Abonament gratuit

Electroputere - la un pas de a părăsi BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Electroputere - la un pas de a părăsi BVB

Miercuri demarează oferta iniţiată de Al - Arrab Contracting Limited, pentru 4,46% din companie 

Arabii de la Al - Arrab Contracting Limited, vehicul ce deţine 95,53% din Electroputere Craiova (EPT) demarează, miercuri, oferta publică de cumpărare de acţiuni EPT, ce are drept scop delistarea societăţii din Craiova de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Achiziţiile se vor realiza la preţul de 0,0115 lei/acţiune, cu circa 4% peste cel de închidere de la finele săptămânii trecute, de 0,011 lei/titlu, operaţiunea de piaţă ţintind un pachet de 46,318 milioane de acţiuni EPT, echivalentul a 4,464% din capitalul Electroputere.

Oferta se va derula până la data de 3 martie, prin Swiss Capital, iar după încheierea operaţiunii, acţionarul majoritar poate să solicite vânzarea acţiunilor celor ce nu au subscris în cadrul ofertei, la preţul de 0,0115 lei/titlu, dacă subscrierile vor fi de peste 90%, în acest caz circa 4,02% din capitalul companiei.

În caz contrar, operaţiunea de squeeze-out (procedură prin care majoritarul cumpără acţiunile minoritarilor, fară a fi nevoie de acordul acestora, pentru a prelua complet controlul asupra companiei) se va realiza la un preţ rezultat în urma unei expertize, realizate de un evaluator.

Al - Arrab Contracting Limited este o societate pe acţiuni din Arabia Saudită, ce se ocupă cu lucrări de infrastructură, având Tamkeen Real Estate Development din Ryad drept acţionar unic, potrivit informaţiilor din documentul de ofertă.

Electroputere a fost privatizată în luna noiembrie 2007, când 62,8% din capitalul social a fost preluat de la AVAS de Al-Arrab Contracting Limited, condusă de controversatul om de afaceri Fathi Taher, pentru suma de 2,3 milioane euro, pentru ca, în urma unei majorări de capital, firma saudită să ajungă la o deţinere de 86,28% din capitalul Electroputere.

Chiar dacă la cumpărare reprezentanţii Al-Arrab Contracting Limited au anunţat că nu vor vinde terenul, ci vor dezvolta activitatea fabricii, la sfârşitul anului 2011 au vândut dezvoltatorului imobiliar K&S Developments circa 12 hectare de teren din curtea societăţii, cu un preţ vehiculat de 30 milioane euro, unde a fost ridicat un mall care poartă numele de ElectroputereParc, conform Agerpres.

Curtea de Conturi susţinea, în raportul public aferent anului 2015, că Al-Arrab Contracting Limited a încălcat contractul de privatizare a Electroputere întrucât nu a îndeplinit angajamentele asumate, inclusiv pe cele legate de menţinerea a 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional.

Potrivit sursei citate, în anul 2012, Electroputere Craiova mai avea 1.021 salariaţi, în loc de 3.353 cum era prevăzut în planul de afaceri asumat de Al-Arrab Contracting Company Limited la privatizare, însă prin contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nu s-a prevăzut o clauză penalizatoare pentru nerespectarea obligaţiei privind menţinerea în societate a numărului de personal prevăzut în acest plan de afaceri.

În fază iniţială, Electroputere a avut patru divizii: Aparataj-Electric, care s-a desprins de Electroputere şi a fost preluată de unul dintre foştii directori, care a şi plecat din fabrică, Divizia de Maşini Electrice Rotative, Divizia de Transformatoare şi Divizia de locomotive, care acum câţiva ani a fost preluată de Gruia Stoica, iar reparaţiile de locomotive se fac la Reloc, firmă aflată peste drum de Electroputere.

Fondată la 1 septembrie 1949 şi destinată producţiei de utilaj electrotehnic greu, numele Electroputere este legat de realizarea sistemului energetic din ţara noastră şi modernizarea sistemului feroviar şi urban.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS