Exporturile de ţiţei iranian au scăzut cu 40% în ultimele nouă luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2013

În 2011, Iranul şi-a acoperit 60% din veniturile bugetare din exporturile petroliere, care i-au adus 100 de miliarde de dolari.

În 2011, Iranul şi-a acoperit 60% din veniturile bugetare din exporturile petroliere, care i-au adus 100 de miliarde de dolari.

Exporturile de petrol iranian au scăzut cu 40% în perioada aprilie - decembrie 2012, în ritm anual, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident, conform declaraţiilor făcute de ministrul de resort Rostam Ghassemi, în faţa unor parlamentari de la Teheran.

Audiat duminică în Comisia de buget-finanţe a Legislativului, Ghassemi a confirmat că veniturile obţinute de Iran din vânzarea petrolului în exterior s-au diminuat cu 45% în perioa­da menţionată.

Declaraţia vine după ce, anterior, ministrul iranian al Petrolului nega scăderea vânzărilor de profil. În general, autorităţile iraniene tind să minimalizeze impactul embargoului petrolier impus anul trecut de Occident pentru refuzul Teheranului de a renunţa la programul de îmbogăţire a uraniului.

Rostam Ghassemi a mai spus că cifrele finale pentru anul calendaris­tic curent iranian, care se va încheia în luna martie, vor fi semnificativ mai mici pe segmentul veniturilor din exportul de petrol brut. Oficialul nu a precizat vreo sumă în acest sens.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie, exportul de ţiţei iranian a scăzut semnificativ în 2012, totalizând aproximativ un milion de barili pe zi, de la circa 2,4 milioane de barili pe zi la finele lui 2011. Totodată, cantitatea de petrol extrasă de Iran din zăcămintele sale este estimată la 3 milioane de barili pe zi, cu 25% mai mică faţă de anul anterior. Nivelul este cel mai redus consemnat după războiul dintre Iran şi Irak, din anii 1980.

Iranul era, odinioară, al doilea mare exportator de petrol din OPEC, după Arabia Saudită, însă în prezent a ajuns pe locul al patrulea, ca urmare a declinului vânzărilor, potrivit cifrelor cartelului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb