ESMA:Oprirea temporară a tranzacţiilor cu instrumente pentru gaze şi electricitate poate fi utilă în cazul creşterii preţurilor

G.D.
Miscellanea / 23 septembrie

Oprirea temporară a tranzacţiilor cu instrumente pentru gaze şi electricitate poate fi utilă în cazul creşterii preţurilor

O oprire temporară a tranzacţiilor cu instrumente derivate pentru gaze şi energie electrică, atunci când preţurile cresc, ar putea îmbunătăţi funcţionarea generală a pieţei de energie, a propus ieri instituţia de supraveghere a valorilor mobiliare din Uniunea Europeană, transmite Reuters, conform News.ro.

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a declarat că numărul de opriri a tranzacţiilor cu instrumente derivate din domeniul energiei a fost foarte scăzut în ultimele săptămâni, în pofida normelor privind întreruptoarele de circuit deja în vigoare şi a preţurilor care au crescut rapid după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

"Prin urmare, ar părea util să se ia în considerare implementarea, pe o bază temporară şi numai pentru pieţele derivate din energie, a unui nou tip de mecanism de oprire a tranzacţionării", a spus ESMA într-un comunicat.

Parametrii unui astfel de mecanism ar trebui stabiliţi la nivelul UE pentru a se aplica tuturor platformelor care tranzacţionează instrumente derivate din energie, a spus acesta.

"Am avea în vedere ca aceste mecanisme să declanşeze opriri doar pentru o perioadă limitată de timp şi în circumstanţe excepţionale, de exemplu, în cazul unor vârfuri extreme de volatilitate care pot duce la condiţii dezordonate de tranzacţionare", a spus ESMA.

Un astfel de mecanism ar trebui implementat ca parte a măsurilor de urgenţă care abordează actuala criză energetică, a adăugat acesta.

ESMA a răspuns la un apel pentru "planuri concrete" din partea Comisiei Europene, pentru a aborda problemele ridicate pe pieţele energetice de preţurile ridicate, care obligă guvernele să ofere ajutor companiilor energetice.

Firmele energetice îşi vând producţia folosind pieţele derivate, solicitându-le să înregistreze "marja" sub formă de numerar, pentru a acoperi poziţiile la casele de compensare în cazul unor probleme.

ESMA a declarat ieri că ar putea clarifica în mod oficial că titlurile comerciale şi obligaţiunile guvernamentale ale UE se califică deja drept garanţii. Dar a respins o sugestie a industriei conform căreia certificatele UE de emisii de carbon ar putea fi, de asemenea, utilizate, având în vedere "volatilitatea ridicată şi protecţiile legale limitate".

De asemenea, a avut "îngrijorări" cu privire la eligibilitatea garanţiilor bancare comerciale necolateralizate, pentru a fi utilizate ca garanţii, şi a spus că ar trebui să se aplice condiţii stricte.

ESMA a spus că astfel de condiţii includ o limită de timp pentru utilizarea lor, cum ar fi pentru perioada de iarnă, când se preconizează că stresul pe pieţele energetice va continua.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu am crezut ca o s-o vad pe asta, dar uite ca o vad.

    UE e dominata de crypto-marxisti.... cand piata "nu merge corect" ii dam in cap una cu ciocanul, o oprim si apoi o repunem pe sinele de tren "corecte" , nu ????  

    UE este noul URSS doar ca intr-o varianta de Rusia stalinista gen anii '50 (doar ca intr-o forma mai "catifelata" cat sa nu se prinda vita comuna....)  

    semnat: bancher vali, vita "deluxe" Angus :))) ...autoironie  

    Cred că mecanismul perfect la o inflație gen Weimar. Ii pârjolești pe ce i care mai au o molecula de "grăsime" apoi prăbușești inevitabil restul. Beneficiari sunt ...doi. SUA....SI fara sa ne dam seama "maica Rusia"... Pentru o reîmpărțire a Europei . Parca se dorește cu tot interesul o stagflație catastrofală. In acest fel ajung unde doresc. La sclavagismul modern. Cel din epoca romană ...e vax albina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro