Euronext Paris vrea să atragă companiile tehnologice din Italia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 octombrie 2018

Euronext Paris vrea să atragă companiile tehnologice din Italia

Operatorul bursier paneuropean Euronext încearcă să atragă companiile italiene tehnologice promiţătoare în vederea listării pe piaţa din Paris, aducând ca argument faptul că, în Franţa, acestea vor beneficia de o gamă mai largă de investitori în tehnologie decât în Italia.

Euronext operează bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles, Dublin şi Lisabona, fiind cel mai mare operator de profil din Europa, după capitalizarea bursieră, înaintea London Stock Exchange (Bursa din Londra), care are în proprietatea şi piaţa acţiunilor din Milano.

De săptămâna trecută, 11 companii italiene mici, care şi-au exprimat interesul pentru listarea la Bursa din Paris, participă la un program de instruire finanţat de Euronext, care urmăreşte să le pregătească pentru o posibilă ofertă publică iniţială în Franţa.

Printre participanţi se numără societatea "Genenta Science", specializată în terapie genetică, "Greenrail", cu operaţiuni în sectorul materialelor reciclabile pentru sectorul feroviar, şi "Supermercato24", o platformă online de livrare a produselor alimentare.

Bursa de la Milano este dominată de societăţi bancare, având puţine companii tehnologice, iar pe piaţa din Paris firmele noi de profil ar beneficia de fonduri mai mari de la investitori, conform afirmaţiilor lui Giovanni Vecchio, reprezentantul italian al Euronext.

Programul de instruire a fost lansat în 2015, iar anul acesta a fost extins în afara pieţelor Euronext, către societăţi din Italia, Germania, Spania şi Elveţia.

Euronext depinde în mare măsură, în privinţa realizării veniturilor, de tranzacţionarea acţiunilor, astfel că încearcă să-şi diversifice operaţiunile. Euronext a intrat şi pe segmentul tranzacţiilor cu valute, iar anul trecut a cumpărat Bursa irlandeză, la care sunt listate obligaţiuni.

În februarie anul acesta, Euronext informa că plănuieşte să cumpere mai multe pieţe ca să-şi diversifice veniturile.

Directorul executiv al Euronext, Stephane Boujnah, a declarat, atunci: "Suntem deschişi la alianţe cu alte burse europene, cum a fost combinarea operaţiunilor noastre cu cele ale Irish Stock Exchange Plc.. Vom continua să urmărim în mod disciplinat şi sistematic oportunităţile de achiziţii".

În anul fiscal 2017, profitul Euronext înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a crescut cu 4,9%, la 297,8 milioane de euro, iar vânzările - cu 7,2%, la 532,3 milioane de euro.

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro