatorul companiei, deţinea prin Amboselt Universal 20,03% din Purcari la finele anului trecut, alţi acţionari importanţi ai producătorului de vinuri din Republica Moldova fiind East Capital, Fiera Capital sau fraţii Pavăl.

La preţul de închidere al acţiunii WINE de ieri, capitalizarea bursieră a Purcari Wineries este de 510 milioane lei.

Notă

Pentru a participa la adunarea acţionarilor Purcari Wineries din 29 martie, investitorii trebuie să deţină acţiuni ale producătorului de vinuri la data de 18 martie (data de referinţă). Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de acţiuni gratuite, este 20 iulie, în timp ce data plăţii este 21 iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9197
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1624
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7767
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8675

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro