Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

Emmanuel Macron pledează pentru "suveranitatea europeană" în faţa patronilor francezi şi german

D.V.
Internaţional /

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a exprimat vineri speranţa, adresându-se unui grup de peste 40 de patroni francezi şi germani, că noua Comisie Europeană va pune în aplicare "o agendă de suveranitate" în primele 18 luni ale mandatului, relatează AFP.

"Până în prezent, Europa nu a fost suficient de suverană şi de strategică", a declarat Emmanuel Macron la întâlnirile franco-germane de la Evian-les-Bains (Haute-Savoie, est). "Riscăm să vedem o pierdere a modelului nostru european în faţa Chinei şi Statelor Unite, ale căror modele nu ne corespund", a adăugat el, potrivit extraselor din discursul său difuzat de Palatul Elysee.

În acest context, "avem nevoie să ne dezvoltăm suveranitatea în domeniul apărării, industriei, comerţului, tranziţiei ecologice", a continuat preşedintele Franţei în faţa patronilor germani de la BASF, Allianz, Deutsche Bank şi Siemens şi a francezilor de la Total, Orange, Axa, BNP, Athos, Engie sau Eramet. "Extrateritorialitatea dolarului este rezultatul slăbiciunii euro", în opinia sa.

Pentru şeful statului francez, "cu noua Comisie, avem 18 luni pentru a pune în aplicare o agendă de suveranitate".

Comisia Europeană va intra în funcţie la 1 noiembrie sub preşedinţia reprezentantei Germaniei, Ursula von der Leyen, care urmează să anunţe marţi portofoliile comisarilor.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a lansat din nou un apel la "o mare reformă" a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi, revenind asupra războiului comercial dintre China şi Statele Unite, a apreciat că "americanii au pus întrebarea corectă, dar aducând răspunsul greşit". "Răspunsul nu poate fi războiul comercial", în opinia sa.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost singurul lider prezent la această întâlnire anuală care, din 1992, reuneşte cele mai mari grupuri franceze şi germane la Hotel Royal, pe malul lacului Leman.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie