Abonament gratuit

DUPĂ CE S-A FĂCUT DE RÂS CU INCOMPATIBILI ÎN FAŢA ASFBVB o ia de la capăt cu alegerile pentru conducerea Depozitarului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

BVB o ia de la capăt cu alegerile pentru conducerea Depozitarului

Optsprezece candidaţi s-au înghesuit să se înscrie în lupta pentru cele patru locuri rămase libere în Consilul Depozitarului Central, după ce, anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a avizat o parte din conducerea aleasă de acţionari, pe motiv de incompatibilitate cu funcţia.

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti sunt convocaţi, pe 29 ianuarie, să desemneze candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central, care îşi va ţine propria Adunare Generală pentru alegeri, pe 9 februarie.

Bursa de Valori Bucureşti este nevoită să repete alegerile pentru o parte din boardul Depozitarului Central (DC), după ce, anul trecut, a propus patru candidaţi incompatibili - pe directorul general Ludwik Sobolewski şi pe administratorii Adrian Lupşan, Robert Pană şi Stere Farmache -, iar apoi le-a oferit funcţiile de administratori.

Conducerea BVB spera ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să schimbe regulamentul, care interzice cumulul de funcţii între conducerea BVB şi cea a Depozitarului Central, astfel încât directorul general şi administratorii Bursei să poată participa la alegerile de la DC.

BVB a insistat în prostie până în ultima clipă, sperând că ASF va ceda "lobby"-ului său, însă asta nu s-a întâmplat. Tupeul a mers până la a-l propune pentru funcţia de preşedinte al Depozitarului pe Ludwik Sobolewski. Consecinţa a fost că noii membri din CA, care şi-au început mandatele, la finalul lunii decembrie (Cecilia Manta, Adrian Simionescu, Dana Mirela Ionescu, Carmen Dumitrescu şi Răzvan Paşol) nu au un preşedinte.

Acum, concurenţa de 4,5 pe loc pentru poziţiile din boardul Depozitarului este mai ceva ca la facultăţi, în vremurile bune, când examenul de la ASE nu consta într-un banal eseu motivaţional.

Vorba cuiva, piaţa de capital trebuie să aibă un drum luminos în faţă, având în vedere numărul de oameni care vor să îi facă bine.

Unul dintre candidaţi este chiar fostul director general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu, care s-a autopropus. Aceasta a fost revocată din funcţie, în noiembrie, în urma unei evaluări. Anterior, fostul director general dăduse în judecată Depozitarul Central, contestând o sancţiune a Consiliului de Administraţie.

Un loc în CA-ul Depozitarului îşi doreşte şi Alin Duhnea, senior manager de produse şi clienţi Citi Bank. Domnia sa a demisionat din funcţia de preşedinte al Casei de Compensare Bucureşti, tocmai pentru a fi eligibil pentru un post la Depozitar.

Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) doreşte de asemenea să aibă reprezentant în conducerea Depozitarului, propunându-l pe James Turnbull. BERD a cumpărat, la finalul anului trecut, 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Lucian Dobre, un acţionar al BVB, care în ocazia Adunărilor Generale de la Bursă a transmis întrebări incomode pentru Ludwik Sobolewski, s-a autopropus pentru alegerile de la finalul acestei luni.

Casa de brokeraj Vienna Investment Trust îl susţine pe Ovidiu Fer, fost consultant la Elliot Advisors, fost analist la Wood & Company, în Cehia, iar Swiss Capital l-a propus, din nou, pe Alexandru Ioan, care a mai avut un mandat de administrator DC.

Şi băncile prezente pe piaţa de capital şi-au înscris candidaţii la concurs. BRD o susţine pe Claudia Ionescu, director la direcţia titluri, în timp ce Banca Transilvania l-a înscris pe Radu Roşca, preşedintele BT Securites. Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, s-a autopropus.

Nici SIF-urile nu au ratat momentul. SIF Transilvania îl sprijină pe Marius Moldovan, şef serviciu investiţii, SIF Muntenia, pe Adrian Pop, director suport operaţiuni la SSIF Broker, iar SIF Oltenia-pe fostul membru CA la Depozitar Cristinel Sandu Popescu.

Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focşani, participă la alegeri din partea propriei case de brokeraj, la fel ca directorul Blue Rock Financial Services, Monica Ploscaru, Adrian Tod Răileanu, directorul adjunct al Rombell Securities, şi Leonard Vişan, directorul adjunct al Eastern Securities.

Acţionarii persoane fizice Adriana Puşcaş şi Nicolae Albu i-au propus pe Carmen Seghete, administrator la fondurile de investiţii Reconstruction Capital, respectiv pe Cristian Micu, directorul sucursalei din Bucureşti a NBG Securities.

Bursa de Valori Bucureşti este acţionar majoritar la Depozitarul Central, cu o participaţie de 69,04% la capitalul social al acesteia, astfel că cei patru care vor fi desemnaţi candidaţii Bursei pentru conducerea Depozitarului au toate şansele să intre în Consiliu, în urma validării de către ASF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Realizeaza actionarii BVB culmea absurdului la care se ajunge daca madam Tanasoaica intra in CA-ul Depozitarului, societate cu care de altfel se afla intr-un proces civil !? Nu este aceasta o situatie de conflict de interese ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS