FIC exprimă îngrijorarea membrilor săi cu privire la lipsa de transparenţă şi de dialog în elaborarea unor posibile schimbări importante în legislaţia fiscală

Comunicate de presă / 7 decembrie 2021

La începutul toamnei companiile membre ale Consiliului Investitorilor Străini (FIC) erau încrezătoare în evoluţia pozitivă a economiei şi în gestionarea situaţiei pandemice, dar în ultimele 2 luni încrederea s-a deteriorat rapid, iar elementele de stabilitate se dovedesc erodate de decizii luate fără o perspectivă economică sustenabilă, conform unui comunicat remis redacţiei.

FIC a sesizat posibilele viitoare presiuni asupra bugetului şi a sugerat unele măsuri de redresare şi stimulare a economiei, cum ar fi încurajarea investiţiilor străine prin crearea şi implementarea unei viziuni prin care România să atragă investiţii cu valoare adăugată ridicată şi atragerea fondurilor europene disponibile pentru România atât prin PNRR, cât şi prin cadrul financiar multianual. FIC îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidarite, fiind o axioma că în perioade de criză nu trebuie aplicate taxe mai mari pentru că ar frâna creşterea economiei care se află într-o perioadă de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie.

Ca în fiecare an elaborarea bugetului ne găseşte nepregătiţi fără reforme implementate şi în faţa aceleaşi dileme, veniturile sunt prea mici pentru cheltuielile care cresc constant în ciuda faptului că nicio investiţie notabilă nu a fost planificată sau realizată. Considerăm că provocările bugetare pot fi rezolvate printr-o serie de măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar de la companiile mari care contribuie deja cel mai mult la bugetul de stat şi pentru care colectarea TVA este cea mai ridicată, dintre care amintim posibilitatea creşterii veniturilor bugetare prin intermediul mecanismelor de creştere a conformării voluntare precum si îmbunătăţirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF.

Introducerea unor taxe în mod intempestiv, deşi nu este un caz singular, fără o analiză atât a impactului direct, dar şi comparativ cu compatibilitatea legislaţiei europene şi a posibilelor reacţii subsecvente, în loc să stimuleze economia astfel încât să genereze venituri în plus la budget, penalizează exact acele segmente de companii care se conformează şi au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive. De cele mai multe ori luarea unor astfel de decizii fără o consultare reală cu mediul de afaceri, fără un dialog transparent şi o perioadă rezonabilă de ajustare nu va avea efectul scontat, iar impactul negativ în imaginea României sunt foarte greu de recâştigat.

Sentimentul de încredere al membrilor noştri în ultimul an a avut un trend pozitiv, în ciuda conextului sanitar şi restricţiilor în vigoare, tocmai pentru că a existat transparenţă şi predictibilitate asupra reglementărilor fiscale. De aceea, FIC consideră că stabilitatea sistemului fiscal, predictibilitatea, dar mai ales consultarea publică şi o analiză atentă a impactului deciziilor ce urmează a fi luate în acest domeniu, vor putea crea un mediu economic care să stimuleze creşterea în mod sustenabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

17 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8849
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8018
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8119
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.7366

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro