FINANŢAREMinisterul Sportului militează pentru respectarea performanţei

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 31 ianuarie

Ministrul Sportului, Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak

Federaţiile sportive din ţara noastră ştiu din acest moment pe ce sume de la bugetul de stat se bazează pe parcursul anului 2022. Ministrul Sportului, Eduard Novak, a vorbit despre finanţarea federaţiilor sportive naţionale afirmând că au avut loc schimbări majore în ierarhia sporturilor, intenţia fiind aceea de a respecta performanţa şi de a încuraja disciplinele care obţin rezultate notabile. Ministrul de resort opinează: "Consider că, pentru prima dată, Comisia de evaluare a reuşit să bugeteze având în vedere, ca principale criterii, rezultatele. Liga de Aur este un concept nou, care a fost gândit exact în acest sens, pentru a susţine şi încuraja federaţiile care fac performanţă şi care au potenţialul acesta şi pentru viitor. Se pot observa şi schimbări majore în ierarhia sporturilor din Top 10, atât la cele individuale, cât şi la cele de echipă. Cred că trebuie să respectăm performanţa şi să îi încurajăm pe cei care produc rezultate, iar propunerile de finanţare au avut la bază aceste obiective". Novak a precizat că sumele alocate de la bugetul de stat sunt mai mari decât anul trecut, în cazul anumitor federaţii alocaţiile fiind majorate cu peste 50%: "Am finalizat propunerile de finanţare pentru federaţiile sportive, pe anul 2022. Sumele sunt mai mari decât anul trecut, avem creşteri cu procente semnificative, de la minimum 25%, la 50% sau chiar mai mult, în cazul anumitor federaţii. Am spus mereu că nu banii sunt problema principală a sportului românesc, dar în acest an chiar avem bani mai mulţi şi acest lucru este o reuşită. Îmi doresc să fie cheltuiţi cu folos, în raport cu obiective mari, cu eficienţă şi viziune".

Federaţiile de canotaj, judo şi baschet vor primi în anul 2022 cele mai mari finanţări de la bugetul de stat dintre asociaţiile sportive naţionale, conform propunerilor Ministerului Sportului. În acest an, Ministerul Sportului a implementat un nou sistem prin care acordă finanţările, prioritizând federaţiile cu performanţe la competiţiile internaţionale majore. Astfel, federaţiile cu potenţial au fost incluse în categoria Liga de Aur sau în categoria Jocurile Sportive. Federaţia Română de Canotaj a primit 14.550.000 lei (faţă de 11.000.000 lei în 2021), Federaţia Română de Judo 7.750.000 lei (faţă de 5.200.000 lei în 2021), iar Federaţia Română de Baschet 7.000.000 lei (faţă de 4.727.000 lei în 2021). Există însă şi federaţii care au primit finanţări substanţial mai mici faţă de anul 2021. Astfel, Federaţia Română de Atletism a primit 4,85 milioane lei, faţă de 8 milioane în 2021, Federaţia Română de Gimnastică 4,85 milioane lei, faţă de 7,5 milioane, şi Federaţia Română de Rugby 5,8 milioane lei, faţă de 8,373 milioane. Astfel, 63 dintre cele 66 de federaţii sportive naţionale care au depus cereri sunt eligibile pentru a primi finanţare de la bugetul de stat în anul 2022. Condiţiile de eligibilitate nu au fost îndeplinite de către Federaţia Română de Sport Columbofil, Federaţia Română de Pescuit Sportiv şi Federaţia Română Sportul pentru Toţi.

Suma totală din bugetul Ministerului Sportului pe anul 2022, aprobat prin Legea Bugetului de stat, la titlul 59.20 - Sume destinate finanţării programelor sportive realizate de structurile sportive de drept privat - Federaţii sportive naţionale (credite bugetare), este de 127.116.000 lei.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro