FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea creditorilor de asigurare ai Euroins

S.B.
Bănci-Asigurări / 17 martie

FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea creditorilor de asigurare ai Euroins

Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) poate proceda, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanţă împotriva Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A., la deschiderea dosarelor de daună, începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat al Fondului, remis astăzi redacţiei.

Cererea de deschidere a dosarului de daună (Anexa 7) se completeză în situaţia în care pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare, nu a fost deschis un dosar de daună de către societatea EUROINS S.A.

FGA poate primi cereri de plată, din partea potenţialilor creditori de asigurare ai Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A.

Potrivit legii, tot de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României, creditorii de asigurări ai Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. pot depune cereri de plată la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire primă (Anexa nr 9). Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări.

Fondul de garantare a asiguraţilor va prelua evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potenţialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidenţelor complete ale dosarelor de daună precum şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile.

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă.

Ca schemă de protecţie a asiguraţilor, Fondul de garantare a asiguraţilor este pe deplin conştient de situaţia specială în care se regăseşte piaţa asigurărilor la acest moment, prin falimentele societăţilor City Insurance S.A. şi a Euroins S.A. şi mai ales de aşteptările creditorilor de asigurare ai celor doi asigurători. FGA şi-a propus să reprezinte un element de stabilitate şi să vină în ajutorul cetăţenilor prin desfăşurarea activităţii-instrumentarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor cuvenite etc. într-un mod profesionist cu rezultate rapide, în limita resurselor materiale şi umane.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci se poate cere de la data publicării deciziei asf chiar dacă nu există hotărâre judecătorească, cu atât mai puțin definitivă? Și cine-ar înregistra zecile de mii (sute de mii) de cereri de rambursare parțială a costului RCA? Dar, mai ales: cererea echivalează cu renunțarea la poliță de la data depunerii sau de-abia după confirmarea plății cerute? Logic ar fi ca rambursarea să poată fi cerută și către broker, eventual într-un sistem de plată parțială, fără comision de intermediere, a noii asigurări, broker-ul fiind rambursat automat de fond la sfârșitul zilei.

    Cereri poate sa primeasca dar poate sa plateasca?

    De unde? Nu-i bani ca a fost multe falimente. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro