"Eni" plăteşte 3,60 miliarde de dolari pentru "Burren Energy"

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2007

"Eni" plăteşte 3,60 miliarde de dolari pentru "Burren Energy"

"Eni" SpA, cea mai mare companie petrolieră din Italia, a decis să cumpere exploratorul britanic de ţiţei "Burren Energy" Plc, pentru care plăteşte 1,74 miliarde de lire sterline (3,60 miliarde de dolari) în numerar. Astfel, compania italiană îşi va extinde producţia în Congo şi Turkmenistan. "Eni" îşi sporeşte, prin această achiziţie, participaţia la câmpul M"Boundi din Republica Congo şi obţine acces la depozitele din Turkmenistan.

"Eni" a oferit 1.230 pence pentru fiecare acţiune "Burren", potrivit anunţului companiei cu sediul la Roma. În sesiunea bursieră de vineri, de la Londra, acţiunile "Burren" au crescut peste preţul oferit de "Eni", ceea ce sugerează că investitorii aşteaptă o posibilă ofertă mai mare. Preţul oferit de compania italiană conţine un premiu de 51% faţă de cursul mediu de închidere înregistrat de titlurile "Burren" în cele trei luni încheiate la data de 8 octombrie.

Consiliul de conducere al "Burren" va recomanda oferta "Eni", după ce, anterior, respinsese propuneri mai mici primite de la compania italiană şi de la alte părţi interesate. Oferta precedentă a "Eni" a fost de 3 miliarde de dolari. La momentul respingerii, oficialii "Eni"au anunţat că vor continua sa negocieze cu "Burren Energy" Plc în vederea achiziţiei.

În luna aprilie, "Eni" a decis să cumpere proprietăţile deţinute de "Dominion Resources" Inc. în sectorul explorării şi producţiei din Golful Mexic, plătind în schimb 4,8 miliarde de dolari. Prin aceas­tă achiziţie, compania italiană urmăreşte să-şi tripleze producţia în regiune.

În primele şase luni din 2007, "Eni" şi-a diminuat cu 8% profitul, ca urmare a atacurilor din Nigeria şi a exproprierilor din Venezuela, care i-au micşorat producţia. În plus, vremea caldă din Italia a redus livrările de gaze. Profitul net al companiei a scăzut la 4,86 miliarde de euro (6,83 miliarde de dolari), de la 5,28 miliarde de euro în primul semestru din 2006. Producţia de ţiţei şi gaze a companiei a scăzut cu 2,9% în perioada de raportare, ajungând la 1,74 milioane de barili pe zi.

Companiile petroliere caută din ce în ce mai mult active pe care să cumpere, în condiţiile în care resursele din Marea Nordului şi Alaska îmbătrânesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro