Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva pichetează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în data de 8 decembrie 2021

Comunicate de presă / 07 decembrie 2021

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, structură sindicală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, organizează în data de 8 decembrie 2021 o acţiune de protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, între orele 11:00 - 13:00, pentru susţinerea următoarelor revendicări:

1. Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să intervină pentru stoparea concedierii colective a unui număr de 415 salariaţi de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, din care 192 personal TESA şi 223 de muncitori. Această concediere are la bază o Metodologie pentru stabilirea schemelor de personal la nivelul direcţiilor şi ocoalelor silvice, document care a fost contestat inclusiv în instanţă de către sindicate.

Deşi Federaţia Sindicatelor Silva a propus angajatorului un set de măsuri pentru a se evita concedierea colectivă, Romsilva a ignorat aceste propuneri şi a decis, acum, în plină iarnă, disponibilizarea acestor salariaţi, mulţi dintre ei fiind unici întreţinători de familie.

2. Se solicită sprijinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor în vederea acordării alocaţiilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, pentru susţinerea activităţii de administrare a fondului forestier proprietate publică a statului, administrării ariilor naturale protejate, creşterii şi ameliorării cailor de rasă, susţinerii activităţilor de împăduriri, precum şi pentru menţinerea locurilor de muncă la Regia Naţională a Pădurilor.

3. Se solicită sprijinul conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru aplicarea Statutului personalului silvic şi a Contractului Colectiv de Muncă, astfel încât personalul silvic din cadrul Romsilva, care desfăşoară activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, să beneficieze de reglementările legale care îi conferă dreptul de reducere a vârstei standard de pensionare, precum şi de majorarea punctajelor lunare de pensie. Silvicultorii au nevoie, mai mult ca oricând, de condiţii decente de muncă, de salarizare şi de pensionare.

4. Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să iniţieze o Ordonanţă de urgenţă prin care statul să asigure un venit de completare, suplimentar indemnizaţiei de şomaj, în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităţilor de producţie din sectorul silvic. Un astfel de venit suplimentar ar reprezenta o măsură de protecţie şi de responsabilitate socială pentru lucrătorii afectaţi de desfiinţarea locurilor de muncă.

5. Se solicită intervenţia conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor în vederea asigurării în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Regiei Naţionale a Pădurilor pentru anul 2022 a fondurilor necesare la pentru dotarea personalului silvic cu uniformă de serviciu, cu echipamente de protecţie, cu armament de serviciu, cu mijloacele necesare pentru apărare şi intervenţie, cu mijloace de comunicaţie şi de deplasare, aşa cum sunt prevăzute de Statutul personalului silvic şi Codul Silvic. Printr-o decizie aberantă a Guvernului (H.G nr. 11/2018), a fost interzisă utilizarea anumitor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat personalul silvic din România, iar în prezent, doar jumătate dintre silvicultorii care apără pădurile statului sunt dotaţi cu armament de serviciu. În lipsa armamentului, silvicultorii pot oricând cădea victime ale infractorilor sau ale atacurilor animalelor sălbatice. Pe fondul înmulţirii alarmante a urşilor, au fost semnalate tot mai des atacuri asupra oamenilor, iar personalul silvic este, şi din acest punct de vedere, în prima linie.

Nu trebuie uitat niciodată, faptul că, în ultimii ani, 6 pădurari au fost ucişi, iar peste 700 de silvicultori au căzut victime ale violenţei infractorilor surprinşi în timp ce tăiau ilegal arbori, sustrăgeau lemn din păduri sau se aflau la braconaj.

6. Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor corectarea informaţiilor transmise în spaţiul public de către anumiţi reprezentanţi ai autorităţii publice, urmare a interpretării eronate a datelor din Inventarul Forestier Naţional, prin care s-a lansat teoria, total falsă, că din pădurile României dispar ilegal, anual, 20 mil. mc de lemn.

7. Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor sprijinul pentru reconsiderarea rolului pe care îl au administratorii de păduri şi personalul silvic în apărarea şi paza pădurilor, pentru întărirea autorităţii silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi pentru stoparea campaniei de denigrare a activităţilor şi a lucrătorilor din sectorul silvic, susţinută de unele grupuri de interese, care urmăresc accesul la administrarea pădurilor statului şi achiziţionarea pădurilor particulare la preţuri de nimic.

8. Se solicită sprijinul conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru înfiinţarea unei comisii, la nivelul Parlamentului României, care să analizeze toate cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate.

9. Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor elaborarea şi adoptarea de acte normative coerente şi aplicabile, conforme cu realităţile şi necesităţile sectorului silvic. Sectorul silvic din România are nevoie, mai mult ca oricând, de o legislaţie suplă şi eficientă pentru restabilirea echilibrului între cele trei funcţii ale pădurilor - funcţia socială, funcţia economică şi funcţia ecologică.

10. Se solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor consultarea partenerilor sociali - sindicate şi patronate - la elaborarea actelor normative cu impact asupra sectorului silvic, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a dialogului social şi ale Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Revendicările susţinute de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva au ca scop asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor, indiferent de forma de proprietate, consolidarea activităţii administratorilor de fond forestier, menţinerea locurilor de muncă în sectorul silvic, precum şi reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate, conform unui comunicat remis redacţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

25 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9440
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3816
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7642
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9008
Gram de aur (XAU)Gram de aur258.9166

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro