FEDERAŢIA INTERNAŢIONALĂ A JURNALIŞTILOR:"2.658 de jurnalişti au fost asasinaţi în 30 de ani"

A.P.
Miscellanea / 10 decembrie 2020

"2.658 de jurnalişti au fost asasinaţi în 30 de ani"

"Doi jurnalişti sau angajaţi mass-media" mor în fiecare săptămână în lume, potrivit bilanţului stabilit de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, notează AFP, citat de News.

2.658 de jurnalişti au fost ucişi în lume din 1990, dintre care 42 anul acesta, potrivit unui bilanţ publicat joi de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului.

FIJ, care subliniază că este prima organizaţie care a lansat un astfel de bilanţ (care include "toţi jurnaliştii"), inclusiv freelanceri, şi "traducători sau şoferi"), explică faptul că în medie sunt "doi jurnalişti sau angajaţi mass-media" care mor în fiecare săptămână.

Majoritatea din aceste decese au avut loc într-un număr mic de state "care au trecut prin războaie, violenţe, crime şi corupţie sau o prăbuşire catastrofală a guvernului" au avut loc în: Irak - cu 339 de jurnalişti ucişi este pe primul loc, urmat de Mexic - 175, Filipine - 159, Pakistan - 138, India - 116, Rusia - 110, Algeria - 106, Siria - 96, Somalia - 93 şi Afganistan - 93.

De altfel, cel puţin 235 de jurnalişti sunt închişi în 34 de ţări, în legătură cu munca lor, adaugă FIJ. Acest bilanţ figurează într-o carte albă despre jurnalismul mondial, publicată de FIJ, care reprezintă 600.000 de jurnalişti din 150 de ţări.

Ca şi alte organisme internaţionale, Federaţia luptă contra impunităţii care înconjoară prea des infracţiunile ale căror victime sunt jurnaliştii şi invită guvernele să-şi intensifice eforturile pentru a-şi pedepsi efectiv autorii.

"Tendinţele prezentate în publicaţiile noastre în cursul ultimilor 30 de ani arată clar tuturor că nu există loc pentru complezenţă. Din contră, ele sunt un apel urgent pentru dublarea eforturilor noastre de a ne mobiliza pentru o mai mare protecţie a jurnaliştilor şi un angajament pentru practicare în siguranţă a jurnalismului", a pledat secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, în această carte albă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

27 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9453
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4182
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7622
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9300
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.6976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro