Fitch a retrogradat "UniCredit"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 decembrie 2011

Fitch a avertizat că ar putea reduce calificativele pentru şase ţări din zona euro.

Fitch a avertizat că ar putea reduce calificativele pentru şase ţări din zona euro.

Agenţia de evaluare Fitch a retrogradat cu o treaptă ratingul "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă italiană, ameninţând totodată că va reduce calificativele altor instituţii financiare din zona euro, îndeosebi din Italia, Spania şi Franţa.

Ratingul băncii a fost redus la "A-" de la "A", agenţia menţinând perspectiva negativă asociată acestuia.

"Retrogradarea reflectă dificultăţile din piaţă, dar şi provocările operaţionale cu care se confruntă băncile din întreaga lume, în special în Europa", potrivit Fitch.

Ratingul "UniCredit" pentru datorii pe termen lung a fost redus tot la "A-", de la "A", iar cel pe termen scurt a fost coborât de la "F1" la "F2". Ambele calificative sunt menţinute sub supraveghere, cu posibilitatea retrogradării.

Reprezentanţii "UniCredit" au informat că ratingul a fost revizuit de Fitch în conformitate cu reevaluarea mai multor bănci europene, iar posibilitatea unei noi retrogradări este determinată în principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea calificativului Italiei sub supraveghere.

Agenţia a plasat alte şapte bănci italiene sub supraveghere, cu posibilitatea de retrogradare, inclusiv "Intesa Sanpaolo" SpA, cel mai mare creditor retail din Italia, "Banca Monte dei Paschi di Siena" şi "UBI Banca".

"Intesa Sanpaolo" beneficiază de ratingul "A" pentru datoria pe termen lung. "Intesa" a apreciat că evaluarea Fitch este determinată de perspectiva negativă a ratingului Italiei.

Săptămâna trecută, Fitch a retrogradat câteva bănci majore din Europa: "Deutsche Bank" Germania, "Barclays" Marea Britanie, "Credit Suisse" Elveţia şi "BNP Paribas" Franţa. Fitch a plasat sub supraveghere şi opt bănci spaniole, inclusiv "Banco Santander" şi BBVA, cele mai mari instituţii de credit din ţară.

De asemenea, agenţia a revizuit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva ratingurilor băncilor franceze "Société Générale", BPCE, "Dexia Credit Local" şi "Banque Postale". În plus, Fitch a pus sub supraveghere băncile belgiene KBC şi "Dexia Bank".

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro