ESTIMĂRI AIE PENTRU 2030China va deveni cel mai mare consumator mondial de ţiţei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

China va deveni cel mai mare consumator mondial de ţiţei

China va depăşi SUA în poziţia de cel mai mare consumator mondial de petrol, deţinută în ultimele două decenii, astfel că îi va lua locul la începutul anilor 2030, estimează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

"Un punct de reper va fi atins la începutul anilor 2030, când China va deveni cel mai mare consumator mondial de ţiţei, luând locul Statelor Unite", anunţă AIE, care preconizează că lumea va consuma mai multă energie în 2040 decât în prezent, însă evoluţia cererii va fi afectată de creşterea preţurilor şi de îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Potrivit unui scenariulu de bază anticipat de agenţie, cererea mondială de energie ar urma să crească cu 37% până în 2040, însă ritmul avansului anual se va reduce ca urmare a măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice de la peste 2% în ultimele două decenii la 1% pe an după 2025. Energiile regenerabile vor creşte rapid, iar în anul 2040 petrolul ar urma să asigure un sfert din oferta mondială de energie, o proporţie similară urmând să revină energiilor regenerabile, gazelor şi cărbunelui, notează AIR într-un rapor.

AIE anticipează că, în 2040, consumul mondial de ţiţei ar urma să ajungă la 104 milioane de barili pe zi, cu 14 milioane barili pe zi mai mult comparativ cu 2013.

AIE subliniază, însă, că în majoritatea ţărilor europene consumul de petrol va stagna, la fel în Japonia, Coreea de Sud şi America de Nord, dar va creşte în restul Asiei, care va fi responsabilă pentru 60% din cererea mondială. Creşteri vor fi consemnate, de asemenea, în Africa Sub-sahariană, Orientul Mijlociu şi America Latină, potrivit AIE. "În 2040, ţările asiatice vor importa două treimi din petrolul tranzacţionat la nivel internaţional", susţine AIE.

Conform AIE, cererea mondială de gaze naturale va creşte cu peste 50% până în 2040, acesta fiind singurul combustibil fosil care va continua să înregistreze un avans al cererii. În schimb, agenţia anticipează că cererea de cărbune va urca cu 15% până în 2040, iar ritmul de creştere va încetini după 2020.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS